16.5 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeful statului s-a angajat sa intervina pentru a elimina tensiunile privind Legea dreptului la replica

Seful statului s-a angajat sa intervina pentru a elimina tensiunile privind Legea dreptului la replica

Seful statului s-a angajat, la intilnirea pe care a avut-o cu membrii Clubului Roman de Presa (CRP), ca, in conformitate cu prevederile Constitutiei, sa intervina pentru a gasi „cele mai potrivite cai de a elimina tensiunile inutile“ intre parlament si presa privind Legea dreptului la replica, pe calea dialogului si a compromisului, din perspectiva interesului public, se arata intr-un comunicat al presedintiei.

„Atit presedintele Ion Iliescu, cit si reprezentantii Clubului Roman de Presa au apreciat ca acordarea dreptului la replica este nu numai o obligatie care tine de deontologia profesionala, ci mai ales un exercitiu democratic, subordonat aceluiasi drept – consfintit de Constitutie – privind corecta informare a cetatenilor asupra treburilor publice. Acordarea dreptului la replica nu numai ca nu contravine, ci constituie o expresie a conceptului de libertate a presei“, se afirma in comunicat.

Conform documentului, presedintele Romaniei apreciaza si sustine angajamentul Clubului Roman de Presa de a modifica prevederile Codului deontologic, pentru a introduce, alaturi de obligativitatea acordarii dreptului la replica, un mecanism de control al indeplinirii acestei obligatii.

„Cu aceasta ocazie, ar fi utila o clara si precisa definire a termenilor, pentru a nu mai exista neclaritati si ambiguitati. De asemenea, seful statului roman a propus initierea unei dezbateri publice asupra acestui subiect, inclusiv in privinta cailor de asumare si aplicare a recomandarilor in domeniu ale Consiliului Europei“, mai informeaza comunicatul presedintiei.

Presedintele Ion Iliescu spera ca, „prin dialog si prin cautarea cu buna-credinta a unor solutii reciproc acceptabile, acestei tensiuni inutile si nedorite i se va putea pune capat, pentru ca atit presa, cit si oamenii politici sa aiba in atentie marile probleme ale economiei si societatii romanesti“. Conform comunicatului, seful statului a salutat propunerea membrilor Clubului Roman de Presa de a se consolida parteneriatul cu presa, pentru combaterea si diminuarea fenomenului coruptiei. Presedintele Iliescu a discutat, luni cu membrii CRP, pe tema legii dreptului la replica, initiate de ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu.

La finalul intilnirii, directorul cotidianului Adevarul, Dumitru Tinu, a declarat ca seful statului considera legea dreptului la replica „inoportuna“ si va face toate demersurile, conform prerogativelor sale constitutionale si tinind cont de influenta sa, pentru a determina retragerea acestui proiect legislativ.

Tinu a mai precizat ca membrii CRP vor modifica articolul 10 din Codul deontologic al jurnalistilor, astfel incit sa determine obligativitatea publicarii dreptului la replica, „atunci cind este vorba de drept la replica si nu de justificari“. Proiectul de lege privind dreptul la replica, aflat in faza de mediere la parlament, a provocat critici atit din partea opozitiei, cit si din partea liderilor de opinie, care au apreciat ca seful statului nu ar trebui sa o promulge in forma actuala.

PNL a anuntat ca va contesta aceasta lege la Curtea Constitutionala si ca se va adresa si organizatiei Amnesty International.

Premierul Adrian Nastase a anuntat, luni, ca Delegatia Permanenta a PSD va recomanda grupurilor parlamentare ale partidului sa amine procesul de mediere la proiectul de lege privind dreptul la replica pina dupa ce va avea loc o intilnire a reprezentantilor PSD cu cei ai Consiliului de onoare al presei, pentru a vedea punctele de vedere si solutiile cele mai bune in legatura cu acest text de lege.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS