21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar trei din cele patru federatii sindicale din invatamint au semnat acordul cu guvernul

Doar trei din cele patru federatii sindicale din invatamint au semnat acordul cu guvernul

• Ultima sedinta de negocieri intre reprezentantii guvernului si cele patru federatii sindicale din invatamint – desfasurata ieri la Palatul Victoria – s-a incheiat in coada de peste, „pactul cu diavolul“ fiind semnat doar de trei organizatii sindicale ale dascalilor • FSLI, FEN si „Alma Mater“ au acceptat suspendarea protestelor in schimbul unei cresteri salariale de 5%, in timp ce Federatia „Spiru Haret“ a refuzat sa semneze acordul, urmind sa declanseze actiuni de protest

Intilnirea de ieri se anunta decisiva pentru guvern, fiind ultima sansa a lui Adrian Nastase de a calma spiritele incinse ale dascalilor. Si a reusit, intr-o mare masura, oferindu-le doar o marire cu 5% a coeficientului de ierarhizare care sta la baza calcularii salariilor, cu aplicare de la 1 iunie.

Privit dintr-un anumit unghi, procentul mentionat – la care s-ar adauga si indexarile pentru anul in curs – ar genera o crestere cu 33% a salariilor personalului didactic si didactic auxiliar pe 2002, adica o majorare cu 13% peste rata inflatiei. Praf in ochi totusi, daca ne gindim ca veniturile dascalilor n-au mai crescut de mai bine de doi ani.

Acordul propus ieri de executiv mai prevedea o majorare cu 200 de miliarde de lei a finantarii invatamintului superior pe acest an, ce ar implica o crestere salariala cu 8%. A mai fost prevazuta acordarea unor sume prin programe de investitii: 734 de miliarde de lei pentru reabilitarea a 534 de unitati de invatamint, 500 de miliarde de lei pentru dotarea cu calculatoare a scolilor, 300 de miliarde de lei pentru reabilitari si consolidari de cladiri, 200 de miliarde de lei pentru rechizite destinate elevilor saraci si pentru alte programe, dar si o crestere a numarului biletelor de odihna si tratament alocate profesorilor.

Protocolul parafat – un fel de sfirsit al inceputului

Trei dintre cele patru federatii sindicale din invatamint au acceptat oferta guvernului, semnind acordul propus. Este vorba despre Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI), Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia „Alma Mater“ a universitarilor, care au parafat un protocol cu guvernul, intr-o forma aproape neschimbata, la negocierile din ultimele doua luni. „Nu sintem pe deplin multumiti, dar sint convins ca, pe baza acestui protocol, vom putea exercita o mai mare presiune asupra guvernului“, a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei „Alma Mater“, dupa semnarea acordului.

La rindul sau, Catalin Croitoru, liderul FEN, a aratat ca organizatiile judetene din cadrul federatiei au acceptat acordul fara sa fie multumite de cresterea salariala acordata, considerind acest document drept o prima etapa catre solutionarea problemelor invatamintului. Cit priveste cea mai mare federatie sindicala din invatamint – peste 150.000 de membri – presedintele FSLI, Aurel Cornea, a tinut sa mentioneze ca 13 organizatii sindicale judetene afiliate au refuzat semnarea documentului, care „poate fi inceputul reconsiderarii statutului cadrelor didactice“.

Dupa intilnire, chiar premierul Adrian Nastase a recunoscut: „Stiu ca exista in continuare nemultumiri. Sindicatele considera ca s-au dat prea putini bani, noi consideram ca am acordat prea multi. Vom incerca sa rezolvam treptat toate problemele ridicate“.

„Spiru Haret“ nu a acceptat compromisul

Federatia Sindicatelor din Invatamint „Spiru Haret“ nu a acceptat sa incheie un „pact cu diavolul“, fiind singura care a refuzat semnarea acordului cu guvernul. „Majorarea salariala de 5%, prevazuta in protocol, nu rezolva revendicarea initiala a federatiilor sindicale din invatamint de crestere a salariilor cu 50%, care nu a fost stabilita intimplator, ci pe baza indicelui de inflatie pe 2000 si 2001.

Sa nu uitam ca salariile in acest sector n-au mai fost majorate de la greva generala de la inceputul anului 2000. De asemenea, majorarea propusa de guvern creeaza o noua discriminare, nefiind aplicabila si personalului nedidactic. Pe de alta parte, protocolul mai include o serie de obiective pe termen scurt ale guvernului, care sint, de fapt, drepturi ale salariatilor din invatamint deja prevazute de legislatia in vigoare. Ori noi nu negociem legile, ci sustinem aplicarea lor.

Cit despre rediscutarea sporului de rural, redus drastic si nejustificat, conducerea MEC a refuzat orice discutie, anticipind alte valuri de disponibilizari cu care nu putem fi de acord. De aceea, noi nu am acceptat sa semnam protocolul propus“, a spus Dumitru Chilom, presedintele Federatiei „Spiru Haret“ si al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar Dolj.

Consiliul National al federatiei se va intruni in cel mai scurt timp, in vederea stabilirii formelor viitoare de lupta sindicala, urmind sa se ia in discutie blocarea anului scolar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS