20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCanalizarea Craiovei-prioritate doar pentru Europa

Canalizarea Craiovei-prioritate doar pentru Europa

Proiectul „Reabilitarea retelelor de apa potabila si canalizare si furnizarea de facilitati pentru epurarea apelor uzate in municipiul Craiova, pentru protectia fluviului Dunarea, România“, in valoare de 70 de milioane de euro, este finantat in proportie de 75% de Uniunea Europeana.


Uniunea Europeana, finantatorul proiectului care se desfasoara de mai mult timp in Craiova, doreste ca pâna la sfârsitul anului 2008 sa fie realizate urmatoarele obiective: construirea statiei de epurare, extinderea si reabilitarea sistemului de canalizare, precum si reabilitarea retelei de distributie a apei potabile. Prima componenta a proiectului avea in vedere lucrarile de la statia de epurare amplasata la Facai. Incepute pe ultima suta de metri a mandatului primarului Bulucea, lucrarile s-au impotmolit, in conditiile in care, in toamna acestui an, statia ar fi trebuit sa functioneze, lucru imposibil de realizat la acest termen. „Decizia pentru continuarea lucrarilor cu contractantul actual italian va fi luata, din câte stiu eu, la Bruxelles, din motive de nerespectare a graficelor de lucrari si probabil din altele pe care nu le stim noi. Lucrarile sunt mult intârziate din cauza contractorului italian care a reziliat contractele de executie cu subcontractorii si umbla sa gaseasca altii la preturi pe care nu se mai angajeaza nimeni sa munceasca“, a spus Liviu Ionita, directorul Regiei Autonome de Apa, Canal Craiova.


Cu banii Europei vom trai civilizat


In ceea ce priveste a doua componenta a programului, si anume „Extinderea si reabilitarea retelei de canalizare“, aceasta a fost demarata in primavara acestui an. Constructorii va trebui sa realizeze 50 km de canalizare care se vor adauga la ceilalti 300 km pe care orasul ii are deja. Cartierele Brestei si Catargiu, pâna la sfârsitul anului 2008, va trebui sa nu mai aiba probleme nici cu inundatiile si nici cu apa menajera care in cele mai multe locuri curge direct pe stradutele neasfaltate si nepietruite, ca in ultimul târg prafuit din fundul Moldovei lui Sadoveanu. A doua etapa a proiectului presupune de fapt construirea unei conducte interceptoare: 5 km interceptor gravitational, o statie de pompare apa uzata (menajera) si 800 m conducta aferenta, 300 m conducta pluviala din poliester armat cu fibra de sticla si o statie de pompare apa pluviala cu 280 m conducta aferenta. De asemenea, se va construi o retea separata pentru zona de vest: 55 km conducta menajera gravitationala, 3.000 de bransamente, camine, capace de camine si lucrari de reabilitare a drumurilor, 1,4 km conducta pluviala gravitationala din poliester armat cu fibra de sticla si trei statii de pompare apa uzata. Se vor inlocui doua colectoare principale in zona Craiovita Noua si bulevardul Nicolae Titulescu, se va separa apa pluviala de cea menajera si se vor construi 3.300 m conducta pluviala gravitationala. Se vor reabilita doua statii de pompare existente si trei camere deversoare. In cartierul 1 Mai se vor separa sistemele de colectare a apei pluviale si a apei uzate, se vor executa patru colectoare noi de apa menajera cu o lungime totala de 2.400 m. Din cei 300 km de canalizare, 74 km sunt cu mari probleme, fapt pentru care, in cadrul celei de-a doua componente a proiectului, se vor reabilita 30 km prin metoda fara sapatura, iar ceilalti 44 km se vor curata.


Inca trei ani de mizerie


A treia componenta a proiectului, care va avea in atentie sistemul de conducte de apa potabila, se gaseste in faza de intocmire a caietului de sarcini, iar in aceasta toamna se va tine licitatia pentru adjudecarea lucrarilor. In cadrul ultimei componente se va contoriza apa consumata de locuitorii tuturor caselor din municipiul Craiova, astfel incât se va desfiinta metoda de calcul a consumului prin pagubosul „pausal“. Finalizarea proiectului, initiat pe vremea mandatului primarului Bulucea, preconizata pentru anul 2010, va rezolva multe din problemele Craiovei de azi cu doar 15 milioane de euro, bani care reprezinta cofinantarea consiliului local. Asta inseamna ca mii de oameni vor trai in conditii civilizate, cu apa si canalizare, conditii pentru care municipalitatea va cheltui mult mai putin decât pentru centrul facut praf al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS