14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii - rapusi de caldura

Oltenii – rapusi de caldura

Numarul solicitarilor de asistenta medicala catre Serviciul de Ambulanta a atins un record pentru acest sezon. Din cauza caldurii, foarte multi olteni au ajuns la spital cu accidente vasculare cerebrale, crize de lipotimie, colici renale si abdominale.


Temperaturile de peste 35 de grade au facut ca numarul persoanelor care au solicitat ajutor medical sa fie foarte mare in ultimele zile. In decurs de 12 ore, potrivit unui bilant al Serviciului de Ambulanta Dolj, opt persoane au lesinat pe strada din cauza caldurii numai in Craiova, iar alte zeci au ajuns la spital cu simptome de insolatie (hipotensiune arteriala, dureri de cap, ameteli), colici renale si abdominale (din cauza deshidratarii), spasmofilie sau lipotimie.


In Clinica de Neurologie a Spitalului de Urgenta Craiova, numarul bolnavilor internati cu accidente vascular-cerebrale ajunsese ieri la 20. Tot ieri, in jurul prânzului, o femeie a lesinat din cauza caldurii, in centrul orasului, in apropiere de Muzeul de Arta, sub privirile stupefiate ale trecatorilor. Câteva persoane s-au oprit sa o ajute pe femeie, care a fost transportata apoi cu o ambulanta la Spitalul de Urgenta Craiova.


Reprezentantii Serviciului de Ambulanta Dolj sustin ca numarul solicitarilor de ajutor medical a atins un adevarat record pentru acest sezon.


„Intr-o tura de 12 ore se inregistreaza peste 110 cazuri, multe dintre ele lipotimii produse pe fondul caldurii. Au fost de asemenea multe cazuri de bolnavi cu probleme cardiace, astm bronsic sau crize de epilepsie“, a declarat Marilena Ursu, operator principal in cadrul Serviciului de Ambulanta Dolj.


Doi – trei litri de apa pe zi previn deshidratarea


Desi recomandarile medicilor nu lipsesc in aceasta perioada, nu putini sunt cei care nu le respecta, facând ca numarul internarilor si solicitarilor catre Serviciul de urgenta si ambulatoriile de specialitate sa fie mult mai mare in aceasta perioada. Medicii considera ca este foarte important sa va protejati sanatatea urmând câteva sfaturi simple. „Pentru a va feri de problemele de sanatate este bine sa evitati expunerea la soare mai ales intre orele 12.00-17.00. Aceasta recomandare vizeaza in special copiii, vârstnicii si bolnavii cu afectiuni cardio-vasculare. De asemenea, este foarte important sa consumati cel putin doi – trei litri de lichide (apa minerala, sucuri, ceaiuri), sa evitati expunerea neprotejata la soare, pentru prevenirea insolatiilor si a socului caloric sau eventual protejarea cu palarii de soare si purtarea hainelor de culoare deschisa, consumarea unor alimente usoare fara exces de grasimi, evitarea consumului in exces de cafea si de bauturi alcoolice (spirtoase)“, a spus dr. Mariana Pasarescu, medic primar in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj.


Si gorjenii se topesc de caldura


Canicula din ultimele doua zile le-a dat dureri de cap angajatilor de la Serviciul de Ambulanta Gorj, care au fost nevoiti sa faca fata la peste 100 de solicitari zilnice. La Sectia de neurologie a Spitalului Judetean Târgu Jiu, o data cu temperaturile foarte mari din ultimele zile numarul internarilor a crescut cu mai bine de 20%. „La inceputul saptamânii am internat 15 persoane intr-o zi. Toate au suferit accidente vascular-cerebrale hemoragice. Acestea predomina si sunt cauzate de caldura foarte mare. Oamenii nu stiu sa se fereasca de soare“, a declarat Ioan Dogariu, seful Sectie neurologie. La spital s-au mai prezentat hipertensivi care nu au tinut regimul corespunzator, dar si persoane care sufereau de lipotimie.


Fântânile arteziene si umbra copacilor


Majoritatea târgujienilor care s-au incumetat sa iasa din casa dupa ora 11.00 s-au adapostit la umbra copacilor din centrul orasului. „Sunt venita tocmai din Bucuresti si imi place in Târgu Jiu ca sunt fântâni arteziene. Caldura asta ma omoara, as sta in apa, chiar aici, in fântâna arteziana“, a declarat Carolina Becheru, de 60 de ani. Ciobotaru Rodica din Târgu Jiu a spus ca din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile i s-a facut rau. „A trebuit sa merg la spital, am si probleme cu inima si soarele imi face rau. Am fost la sapat la tara si am simtit ca nu mai pot respira. Este groaznica vremea asta“, a afirmat femeia de 30 de ani.


„Când e cald, mergem la strand“


Singurii care s-au bucurat de canicula din ultimele zile au fost administratorii strandurilor si patronii teraselor. In ultimele doua saptamâni au crescut si vânzarile la aparate de aer conditionat. La cele doua stranduri din Târgu Jiu se strâng zilnic mai mult de 100 de persoane. „Au crescut incasarile, merge bine treaba pentru ca este foarte cald si vine lumea sa se racoreasca“, a declarat Constantin Buleac, administratorul unuia dintre strandurile târgujiene. Majoritatea persoanelor prezente la strand au marturisit ca este singura cale de a scapa de caldura innebunitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS