5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajBanca Mondială apreciază priorităţile de investiţii ale CJ Dolj

Banca Mondială apreciază priorităţile de investiţii ale CJ Dolj

Banca Mondială apreciază direcţiile investiţionale ale Consiliului Judeţean (CJ) Dolj. Acest lucru s-a văzut în cadrul vizitei efectuate la sfârşitul săptămânii trecute de către o delegaţie a Băncii Mondiale, condusă de directorul pentru România și Ungaria, Tatiana Proskuryakova. Ceea ce CJ Dolj a realizat prin investiţiile masive făcute în ultimii ani în special în domeniile sănătăţii şi infrastructurii a atras reacţii pozitive, iar delegaţia Băncii Mondiale a dorit să vadă noile oportunităţi de dezvoltare în principalul judeţ al Olteniei. Întâlnirea, desfășurată în sala de ședințe a CJ Dolj, se înscrie în demersurile inițiate de Grupul Băncii Mondiale în vederea pregătirii Cadrului de parteneriat pentru România aferent perioadei 2018 – 2023, consultările cu autoritățile locale reprezentând o componentă notabilă în definirea acestui document strategic.
„Am fost profund onorați să o avem oaspete pe doamna Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale, și să putem aborda împreună o serie de teme importante, în cadrul unei discuții care, sunt convins, va constitui fundamentul unor colaborări reușite în viitor.
Am folosit prilejul pentru a le prezenta înalților noștri invitați realitățile județului, punctând principalele avantaje ale acestei zone, dar și provocările cu care ne confruntăm. Am trecut în revistă proiectele majore prin care Consiliul Județean a contribuit la dezvoltarea Doljului – proiecte precum modernizarea Aeroportului Internațional Craiova, a cărui ascensiune are un impact economic și social însemnat la nivel regional – și am expus, totodată, obiectivele esențiale pe care ne propunem să le atingem.
Delegația Băncii Mondiale a apreciat drept utile informațiile oferite, în condițiile în care, în această perioadă, lucrează la elaborarea Cadrului de parteneriat cu țara noastră pentru următorii cinci ani și ne-am bucurat să constatăm că multe dintre prioritățile noastre coincid. Spre exemplu, domeniul sănătății ocupă un loc însemnat pe agenda acestei importante instituții“, a spus președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Sănătatea reprezintă un sector extrem de important și pentru autorităţile judeţene. Dovadă stau investiţiile constante pe care CJ Dolj le-a făcut în acest domeniu. Acestea se ridică la 30 de milioane de euro şi plasează judeţul Dolj pe primul loc pe ţară în ceea ce priveşte investiţiile în sănătate. Pe lista de proiecte a CJ se află şi obiective noi. „Pe măsură ce investițiile CJ Dolj de la Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară și de la Unitatea de Primiri Urgențe se apropie de finalizare, ne vom concentra eforturile asupra unei alte inițiative stringente, privind crearea unui institut oncologic la Craiova – un aspect în privința căruia consider că vom putea beneficia de consultanța și de susținerea Băncii Mondiale“, a adăugat Ion Prioteasa.
CJ Dolj va avea, în 2018, un buget propriu de 479.069.000 de lei, iar pentru a atrage cât mai mulți investitori în Dolj, autorităţile judeţene vor aloca 31,86 la sută din buget infrastructurii. Proiectele majore de drumuri însumează cea mai mare suprafață pe care CJ Dolj a avut-o ca și investiție din ’90 și până în prezent, fiind începute proiecte pentru 210 km. Şi acest demers investiţional a fost apreciat de reprezentanţii Băncii Mondiale.
„Infrastructura de transport – o prioritate asumată de Consiliul Județean prin bugetul pentru 2018 – este văzută și de reprezentanții Băncii Mondiale drept un element fundamental pentru dezvoltarea economică, sens în care au fost încurajate demersurile noastre de îmbunătățire a rețelei rutiere. De partea cealaltă, importanța revitalizării aeroportului și-a primit confirmarea și, mai mult, poate deveni, în opinia oaspeților noștri, un model de «exportat» către alte regiuni.
Discuțiile cu reprezentanţii Băncii Mondiale au așezat bazele pentru aprofundarea relației noastre cu Grupul Băncii Mondiale și, de altfel, s-a conturat ideea ca, în viitorul apropiat, la Craiova să sosească o nouă echipă de lucru a instituției, specializată în domeniul agricol, dat fiind și potențialul semnificativ pe care Doljul îl prezintă în acest sector strategic“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La întâlnirea cu delegația Băncii Mondiale au fost prezenţi şi vicepreședinții CJ Dolj, Oana Bică și Cosmin Vasile, administratorul public al județului, Cosmin Durle, precum și directorii direcțiilor de specialitate din cadrul instituției.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS