21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSubstanţele cancerigene, interzise în producţia de jucării

Substanţele cancerigene, interzise în producţia de jucării

Comisia Europeană (CE) a propus vineri interzicerea folosirii la fabricarea jucăriilor a substanţelor chimice cancerigene, mutagene şi toxice pentru reproducere, precum şi a unor parfumuri ce pot produce alergii.

La câteva luni de la retragerea a milioane de jucării Mattel de pe piaţă, CE a prezentat un proiect de legislaţie care să consolideze directiva din 1988 pe tema siguranţei jucăriilor. „Nu ne putem juca aşa cu sănătatea şi siguranţa copiilor noştri. Nici nu se pune problema să acceptăm vreun compromis în materie“, a declarat comisarul pentru industrie, Gunter Verheugen, asigurând că acest text „nu este o reacţie precipitată la retragerea jucăriilor de pe piaţă“.

Noile reguli prevăd interzicerea substanţelor chimice cancerigene, mutagene şi toxice pentru reproducere în jucăriile pentru copii sub 14 ani. Ele scad limitele admise pentru alte substanţe, cum ar fi plumbul şi mercurul, şi interzic circa 40 de parfumuri ce pot produce alergii. Comisia vrea, de asemenea, să consolideze regulile pentru a preveni riscul de înghiţire a pieselor mici şi mai prevede un certificat independent pentru jucăriile în cazul cărora nu există norme europene, cum ar fi magneţii.

Bruxelles-ul se va ocupa şi de societăţile ce produc jucării şi alimente pentru copii şi ale căror produse prezintă riscul sufocării, interzicând jucăriile „care nu sunt accesibile decât după consumarea alimentului respectiv“. Verheugen a asigurat însă că această măsură nu pune în pericol celebrul „Kinder cu surprize“, notând că un copil poate lua surpriza deschizând oul, fără să îl mănânce neapărat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS