13.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGabriel Cotabita si VH2

Gabriel Cotabita si VH2

Craiovenii indragostiti de muzica lui Cotabita si a formatiei VH2 vor avea ocazia sa asculte vara aceasta piesele de pe noul album, intr-un spectacol de promovare.


Dupa ce in presa au aparut articole in care s-a spus despre solist ca „a cam disparut din peisaj“, la Festivalurile Bucuresti 2001 si Callatis 2001 il gasim pe Cotabita in postura de director artistic si prezentator de spectacole. La inceputul anului 2002, Gabi a promis ca va avea o revenire in forta si iata ca apare formatia VH2. Primul lor hit, „Trece vremea“, si albumul de debut intitulat „Greatest Hits“ reprezinta o revenire de succes in lumea muzicii rock. In primavara anului 2004 apare o reeditare a albumului Greatest Hits, intitulata „Daca n-ai iubi“. Acest material contine toate piesele aparute pe primul disc, plus piesa de titlu, singurul cântec nou propus de VH2. Se pare ca in vara acestui an trupa va lansa un material special si plin de surprize.


„Trupa VH2 se pregateste pentru un nou material ce cred ca va fi o surpriza pentru toata lumea. O data cu aceasta lansare pregatim si o serie de surprize despre care nu pot sa va comunic ceva, insa pot sa va asigur de faptul ca o sa fie o mare surpriza, asa cum ne-am obisnuit si pâna acum fanii“, a declarat Gabriel Cotabita.


In Craiova, Cotabita, impreuna cu trupa VH2, nu a mai avut un concert de foarte mult timp. Ultima sa aparitie pe o scena din Banie („de acasa“, cum ar spune Gabi – n.r.) a fost in urma cu aproximativ o saptamâna, la decernarea premiilor TVR 50.


„Pentru moment am ajuns in Craiova doar pentru acest spectacol organizat de TVR, cu ocazia implinirii a 50 de ani de la infiintare. O sa cântam doar câteva piese, dar speram ca o sa revenim intr-un spectacol din cadrul unui turneu de promovare pentru noul album“, a spus artistul.


Vorbind despre spectacolul pe care se pare ca trupa VH2 il va avea la Craiova si in care o sa promoveze noul album, Gabi povesteste si de prietenii de aici cu care inca mai tine legatura.


„In Craiova vin cu mare placere pentru ca aici este o mare parte din viata mea. Mama locuieste inca in Craiova si o vizitez foarte des si „pe deasupra“ am si extraordinar de multi prieteni aici cu care tin legatura si cu care ma intâlnesc ori de câte ori vin acasa si ne distram de minune. Despre o programare de turneu nu pot vorbi pentru ca nu stiu nimic“.


Pe scena de la sapte ani


Gabriel Cotabita s-a nascut la Craiova, pe 1 noiembrie 1955. Aici a absolvit Liceul „Nicolae Balcescu“, Facultatea de Electrotehnica si un curs postuniversitar de analist programator. A profesat vreme indelungata la Craiova, dupa care, in anul 1987, s-a stabilit in Capitala. S-a casatorit in 1980, a divortat in 1996 si are trei fiice.


Primul cântec pe care Gabriel Cotabita l-a interpretat a fost „O sole mio!“, iar „Pescarul amator“ a fost cântecul cu care s-a prezentat pentru prima data pe scena, in fata unui public. Acest lucru se intâmpla cu ocazia serbarii de sfârsit de an scolar, pe când avea sapte ani. „Mama“ si „Congratulations“ sunt piesele cu care in anii 1967 si 1968 a obtinut primele premii, câstigând locul intâi la concursul „Cine stie, cânta“. Invata sa cânte tot ce-i placea sa asculte din colectia de discuri a unchiului sau si, in special, de la posturile de radio straine. Spre sfârsitul anilor ’60, Gabi il convinge pe tatal sau sa-i cumpere o chitara, dupa care va urma timp de aproape doi ani cursurile Scolii Populare de Arta. Cu chitara in brate si cu cântecele invatate el isi câstiga un public destul de impresionant la cântarile din parc si in felul acesta cunoaste câtiva baieti care ii devin foarte buni prieteni si alaturi de care va pune bazele primei sale formatii. Urmeaza o perioada importanta pentru solist, de care isi aduce aminte intotdeauna cu placere: „Moon Stone“, „Supersonic“, „National“, „Redivivus“, „Holograf“.


In 1986, Gabriel Cotabita debuteaza, ca solist independent, pe scena Festivalului de la Mamaia. Piesa interpretata atunci de el in concursul de creatie, „Chemarea Pamântului“, nu a câstigat decât inimile ascultatorilor, Gabi fiind rechemat pe scena de patru ori. In anii urmatori, foarte multe piese interpretate de el obtin premii importante. Hit-urile nu au intârziat sa apara. „Noapte albastra“ si „As vrea“ s-au difuzat aproape in fiecare zi la radio, fiind extrem de solicitate de ascultatori. Cele doua cântece sunt alese printre cele mai bune ale anului, drept urmare Gabriel Cotabita este prezent in concursul „Melodii ’86“, unde este invitat sa sustina si un recital, fiind acompaniat de prietenii sai de la Holograf.


In anul 1987 a câstigat titlul de cel mai bun solist la Festivalul de Muzica de dans pentru Tineret de la Costinesti. In acelasi an are si prima aparitie la postul national de televiziune. Primul sau album discografic a aparut in 1988 si poarta titlul primului hit, „Noapte albastra“. In acelasi an solistul este desemnat de Radiodifuziunea Româna si de topul revistei Saptamâna cel mai bun solist al anului. In aceeasi perioada, Gabriel Cotabita a fost desemnat solistul numarul unu si de catre Uniunea Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali si in perioada 1988-1989 a avut peste 300 de spectacole.


In anii ’90, Gabi a aparut mai intâi ca solist la formatia Vodevil si apoi la Krypton. Alaturi de Vodevil a pus in scena spectacolele „Gabriel Cotabita si invitatii sai“ si „Nineteen Forever“. A avut curajul sa lanseze pe piata muzicala piese ca „Balada ultimului soldat“ si „Cântecul somerului“. Incepând cu anul 1991 el devine cunoscut si apreciat si in postura de prezentator. Cele mai importante aparitii in acest sens le are pe scena festivalurilor „Mamaia 1991“ si „Bucuresti 1993“, concursul „Eurovision 1996“ la selectia nationala, „Mangalia 1999“ si in cadrul festivalului „Callatis 2000“.


Intre 1992 si 1994, Gabriel Cotabita este director artistic al unei case de productie muzicala, iar din septembrie 1995 pâna la finele lui1998, director muzical la Tele 7 abc. Din 1996 a inceput sa scrie versurile majoritatii pieselor pe care le interpreteaza, la unele dintre acestea fiind si autorul muzicii, fapt care i-a facut fericiti pe fanii sai, care asteptau de mult timp sa-l asculte interpretându-si propriile creatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS