20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComasarile de scoli in mediul rural se fac fara o minima verificare la fata locului

Comasarile de scoli in mediul rural se fac fara o minima verificare la fata locului

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Mehedinti a intimpinat in 2001 o serie de dificultati la actiunea de comasare a scolilor din mediul rural. Mutarea elevilor de la Scoala din Burila Mare la cea din Gogosu sau a elevilor de la Dumbrava a creat nemultumiri in rindul parintilor, acestia renuntind sa-si mai trimita copiii la scoala. Situatia creata la acea vreme si cauzata de lipsa de informare a reprezentantilor inspectoratului a continuat si in acest an, cind Scoala din Obirsia Closani a fost trecuta pe lista celor comasate. In realitate, cladirea institutiei de invatamint este noua, cifra de scolarizare este adecvata, iar scoala este bine administrata.

Actiunea de comasare a scolilor din mediul rural a inceput cu stingul si in acest an, cind inspectorii de la ISJ Mehedinti au decis trimiterea, incepind cu anul scolar 2002-2003, a elevilor de la Scoala din Obirsia Closani, la o alta unitate scolara. Masura a stirnit reactii atit din partea parintilor copiilor din Obirsia Closani, dar si din partea reprezentantilor primariei din localitate. Acestia s-au adresat Prefecturii Mehedinti, solicitind mentinerea scolii in aceasta localitate, date fiind bunele conditii in care se desfasoara activitatea didactica. „Scoala din Obirsia Closani a fost trecuta, probabil din birou, la comasare. La fata locului, situatia era mult prea buna, fata de multe scoli din judet. Scoala este noua, dotata cu sase calculatoare si este sustinuta de primarie. Cifra de scolarizare ramine aceeasi, de aproximativ 55 de elevi, pentru urmatorii zece ani. Avind in vedere ca este un centru de comuna, iar scoala este bine administrata si exista populatie scolara, este normal ca institutia de invatamint sa ramina. Au si o sala de sport frumoasa, care poate fi folosita foarte bine“, a declarat prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, dupa vizita efectuata la fata locului. El a atentionat si conducerea inspectoratului scolar asupra greselilor care se fac in ceea ce priveste comasarea scolilor mehedintene, cu consecinte negative asupra elevilor: „Atentionez reprezentantii Inspectoratului Scolar Mehedinti, conducerea, inspectorii, care am impresia ca stau prea mult in birouri. Dau declaratii frumoase, sa nu se mai faca meditatii, sa nu se mai faca nu stiu ce. Sa umble in teren, pentru ca nu toate scolile, chiar daca au sustinere din partea primariilor, arata bine“.

„Nu se poate sa ne batem joc de acesti copii…“

Comasarea anumitor scoli din mediul rural are ca obiective relansarea invatamintului si cresterea eficientei actului de educatie. Prin comasare, centrele de comuna pot fi dotate mai bine cu material didactic si cu calculatoare. In plus, s-a avut in vedere faptul ca in aceste scoli, care acum se comaseaza, lucrau multe cadre necalificate. De asemenea, la nivel national, s-a observat ca in zonele rurale s-au obtinut rezultate foarte slabe la examenele de capacitate, doar 1% dintre acesti elevi devenind studenti. Transportul elevilor la centrele de comuna unde se realizeaza comasarea se face gratuit, cu masinile pe care consiliile locale le-au primit de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. In conditiile in care aceste masuri sint luate fara o verificare atenta a localitatilor implicate in actiunea de comasare, cei care au de suferit sint elevii. Numai anul trecut, in cazul comasarilor deja efectuate la nivelul judetului Mehedinti, au fost constatate numeroase nereguli. Autoturismele puse la dispozitia scolilor erau folosite in interes personal, cadrele didactice au ramas majoritatea necalificate, iar populatia scolara s-a redus drastic, multi dintre elevi renuntind sa se mai deplaseze in centrul de comuna in care au fost arondati, asa cum s-a intimplat la Burila Mare si Dumbrava. „Inspectorii trebuie sa mearga in scoli si sa faca mai multe inspectii, sa se verifice calitatea actului de predare, iar directorii care nu corespund sa fie inlocuiti cu altii care sint buni profesori si manageri. Nu se poate sa ne batem joc de acesti copii, care, pina la urma, nu au nici o vina“, a mai spus prefectul Dan Trancota.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS