14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateEchinaceea, remediu pentru răceală şi gripă

Echinaceea, remediu pentru răceală şi gripă

Echinaceea este o plantă folosită ca remediu natural împotriva răcelii şi a gripei. Numeroase studii au demonstrat că florile şi rădăcinile acestei plante întăresc sistemul imunitar, protejând organismul împotriva infecţiilor.

 

Echinaceea a fost descoperită în America de Nord, fiind folosită încă din vechime pentru tratarea infecţiilor, dar şi pentru prevenirea acestora. În prezent, extractul din această plantă este folosit pentru a combate simptomele gripei, răcelii, oboselii cronice, dar şi pentru întărirea sistemului imunitar al organismului.

Stimulează producţia de limfocite

Studiile au demonstrat că echinaceea stimulează producţia de limfocite (celule din sânge care sunt responsabile de răspunsul imunitar al organismului) şi interferon (o puternică substanţă antiinfecţioasă naturală). Producţia substanţelor naturale care ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor este, de asemenea, stimulată. Spre deosebire de antibioticele clasice, care distrug bacteriile, extractul de echinaceea acţionează asupra sistemului imunitar, întărindu-l.

S-a demonstrat recent că echinaceea are efecte directe de depistare şi distrugere a virusurilor răcelii şi gripei. În cazul persoanelor care au consumat-o constant, incidenţa apariţiei gripei a scăzut cu 50%, în comparaţie cu cele care nu au luat echinaceea. De asemenea, extractul din această plantă se recomandă persoanelor care au leziuni tegumentare precum furuncule, îmbunătăţeşte funcţia hepatică şi are efecte tonice asupra organismului.

Mod de administrare

Echinaceea e administrată sub formă de tinctură sau de capsule. Doza zilnică recomandată pentru adulţi este 900 mg (câte 300 mg de trei ori pe zi). În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 6-13 ani, se recomandă administrarea zilnică a 400 mg de extract de echinaceea. Copiii mai mici vor lua echinaceea doar dacă medicul pediatru recomandă acest remediu. Este indicată administrarea de echinaceea pe perioade de două săptămâni, cu pauze de două-trei săptămâni, pentru a evita stimularea exagerată a sistemului imunitar, dar şi creşterea rezistenţei virusurilor. Dacă extractul de echinaceea este administrat continuu pe o durată mai mare de opt săptămâni, eficienţa acestui remediu natural este aproape pierdută, fiind necesară o pauză mai mare de două săptămâni.

Chiar şi în cazul dozelor foarte mari de echinaceea, toxicitatea este absentă. Persoanele care suferă de alergii pot prezenta o reacţie adversă: pruritul (mâncărimea) ochilor şi gâtului. Studii recente au demonstrat că utilizarea de echinaceea pe perioada sarcinii nu este dăunătoare femeilor gravide şi nu creşte riscul apariţiei problemelor de sănătate ale copilului.

Precauţii

Este contraindicată administrarea de echinaceea persoanelor care iau tratamente imunosupresoare, celor care suferă de boli autoimune, precum poliartrita reumatoidă, lupusul, vasculitele sau sclerodermia, bolnavilor de tuberculoză, de SIDA, diabet (echinaceea poate fi folosită doar în doze mici iarna, pentru prevenirea apariţiei infecţiilor respiratorii).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII