26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRECORDURI... pe Everest

RECORDURI… pe Everest

Everest

Vârful Everest, din Munții Himalaya, este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848 m deasupra nivelului mării.

gemene everest

Primele gemene care au escaladat Vârful Everest au fost indiencele Nungshi și Tashi Malik, la 19 mai 2013. Au realizat performanța alături de Samina Baig, care, la rândul ei, a fost prima femeie din Pakistan care a escaladat cel mai înalt punct de pe Terra.

Andrej si Marija Stremfelj

Primul cuplu de căsătoriți care a escaladat faimosul vârf a fost compus din Andrej și Marija Stremfelj, din Slovenia. Performanța lor s-a înregistrat pe 7 octombrie 1990. În aceeași zi, Jean-Noel și Bertrand Roche au devenit prima echipa formată din tată și fiu care au ajuns pe amintitul vârf.

Reinhold Messner

Alt record în premieră legat de Everest s-a înregistrat la 20 august 1980, când exploratorul de naționalitate italiană Reinhold Messner a cucerit vârful de unul singur. Recordul său este cu atât mai remarcabil cu cât nu a folosit oxigen suplimentar.

 

Erik Weihenmayer

Americanul Erik Weihenmayer este alt alpinist rămas în istoria Vârfului Everest și nu numai. La 25 mai 2001, a devenit primul și, până în prezent, singurul nevăzător care a cucerit Everestul.

David Liano Gonzalez

Nu în ultimul rând, mexicanul David Liano Gonzalez a reușit să ajungă pe Vârful Everest din două direcții diferite, la o diferență de opt zile. Astfel, la 11 mai 2013, el a escaladat muntele din Nepal, pe latura sudică. La 19 mai 2013, a bifat aceeași performanță dinspre latura nordică, din Tibet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS