18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCamera Deputaţilor a adoptat Legea digurilor

Camera Deputaţilor a adoptat Legea digurilor

Plenul Camerei a adoptat cu 175 de voturi pentru, patru contra şi trei abţineri proiectul de lege a digurilor, prin care este înfiinţată o comisie de siguranţă a digurilor şi stabileşte responsabilităţile în ceea ce priveşte întreţinerea acestora.
Legea este o iniţiativă a şapte senatori PNL, care au promovat-o pe baza unui proiect aflat în lucru de pe vremea guvernului Tăriceanu.
„PNL va vota legea pentru că este un act normativ lucrat în Ministerul Mediului în guvernarea Tăriceanu. Până acum, guvernul Boc nu a venit cu norme clare de protecţie a digurilor şi am fost nevoiţi să introducem legea în parlament“, a spus deputatul PNL Lucia Varga în şedinţa de plen.
În replică, preşedintele Comisiei de administraţie şi mediu a Camerei, Sulfina Barbu (PDL), a ţinut să precizeze că, în timpul cabinetului Boc, au fost demarate lucrări considerabile de consolidare şi ridicare a unor diguri menite să limiteze riscul de inundaţii, considerând acuzaţia lui Varga drept justificată.
„PDL susţine actul normativ şi aceasta este o dovadă clară că guvernul susţine proiectele necesare României, chiar dacă vin din partea opoziţiei“, a mai spus Barbu.
Legea stabileşte exigenţele de siguranţă obligatorii pentru toţi deţinătorii digurilor şi impune inventarierea şi clasificarea digurilor. Totodată, devin obligatorii inspecţiile periodice, la care se adaugă inspecţiile speciale care urmează să se facă după fiecare viitură. Deţinătorilor le incumbă şi obligaţia de a se îngriji de evaluarea periodică a stării de siguranţă de către organisme specializate în domeniu. Deficienţele de siguranţă constatate va trebui corijate în maximum un an. Senatul a adoptat anterior legea, Camera Deputaţilor fiind decizională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS