22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de persoane, condamnate la intuneric

Zeci de persoane, condamnate la intuneric

Un fel de „Rânca“ a Craiovei a inceput sa se contureze la doar trei kilometri de municipiu, intr-o vale care pâna anul trecut era extravilanul comunei Cârcea. Intemeietorul satului, Danut Papuc, stie ca zona e binecuvântata de Dumnezeu si blestemata de oficialitatile care au condamnat locul la intuneric.


Când s-au reimpartit pamânturile la Cârcea, nici un localnic nu si-a dorit sa fie proprietar de teren in Valea Cornii, un fel de caldare intre dealuri, in care se adunau apele dupa ploi. Chiar daca valea era la câteva sute de metri de satul Cârcea, oamenii o ocoleau pentru ca pe pamânt, ziceau ei, nu cresteau decât cornecii, un soi de scaieti pe care nici animalele flamânde nu-i pasteau. In 1998, Danut Papuc, un tânar reintors de la munca din Europa, a cumparat, spre mirarea satenilor, un pogon de pamânt in valea cu corneci si a inceput sa-si ridice casa.


La câteva zile dupa ce a terminat casa a venit pe lume Oana, fetita lui, iar familia s-a mutat in casa noua. Incet, incet, lânga casa lui Papuc au aparut alte case cu gradini, iar dupa opt ani locul numara 45 de asezari in care proprietarii locuiesc permanent sau vin doar la sfârsitul saptamânii. Nici una dintre case nu are curent electric si dupa toate probabilitatile nici nu va avea in viitorul apropiat, pentru ca satul s-a format pe terenuri extravilane, iar reteaua electrica a comunei se opreste la 400 de metri de prima casa din satul fara nume.


La lumina lumânarii


Danut Papuc, seful celei mai vechi familii din sat, a incercat cu disperare sa aduca lumina in sat. Familia lui nu poate sa priveasca la televizor, nu poate asculta muzica, nu-si poate pastra alimentele in frigider, nu poate folosi masina de spalat, nu poate sa faca nimic din ceea ce multora li se pare firesc.


Pentru fetita lui de numai cinci ani desenele animate sunt sarbatori pe care le petrece doar atunci când pleaca in vizita la rude. „Am mers peste tot in audienta si am reusit in urma cu doi ani sa determin oficialitatile sa faca un proiect de extindere a retelei electrice din Cârcea. Atunci, lucrarea costa putin peste un miliard de lei si nu erau bani multi, daca avem in vedere ca aici s-a format un sat de care nimeni nu vrea sa tina cont. In conditiile in care in România mor satele pentru ca nu mai vrea nimeni sa se reintoarca in ele, noi am infiintat unul chiar aici la trei kilometri de Craiova si nimeni nu vrea sa tina seama si de noi. Traim ca in Evul Mediu, la lumânare. In ziua in care gatim mâncam tot, pentru ca nu putem pastra mâncarea, iar de alte facilitati pe care le ofera curentul electric nici nu poate fi vorba. Daca ar fi curent electric aici, multi locuitori din Craiova ar cumpara si si-ar face case de vacanta, pentru ca apa e la cinci metri adâncime si este foarte buna, iar aerul este ca la Rânca“, a spus disperat fondatorul satului fara nume, Danut Papuc.


Când s-a putut nu s-a vrut, când se vrea nu se mai poate


Primarul noii comune Cârcea, Valerica Pupaza, a incercat zadarnic sa aduca lumina in sat deoarece oficialii judetului nu puteau aproba cheltuieli pentru un sat care teoretic nu exista. Asa se face ca a mai trecut ceva vreme pâna când satul din Valea Cornii a fost trecut cu acte in regula in intravilanul localitatii Cârcea. „In perioada 2000-2001, cei de la Electrica erau dispusi sa traga curentul electric pâna in Valea Cornii, dar nu a vrut primarul de atunci, ca noi eram in aceeasi comuna cu Cosoveniul. Dupa aceea a venit despartirea de Cosoveni si problema a fost lasata. Pe urma mi s-a spus ca nu pot face extindere de retea daca nu cuprind in planul de urbanism general al comunei Cârcea satul care s-a format acolo. In decembrie anul trecut i-am cuprins in PUZ-ul localitatii si acum Electrica nu mai vrea sa faca investitii. De altfel, doar unul sau doi oameni locuiesc permanent acolo, restul au case de vacanta. Am zis sa cuprindem acele case in plan ca fiind Satul Nou al comunei Cârcea“, a spus primarul Valerica Pupaza.


Obligati la investitii pe cont propriu


In timp ce administratiile locale au discutat si au aprobat noul sat format, Electrica s-a privatizat, iar extinderea retelelor de curent electric nu mai poate fi decisa de stat, ci doar de interesul economic al noilor proprietari majoritari. „Conform Legii nr. 318/2003, Electrica nu mai face extinderi de retele si electrificari. Banii pentru astfel de lucrari erau la consiliile judetene, consiliile locale sau primeam fonduri speciale de la guvern. Când ne-au solicitat introducerea curentului electric nu puteam sa extindem reteaua de la Cârcea, atâta timp cât localitatea nou-infiintata era in extravilan. Pâna au trecut ei locul in intravilan, ne-am privatizat si nu mai putem primi fonduri speciale de la Ministerul Industriei pentru ca acum suntem societate cu capital majoritar privat. Introducerea curentului electric in locul despre care se vorbeste nu se mai poate face cu banii nostri, ci doar cu banii celor care solicita acest lucru si dupa tinerea unei licitatii“, a spus Stefan Croitoru, director la Electrica Oltenia. Singura speranta intr-un trai civilizat a celor care traiesc in Valea Cornii se leaga de potenta financiara a comunei Cârcea, din bugetul careia se poate face electrificarea in Valea Cornii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS