15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnemia, din ce în ce mai frecventă

Anemia, din ce în ce mai frecventă

Anemia este o boală determinată de scăderea numărului de globule roşii din sânge sub valorile normale sau de modificarea formei, mărimii sau încărcării cu hemoglobină a acestora.

Celulele roşii (hematiile) transportă oxigenul din aerul inspirat în plămâni, spre toate ţesuturile corpului uman. Oxigenul se fixează pe hemoglobină, moleculă conţinută în hematii. În cazul în care numărul hematiilor scade sau forma acestora este modificată, întreg organismul este afectat, din cauza aportului insuficient de oxigen.

Cauze

Principala cauză a anemiei este deficitul de fier sau de vitamina B12 şi acid folic din alimentaţie (contribuie la apariţia anemiei megaloblastice). Anemiile mai pot fi determinate de hemoragii acute sau cronice, cu diferite cauze: sângerări din nas, răni sau sângerări genitale, intoxicaţii ale măduvei osoase (locul unde se produc hematiile) cu diverse medicamente sau substanţe chimice, distrugerea prematură a globulelor roşii, afecţiuni canceroase ale măduvei osoase (leucemia). În cazul leucemiei, măduva roşie osoasă este afectată, hematopoieza fiind compromisă (formarea elementelor figurate ale sângelui), hematiile fiind în număr mai mic decât în mod normal.

Anemia mai poate fi produsă de defectele structurale înnăscute ale hematiilor, incapacitatea organismului de a se folosi de fier sau de a produce hemoglobina (anemia sideroblastică), inhibarea secreţiei de eritropoietină (hormon răspunzător de proliferarea şi diferenţierea hematiilor).

Anemia feriprivă

Anemia feriprivă este cea mai răspândită formă de anemie din lume. 500-600 de milioane de persoane sunt afectate în prezent de această boală. Anemia feriprivă apare cel mai des la femeile la vârstă fertilă şi copiii cu vârste cuprinse între 6-24 de luni. De asemenea, femeile însărcinate pot fi afectate deoarece fătul consumă rezervele de fier ale mamei, dacă aceasta nu îşi suplimentează dieta cu alimente bogate în fier.

Tratamentul anemiei feriprive constă în consumul de mâncăruri bogate în fier, îmbunătăţirea alimentaţiei şi suplimentele de vitamine. Mâncărurile bogate în fier sunt: carnea, ouăle, fasolea, mazărea, făina de soia şi fructele uscate. Absorbţia fierului în organism este susţinuţă şi de alimentele bogate în vitamina C, precum fructele (portocale, grapefruit, fragi, zmeură, mure, pepeni), legumele (ardei iute, varză, roşie sau cartof dulce), sucurile de fructe şi legume.

Anemia megaloblastică

Anemia prin deficit de vitamine (megaloblastică) este, de asemenea, frecventă şi apare ca urmare a cantităţilor reduse de vitamina B9 (acid folic) şi vitamina B12. Dacă aceste vitamine lipsesc din dietă, globulele roşii sunt produse în cantitate insuficientă. Persoanele cu afecţiuni ale aparatului digestiv care afectează absorbţia substanţelor sunt predispuse apariţiei acestei forme de anemie.

Tratamentul anemiei cauzată de deficitul de vitamina B12 se face prin administrare injectabilă de vitamina B12, tratamentul durând toată viaţa. Anemia cauzată de deficitul de vitamina B9 (acid folic) se face prin administrarea suplimentelor de acid folic. De asemenea, se recomandă păstrarea alimentaţiei echilibrate, renunţarea la fumat şi limitarea consumului de alcool.

Simptome

Cel mai frecvent simptom este oboseala cronică. Bolnavul mai poate acuza paloarea pielii, tahicardie, senzaţia de slăbiciune, dispnee, dureri în piept, ameţeală, mâini şi picioare reci, tulburări de memorie, probleme de concentrare, cefalee (dureri de cap).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII