21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiscul doljean execută firme inexistente

Fiscul doljean execută firme inexistente

Fiscul doljean a reuşit performanţa să pună poprire pe conturile unei societăţi care nu mai există. Am descoperit cazul întâmplător şi am cerut explicaţii. Surprinzător, angajaţii DGFP Dolj confirmă ceea ce ştiam deja.

Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Craiova din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a emis, pe 13 martie 2007, pe pagina de internet un anunţ colectiv prin care înştiinţa că a pus poprire pe conturile mai multor debitori. În lista cu pricina apar mai multe entităţi economice, printre care amintim Foraj Sonde Craiova, Orkla Foods, Casa Universitarilor, Colegiul Naţional Economic, Colegiul Naţional „Carol I“, Serviciul Public de Salubritate, Popeci SRL şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Ultima pe listă este Asociaţia Fotbal Club (AFC) Universitatea Craiova (CUI: 14611608), cu adresa pe str. Unirii, nr. 86. Interesant este că potrivit site-ului Ministerului de Finanţe, firma care are acest CUI figurează ca radiată din 1 noiembrie 2005, cu un an şi câteva luni înainte ca finanţiştii doljeni să-i pună poprire pe conturi. Practic, finanţiştii au pus poprire pe conturile unei entităţi care nu mai există din punct de vedere fiscal. Mai mult, nu reuşesc să explice cum au reuşit această performanţă. „Este imposibil. Chiar ştiu că au existat cazuri în care noi am cerut să nu se radieze unele firme pentru că au datorii la stat. Sigur este o greşeală undeva. Poate entitatea cu pricina a fost absorbită şi atunci datoriile au fost preluate pe noua societate“, a spus Mihai Antonescu, directorul DGFP Dolj.

 

Au o problemă

 

Angajaţii fiscului au verificat câteva ore şi apoi au încercat să ne lămurească: „Este radiată doar «activitatea economică» a acelei asociaţii. Asociaţia în sine există“. Şi au dreptate: AFC Universitatea Craiova – Activitate economică (CUI: 14611608) a fost radiată pe 1 noiembrie 2005. Pe ea a executat-o fiscul doljean, chipurile, pe 13 martie 2007. Mai mult, la adresa fiscală la care finanţiştii cred că se află asociaţia, în fostul sediul al clubului de fotbal „Universitatea“ Craiova, funcţionează de multă vreme Casa Căsătoriilor. Nu putem cuantifica suma pierdută de fisc în acest caz, deoarece funcţionarii DGFP spun că datoriile la stat ale firmelor sunt „secret fiscal“. Probabil că „secret fiscal“ sunt şi pierderile de mii de miliarde pe care bugetul le înregistrează pentru că în unele cazuri funcţionarii statului sunt neglijenţi. GdS a relatat în mai multe rânduri cum firme „decedate“ reuşesc să aibă datorii uriaşe către stat, fără speranţă că vor putea fi recuperate. Potrivit statisticilor, numai în 2005 (anul radierii asociaţiei despre care vorbim) 2.700 de societăţi dizolvate nu-şi încheiaseră conturile cu fiscul.

„Avem mii de societăţi radiate, dar care produc în continuare debite“, declara la vremea aceea Silviu Dumitru, director DGFP Dolj, actualul prefect de Dolj. În unele cazuri, recursurile declarate de fisc au fost respinse. Şi în prezent, Oficiul Registrului Comerţului (ORC) Dolj a trimis la fisc o listă cu firme dizolvate pentru care nu s-a făcut recurs.

„Am trecut la dizolvarea unor firme şi o să le radiem. Am trimis lista la DGFP Dolj pentru a verifica dacă au sau nu datorii la stat. Dacă nu primim nici un răspuns, le radiem“, a declarat Gheorghe Celea, directorul ORC Dolj. Cât despre posibilitatea ca o firmă să fi fost „scăpată“, Celea a afirmat: „Tot ce este posibil. Poate au găsit datoria după ce firma a fost radiată“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS