20.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAbramovici nu mai e numărul unu în fotbal

Abramovici nu mai e numărul unu în fotbal

Magnatul rus de la Chelsea a fost detronat de şeicul Al-Nahyan de la Manchester City, el suferind pierderi masive din cauza crizei financiare mondiale.

 

Miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului Chelsea Londra, a fost depăşit în topul celor mai bogaţi patroni din campionatul englez de şeicul Mansour bin Zayed Al-Nahyan, care a preluat în 2008 clubul Manchester City. Şeicul are aproximativ 15 miliarde de lire sterline, faţă de cele şapte miliarde de lire sterline pe care le are în prezent Abramovici, a cărui avere a scăzut pe fondul crizei financiare mondiale. Atât presa britanică, cât şi cea rusă au scris că Abramovici a suferit pierderi de 14,4 miliarde de euro, şi intenţionează să diminueze aceste pierderi prin vânzarea clubului londonez.

În fotbalul englez mai este implicat un om cu o avere mai mare decât a lui Roman Abramovici, indianul Lakshmi Mittal, care are 12,5 miliarde de lire sterline, magnatul având legături cu gruparea Queen’s Park Rangers, care evoluează în Liga a II-a din Albion.

Venit în 2003 la clubul londonez, Abramovici a investit sume uriaşe, în tentativa de a face din Chelsea un club de primă clasă, ceea ce a şi reuşit, „albaştrii“ câştigând titlul în Premier League după o pauză de 50 de ani. Visul lui Abramovici de a câştiga cu Chelsea Liga Campionilor nu s-a realizat, londonezii pierzând finala din 2008, disputată cu Manchester United.

 

Al-Nahyan vrea să facă din City cel mai mare club

 

Sheikh Mansour Bin Zayed Al-Nahyan este fiul sultanului Sheikh Zayed bin Sultan Al-Nahyan şi este membru al familiei regale din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite). Întreaga avere a acestei numeroase familii, care deţine cea mai mare companie de petrol din Emirate, este estimată la 300 de miliarde de euro. Imediat după ce a cumpărat gruparea Manchester City, Al-Nahyan a declarat că doreşte să transforme gruparea în cel mai mare club din lume, intenţionând să investească în transferuri peste un miliard de dolari (700 de milioane de euro). „În trei ani vrem să câştigăm Champions League şi să fim numărul unu în fotbal. Bani sunt, plătim oricât ca să realizăm ce ne-am propus“, a declarat purtătorul de cuvând al miliardarului la sfârşitul anului 2008.

Tot în luna decembrie, Manchester City a făcut câteva oferte incredibile unor jucători consacraţi, oferind chiar 170 de milioane de euro rivalei United pentru Cristiano Ronaldo, ultimul câştigător al „Balonului de Aur“. Al-Nahyan a mai oferit pentru alţi doi jucători, Kaka de la AC Milan şi Buffon de la Juventus, 200 de milioane de euro, dar s-a lovit de refuzul grupărilor italiene de a-i ceda pe aceştia. Ultimele două propuneri ale şeicului au fost catalogate, mai în glumă mai în serios, de presa din Peninsulă drept „indecente“.

Singurul mare succes pe piaţa transferurilor al noului patron de la Manchester City a fost achiziţionarea lui Robinho de la Real Madrid, pentru 42 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII