21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBănia, deszăpezită

Bănia, deszăpezită

Autorităţile judeţene s-au mobilizat pentru degajarea zăpezii de pe drumurile blocate în Dolj, după ce meteorologii au anunţat temperaturi scăzute pentru următoarea perioadă.

Localitatea cea mai afectată de ninsoarea abundentă este în continuare Craiova. Deşi autorităţile au început să intre pe străzile mai puţin circulate, în cartierele mărginaşe ale Băniei circulaţia este aproape imposibilă din cauza zăpezii de jumătate de metru de pe carosabil. Administraţia locală a recunoscut vineri că, pe unele străzi, utilajele de deszăpezire nu au intervenit, însă a promis că până duminică, în cazul fericit în care nu ninge, plugurile firmelor de deszăpezire vor ajunge în toate cotloanele Craiovei. Dan Petre, director tehnic în cadrul Serviciului Public de Salubritate, a declarat vineri, la şedinţa Comandamentului de iarnă, că utilajele aflate la dispoziţia primăriei au început deja deszăpezirea în cartierele de la periferia oraşului. „S-a acţionat azi-noapte în Mofleni şi Romaneşti şi azi (vineri – n.r.) am intrat în toate cartierele mărginaşe: Romaneşti, Făcăi, Catargiu şi fostul cartier Belcineşti. Nu se poate spune că s-a intrat pe toate străzile laterale. Eu estimez că până duminică, dacă nu ninge, vom intra pe acestea. Se lucrează în prezent şi la trotuare, sunt 60 de oameni care curăţă trotuarele pe bulevarde“, a spus Dan Petre.

Sancţiuni pentru necurăţarea trotuarelor

În timp ce craiovenii care stau în cartierele de la periferia oraşului se chinuiesc să iasă cu maşinile la strada principală, Primăria Craiova a început deja să dea amenzi locatarilor pentru că nu şi-au dat zăpada de pe trotuare. Sancţiunile date de Corpul de control al primăriei au fost precedate de somaţii pe care craiovenii nu le-au luat însă în seamă. „Corpul de control de la Gospodăria Comunală a aplicat 25 de sancţiuni cuprinse între şapte şi 15 milioane de lei vechi pentru persoanele fizice şi şapte şi 25 de milioane pentru cele juridice. Cei sancţionaţi fuseseră somaţi cu o zi înainte, dar nu s-au conformat. Situaţia aceasta e de la ora 2.00, dar activitatea Corpului de control a continuat şi ieri-seară (joi seară – n.r.)“, a spus Adriana Motocu, directoarea Direcţiei Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova.

Toate drumurile judeţene, deszăpezite

Dacă în Craiova starea drumurilor, cel puţin în cartiere, pare neschimbată, în cazul şoselelor judeţene, situaţia s-a îmbunătăţit considerabil, conform reprezentanţilor societăţii de drumuri din subordinea Consiliului Judeţean Dolj. Gheorghe Mâciu, director al Societăţii Comerciale Lucrări Drumuri şi Poduri, a declarat vineri dimineaţă că singurul drum judeţean rămas blocat este 106, pe o porţiune de patru kilometri, între localităţile Scaeşti şi Raznic, însă şoseaua va fi deszăpezită complet până seara. „Singurul drum judeţean blocat în prezent este Scaeşti – Raznic. Frezele au fost azi-noapte pe Argetoaia – Piria şi trebuia să vină şi pe acest drum, dar a apărut o problemă pe Segarcea şi a trebuit să intervenim acolo. Oricum, până deseară se va rezolva problema şi acolo“, a spus Mâciu. De altfel, potrivit preşedintelui consiliului judeţean, Ion Prioteasa, şoseaua care face legătura între Scaeşti şi Raznic a fost deblocată vineri după-amiază, iar în prezent toate drumurile judeţene sunt practicabile.

Autorităţile judeţene au decis şi înfiinţarea unui comitet special de coordonare pentru situaţii de urgenţă care să aibă ca sarcină supravegherea pacienţilor ce pot prezenta probleme speciale în cazul unor calamităţi. „Începând de ieri, la iniţiativa Ministerului Sănătăţii, s-a constituit un comitet judeţean de coordonare. A fost creat pentru monitorizarea pacienţilor cu probleme, precum cei care au nevoie de dializă, gravidele cu risc, copiii cu boli cronice, bătrânii cunoscuţi cu probleme de sănătate şi cei cu diverse dizabilităţi“, a spus dr. Dan Gabriel Mogoş, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Dolj.

Directorul ASP a adăugat că în mediul rural se asigură permanenţa în şapte centre de la sate, iar alţi 25 de medici locuiesc în comuna unde au cabinetele. Potrivit MS, începând din 3 ianuarie a fost reactivat şi numărul TELVERDE 0.800.800.187, apelabil între orele 9.00 – 18.00, la care pot suna cetăţenii care doresc să semnaleze urgenţe medicale sau să afle recomandările medicilor pentru această perioadă.

Atenţi în weekend

La finalul întâlnirii de vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, le-a cerut tuturor autorităţilor implicate în prevenirea situaţiilor de urgenţă provocate de ninsoarea abundentă să nu tragă obloanele la sfârşit de săptămână. „Asiguraţi permanenţa la servicii pentru că ne poate spune domnul Gătejescu (Gelu Gătejescu, directorul Centrului Regional de Meteorologie – n.r.) că nu ninge, dar nu are contract cu cineva“, a spus Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII