12.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEvaziune de miliarde din afaceri cu aluminiu

Evaziune de miliarde din afaceri cu aluminiu

Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor este pe urmele unui slatinean acuzat de spalare de bani si evaziune fiscala. In urma unui raport al Garzii Financiare Olt, Oficiul a cerut procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata – Biroul Teritorial Olt sa demareze o ancheta privind afacerile ilegale derulate de un anume Ilie Barbu, asociat si administrator la SC VESTIC SRL din Slatina. Mai exact, oficialii de la Bucuresti au fost alarmati de mai multe tranzactii bancare si comerciale, care au trezit suspiciuni cu privire la originea si provenienta, schimbarea si transferul unor bunuri in valoare de peste 24 de miliarde de lei. Afacerile au avut loc pe parcursul a 11 luni si au prejudiciat bugetul de stat cu cinci miliarde de lei.


Ilie Barbu, impreuna cu alte trei persoane, a infiintat la Slatina firma VESTIC SRL, in anul 2002, obiectul de activitate declarat constind in comertul cu amanuntul, iar vinzarea preponderenta era cea de produse alimentare. Reprezentantii Garzii Financiare Olt au poposit la firma in cauza pentru un control in luna mai a anului 2004. La „prima ochire“ a documentelor financiar-fiscale a rezultat ca, incepind cu jumatatea lunii mai 2003, prin conturile societatii slatinene au fost rulate sume foarte mari, sume care au fost apoi retrase in numerar de Ilie Barbu. Pina aici toate bune, numai ca slatineanul a dat dovada de o imaginatie debordanta pentru a pune mina pe bani, scop in care s-a folosit de orice si oricine, inclusiv de tatal sau. Pentru ca nu se puteau dumiri asupra mai multor aspecte ale activitatii firmei din perioada 2002-2004, organele de control i-au cerut repetat lui Ilie Barbu, cel care a condus de fapt toate actiunile firmei, sa prezinte o serie de documente contabile. Numai ca acesta a refuzat sa se conformeze. Drept pentru care, Garda Financiara Olt a largit aria verificarilor la mai multe firme din judet specializate in comertul cu lingouri de aluminiu, care au avut legaturi cu firma in cauza. Cu acest prilej, au fost identificate 90 de facturi fiscale emise de VESTIC SRL, semnate si stampilate de Ilie Barbu. Valoarea facturilor reprezenta 24,6 miliarde de lei. Comisarii financiari au descoperit ca facturile respective nu faceau insa parte din plaja de formulare cu regim special ridicate de societate de la Administratia Finantelor Publice Slatina, ci, din contra, ele fusesera ridicate de la institutia financiara, de SC LIDIA BAR SRL Slatina, firma administrata de nimeni altul decit… Ion Barbu, tatal lui Ilie Barbu.


La ancheta declansata de procurorii din Olt, Ion Barbu a recunoscut ca este administrator la SC LIDIA BAR SRL, dar a negat ca a avut cunostinta de ce a facut ulterior fiul sau. In fapt, Ion Barbu a declarat ca nu a imputernicit pe nimeni sa ridice formulare cu regim special in numele firmei, nici macar pe fiul sau. Ilie Barbu si-a vazut insa linistit de treaba: pe facturile ridicate ilegal in numele SC LIDIA BAR SRL, acesta a pus antetul firmei sale si a purces la afaceri, reusind sa pacaleasca nenumarati patroni.


Afaceri babane pe justificari banale


Procurorii au stabilit ca mai multe firme din judet s-au aprovizionat cu lingouri de aluminiu, pe baza unor facturi fiscale eliberate de Ilie Barbu, in numele societatii sale. Cantitatea totala vinduta de VESTIC SRL, pe facturile ridicate in numele firmei tatalui lui Ilie Barbu, a fost de 589.993 kg de lingouri de aluminiu. Societatile care s-au aprovizionat de la firma slatineana au platit legal marfa prin diferite instrumente de plata bancare, achitindu-si totodata si impozitele la stat. Nu acelasi lucru s-a intimplat si in cazul lui Ilie Barbu, care a „neglijat“ complet sa achite vreun leu la bugetul de stat. Administratorul VESTIC SRL nici macar nu s-a obosit sa intocmeasca sau sa organizeze evidenta contabila a afacerii, nu a depus la Fisc declaratii fiscale sau deconturi TVA etc., desi firma a fost extrem de „activa“. Comisarii Garzii Financiare Olt au calculat ca firma a derulat operatiuni de vinzare a lingourilor de aluminiu in valoare de 24.688.190.259 lei, Ilie Barbu incasind constiincios o parte din contravaloarea lor.


Urmare a acestor afaceri, firma slatineana s-a sustras de la plata a 4,7 miliarde de lei reprezentind impozite si taxe datorate bugetului de stat, la aceasta suma adaugindu-se alte citeva sute de milioane de lei drept penalizari si majorari de intirziere. Procurorii din Olt au stabilit ca Ilie Barbu, prin activitatea desfasurata in cadrul firmei VESTIC SRL, in calitate de asociat si administrator, a incalcat flagrant legislatia in vigoare si, in plus, a incercat si a reusit sa se sustraga de la plata taxelor datorate statului. Ilie Barbu nu a putut prezenta nici un document legal pentru a dovedi provenienta celor aproape 590 de tone de lingouri de aluminiu, precum si a celorlalte bunuri comercializate catre opt firme din judetul Olt. Procurorii au ramas uimiti cind au descoperit ca, la incasarea banilor in numerar, Ilie Barbu s-a folosit de justificari precum „cumparari marfuri“, „plati salarii“ sau „aport personal“. In fapt, acestea nu aveau nici o baza legala, deoarece nu au existat documente legale de provenienta a marfurilor, iar societatea nu a avut niciodata personal angajat declarat la Directia Muncii Olt. Pe de alta parte, „aportul personal“ mentionat de inventivul administrator nu a putut fi dovedit cu acte inregistrate in contabilitatea societatii, care contabilitate, in fapt, nu a existat in cazul SC VESTIC SRL, Ilie Barbu preferind sa faca afaceri fara a mai organiza si evidenta contabila a propriei firme.


Surprize, surprize…


Din rechizitoriul procurorilor rezulta ca omul de afaceri amintit a retras in numerar, din conturile firmei sale, suma de 15.946.800.000 lei. Banii au fost folositi pentru procurarea ilegala de marfa (lingouri de aluminiu – n.r.), bani pe care nu i-a inregistrat in contabilitatea firmei. Acest lucru a dus, normal, la sustragerea lui Ilie Barbu de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului statului prin infractiuni asimilate spalarii de bani. Ultima descoperire in acest caz releva ca firma in cauza nu a mai desfasurat nici un fel de activitate in intervalul 5 noiembrie 2002-31 martie 2004, la sediul declarat functionind de mai multe luni o alta societate.


Procurorii au stabilit ca faptele savirsite de administratorul SC VESTIC SRL Slatina intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de spalare de bani, prevazuta de art. 23, lit. a din Legea nr. 656/2002, la care se adauga si evaziunea fiscala, mentionata de art. 9-11, litera c, art. 12, litera b din Legea nr. 87/1994. Pentru aceasta, procurorii au demarat procedura de urmarire penala, dosarul aflindu-se in prezent pe rolul Tribunalului Olt. Oamenii legii nu au putut sta de vorba cu Ilie Barbu deoarece acesta s-a sustras in mod repetat urmaririi penale. Iar situatia este valabila si in prezent. Reprezentantii Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor au cerut Administratiei Generale a Penitenciarelor sa verifice daca Ilie Barbu este incarcerat intr-unul din penitenciarele din tara. In plus, Inspectoratul Politiei de Frontiera a fost solicitat sa mentioneze daca omul de afaceri din Slatina a parasit teritoriul tarii. Daca va fi gasit vinovat, acesta risca sa petreaca 12 ani dupa gratii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS