15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNeglijenţă criminală

Neglijenţă criminală


O fetiţă de 12 ani, din Caracal, a murit înecată în ştrandul din localitate, după ce angajaţii SC Igo Caracal au pus un tânăr să deschidă vana de evacuare a apei fără să se asigure că în bazin nu mai este nimeni.

Tragedia s-a petrecut duminică după-amiază, în jurul orei 17.30, în ştrandul din Parcul „Constantin Poroineanu“. Raluca Ştefania Giurea intrase în apă pentru a se răcori. Fata a fost trasă de curenţi şi a murit înecată. Deşi directorul SC Igo SA Caracal susţine că ştrandul este autorizat, Marinela Madan, directoarea adjunctă a Autorităţii de Sănătate Publică Olt, infirmă acest lucru. Autorizaţia sanitară de funcţionare a fost retrasă în urmă cu trei ani, pentru mai multe nereguli descoperite, iar acum două săptămâni, când s-a solicitat redeschiderea ştrandului, inspectorii sanitari au stabilit că situaţia nu s-a schimbat, nici măcar gura de evacuare nefiind asigurată cu grilaj, motiv pentru care autorizaţia nu a fost eliberată.

 

Sâmbătă, Raluca împlinise 12 ani

 

Raluca Giurea era elevă în clasa a V-a la un liceu din Caracal. Duminică, fata împreună cu fratele său, Florin, de 14 ani, şi cu alţi colegi de clasă au mers la ştrand pentru a se răcori şi a serba, totodată, ziua de naştere a Ralucăi. După cum au spus părinţii fetei, sâmbătă ea a împlinit 12 ani, dar şi-a serbat ziua duminică. Ajunşi la ştrandul unde obişnuiau să meargă de mult timp, copiii au intrat în apă pentru a se răcori. Pentru că ştia să înoate foarte bine, Raluca s-a dus la apă mare. La un moment dat, Manex Elvis Vacă, din localitate, a intrat în apă, la cererea lui Marian Babolea, a Janetei Corbea şi a Mariei Andrei, toţi angajaţi ai SC Igo, pentru a deschide vana de evacuare ca să cureţe ştrandul, fără să ţină cont că în bazin erau aproape 15 copii. În câteva clipe, curenţii de apă au tras-o la fund pe fetiţă. Trupul Ralucăi a rămas prins de la jumătate în vana de scurgere a apei şi a stat blocat acolo aproape cinci ore, până ce a fost scos de pompieri. Fratele fetei povesteşte îngrozit cum a văzut că sora sa se duce la fund, a prins-o de mână, fiind ajutat şi de un prieten, dar nu au reuşit să o salveze.

„Am prins-o de mână pe Raluca, m-a ajutat şi un prieten să o ţinem, dar ne-a scăpat. I-am spus domnului care l-a pus pe băiatul ăla să dea drumul la apă că sora mea se îneacă şi să oprească apa. El n-a făcut nimic să ne ajute. Fuma liniştit. Până la urmă, a sărit alt băiat şi a oprit vana. Era prea târziu. Sora mea murise înecată şi a rămas prinsă în ţeava pe care se scurgea apa. Nu ştiu de ce au vrut să golească bazinul de la ora 5.00, pentru că până acum îl goleau numai după ora 8.00, seara“, a spus fratele Ralucăi.

 

„Nu a apucat să vadă tortul pe care îl pregătisem de ziua ei“

 

Părinţii fetei sunt copleşiţi de durere. Şi-au pierdut fetiţa din vina unor angajaţi care s-au grăbit să golească bazinul de apă fără să se gândească nici o clipă că puteau lua viaţa a 15 copii, câţi erau atunci în ştrand. Duminică, Florenţa, mama Ralucăi, îi pregătise fiicei sale un tort pe care voia să i-l arate după ce se întorcea de la ştrand. Nu a mai apucat să facă acest lucru. În loc să-i serbeze ziua de naştere, femeia a început pregătirile pentru înmormântarea fiicei sale. „Îi pregătisem un tort mare de ziua ei. Sâmbătă a împlinit 12 ani şi sărbătorea duminică. Trebuia să îi arăt tortul când se întorcea cu colegii de la ştrand, ca să sărbătorească. Dar n-am mai apucat“, a spus, printre lacrimi, mama copilei.

Conform informaţiilor primite de la locotenent-colonelul Viorel Dumitrescu, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, detaşamentul Caracal, pompierii s-au chinuit aproape cinci ore să scoată din vana bazinului trupul neînsufleţit al copilei. Ei au tras mai întâi apa din bazin, au spart pe lângă vană cu un pichamer şi un compresor cu aer, apoi au uns trupul fetiţei cu ulei, pentru a putea fi scos afară.

 

Ucidere din culpă

 

Cei trei angajaţi ai SC Igo SA Caracal sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă. Marian Babolea, unul dintre angajaţii vinovaţi de moartea copilei, era în concediu de odihnă când s-a petrecut nenorocirea. Cel puţin aşa susţine directorul SC Igo SA Caracal, Stelian Veselin. Acesta recunoaşte că vina este a angajaţilor. Veselin afirmă că bazinul este curăţat o dată pe săptămână, duminica, după ora 20.00. Bărbatul recunoaşte şi faptul că, în mod normal, acea vană de evacuare a apei ar fi trebuit să aibă un grătar. Veselin motivează lipsa acelui grătar prin faptul că acesta împiedică evacuarea apei.

Potrivit informaţiilor oferite de şeful Poliţiei Caracal, Ilie Vasile, cei trei angajaţi sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă, iar, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, vor petrece ani grei în închisoare. „Celor trei angajaţi şi minorului care a intrat în apă şi a deschis vana le-au fost luate declaraţii cu privire la cele întâmplate. Angajaţii sunt cercetaţi pentru ucidere din culpă. Această neglijenţă criminală a dus la moartea unui copil. Se va face lumină în acest caz, iar cei vinovaţi vor plăti“, a declarat şeful Poliţiei Caracal. Familia Ralucăi vrea ca vinovaţii să plătească pentru moartea fetei. Astăzi, Raluca Ştefania Giurea va fi condusă pe ultimul drum de familie, prieteni şi colegii de şcoală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII