28.3 C
Craiova
sâmbătă, 15 iunie, 2024
Știri de ultima orăSport„Titulescu“ se menţine în topul voleiului juvenil românesc

„Titulescu“ se menţine în topul voleiului juvenil românesc

Luna trecută s-a tras cortina peste competiţiile de volei juvenil din România, iar Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ din Craiova se poate lăuda cu rezultate deosebite. Vorbim despre opt echipe înscrise în campionatul naţional, dintre care şase au ajuns la turnee finale (Campionatul Naţional şi ONSS), două au luat medalii.
Aceste rezultate plasează liceul craiovean în Top 5 în ţară, după cum spune profesoara Daniela Căpăţână: „Noi la fiecare început de sezon ne propunem să ajungem cel puţin la turneul semifinal. A fost un an mai bun decât anteriorul, cu rezultate deosebite. Suntem în primele patru-cinci cluburi din țară. La masculin, domină competiţiile Baia Mare și Constanța, iar la fete – Dinamo, Târgu Mureș și Timișoara. Acestea sunt echipe mai mult particulare, cu sponsori puternici, iar diferența faţă de celelalte competitoare este foarte mare. Nouă ne dă primăria bani, iar fetele de la Dinamo, spre exemplu, sunt aduse din toată ţara, au pregătire centralizată, cu masă, casă, indemnizație, recuperare după efort şi două-trei cantonamente pe an“.
Echipele au participat în două competiţii, Campionatul Naţional, organizat de Federaţia Română de Volei şi Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar (ONSS), organizată de Ministerul Educației.
În Campionatul Naţional au ajuns la turnee finale echipele masculine de speranţe – locul cinci (profesor Daniel Săvoiu), cadeţi – locul șase (profesori Daniel Săvoiu, Daniela Căpăţână) şi juniori – locul patru (profesori: Daniel Săvoiu, Daniela Căpăţână) şi echipa feminină de junioare – locul opt (profesor: Marius Florescu). Cele două medalii pentru „Titulescu“ au venit la ONSS, ambele la masculin. Echipa de liceu a cucerit medalia de argint, iar cea de gimnaziu a urcat pe treapta a treia a podiumului. Şi la aceste echipe, antrenori cu care au mers la turneele finale sunt Daniel Săvoiu şi Daniela Căpăţână.

Unii jucători nu vor vacanţă

De voleibaliştii de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ se ocupă şapte profesori: Daniela Căpăţână, Daniel Săvoiu, Valentin Simon, Marius Florescu, Adrian Deaconu, Alex Cosma şi Adrian Popescu (ultimii doi sunt antrenori şi la prim-divizionara SCM-U Craiova). Au acelaşi statut ca oricare profesor de educaţie fizică, dar petrec mult mai multe ore în sala de antrenament sau la competiţii.
„Suntem un grup de antrenori tineri, iar Vali Simon, care este mai mare, se dă după noi. Această meserie cere sacrificii. Eu am fetiţă mică şi în această primăvară am fost plecată o lună şi jumătate în turnee. Dar facem totul cu pasiune când vedem că sunt copii care iubesc mult voleiul. De exemplu, sunt jucători pe care nu pot să îi scot din sală nici în vacanță. Vor să joace mereu“, a completat Daniela Căpăţână.

Şi volei, dar şi carte

Bucuria este mare când sala este plină de copii, mai ales că este foarte greu să-i atragă pe cei mici la sport, într-o perioadă în care tentaţiile sunt mari.
„Este mai greu să atragi un copil spre sportul de performanță, dar, când intră în sistem, începe să-i placă. La început, copilul zice că de ce să vină la antrenament când poate să meargă în oraș, să stea la calculator. Ei au programul încărcat cu şcoala, meditaţii şi alte activităţi. Dar noi le spunem părinţilor că cei mici trebuie să se și joace“.
La „Titulescu“ se pune accent şi pe carte. Este dorinţa cea mare a părinţilor când acceptă să mute copiii la profil sportiv, în clasa a cincea, dar şi profesorii antrenori îi supraveghează pe voleibalişti îndeaproape.
„Voleiul se face cu copii deștepți. Cei care pleacă în deplasări nu rămân în urmă cu materia. Îi punem mereu să învețe, să ia caietele cu ei. Prin faptul că au aici şi sala de sport, şi școala îi ținem sub control. Avem mulți foşti sportivi care acum sunt doctori, avocați. Trebuie să aibă o alternativă, dacă nu vor mai continua cu voleiul“.

„Am vrea ca SCM să ne sprijine cu echipament şi mingi“

Colegiul craiovean are un parteneriat cu SCM Craiova. Din când în când, juniori de la „Titulescu“ mai merg la antrenamente cu echipa lui Dan Pascu, iar unii au fost legitimaţi sau fac parte din lotul divizionarei A1. În prezent, la masculin fac parte din echipa SCM-U, Nicolae Ghionea, Andrei Georgescu şi Laurenţiu Marciu, iar la feminin Iulia Derveşteanu şi Maria Precup.
„Eu zic că parteneriatul cu SCM merge. Ar fi un lucru bun pentru toată lumea ca sportivii care muncesc la «Titulescu» opt ani să aibă continuitate tot în Craiova, iar pentru SCM ar fi mult mai bine din punct de vedere financiar să ia jucători de la noi. Juniorii trebuie chemaţi la antrenamentele echipei mari, mai ales vara, când noi avem pauză. Acum avem doi jucători de lot naţional de cadeţi, Catrina și Catană, care cred că merită să fie chemați. Anul trecut a fost Adrian Cioc. Ne-am dori ca SCM să ne mai sprijine un pic cu echipament şi mingi. Copiii ar fi mândri să joace cu numele jucătorilor de la echipa mare pe tricou. Noi avem un rând de echipament de ani de zile. Jucătorii de la categoria Speranțe și-au luat din banii lor două rânduri de echipament“.

Produse ale CN „Titulescu“, în toată ţara

Foşti juniori de la „Titulescu“ evoluează şi la alte cluburi din ţară. Este vorba despre Gabriel Bontea, la CSM Bucureşti, Liana Smarandache (în prezent Badea) la Dinamo, Denisa Drâmboi (în prezent, Rogojinaru) la Ştiinţa Bacău. Altă tânără talentată, Ana Stoian, fiica a doi foşti mari voleibalişti, este foarte aproape de a lua drumul altui club important din ţară. Zilele trecute, Ana Stoian a fost convocată la lotul naţional de Speranţe, în vederea participării la Campionatul Balcanic.

Sâmbăta sunt cursuri gratuite de iniţiere

În fiecare sâmbătă, în cursul anului şcolar, profesorii de volei de la „Titulescu“ ţin cursuri gratuite de iniţiere. „Facem de șapte-opt ani aceste cursuri, sâmbăta, pentru a promova voleiul. Nu am avut mai puțin de 20-30 de copii odată. Am avut și 60. Mulţi vin încă de la grădiniţă și îmi zic că vor veni la noi în clasa a cincea. În mare parte ne jucăm. Limita de vârstă nu este, dar cei mai mici de patru ani nu au răbdare. Un curs durează o oră, o oră şi jumătate. Părinţii pot afla informaţii oricând. În timpul şcolii suntem aici între orele 7.30 şi 21.30, iar sâmbăta avem cursul între 12.00 şi 13.30. Atunci pot veni direct la sala din curtea liceului“, a încheiat Daniela Căpăţână. Şi pe perioada verii se poate face volei, tot gratuit, prin programul iniţiat de DJST Dolj, Summer Sport.

Rezultatele echipelor de la „Titulescu“ în sezonul 2014-2015

Minivolei (clasele 5-6): masculin: turneu semifinal – locul doi; feminin – turneu semifinal – locul doi.
Speranțe (clasele 7-8): masculin: turneu final – locul cinci şi medalie de bronz la ONSS gimnaziu; feminin: turneu semifinal – loc trei şi locul doi la ONSS – zonă.
Cadeți (clasele 9-10): masculin – locul șase, turneu final; feminin – locul patru, turneu semifinal.
Juniori (clasele 11-12): masculin: locul patru, turneu final şi medalie de argint la ONSS – liceu; junioare: locul opt, turneu final şi locul doi la ONSS – zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS