15.6 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăSportAutoritatile romane continua sa sustina abrogarea Legii statutului

Autoritatile romane continua sa sustina abrogarea Legii statutului

Autoritatile romane continua sa sustina abrogarea Legii statutului, a afirmat ieri la Suceava, senatorul PSD de Suceava, Gheorghi Prisacaru, membru al delegatiei parlamentare romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE). Prisacaru a declarat, intr-o conferinta de presa, ca noua delegatie parlamentara ungara la APCE are un comportament care lasa sa se intrevada o pozitie mult mai ofensiva, exemplificind cu presiunile facute pentru aminarea prezentarii raportului parlamentarului olandez Eric Juergens, la sesiunea din iunie pentru sesiunea din luna septembrie.

„Acest raport se referea la motiunea introdusa de delegatia parlamentara romana in legatura cu Legea statutului maghiarilor din afara granitelor Ungariei. Raportul este destul de critic la adresa Ungariei si cere abrogarea legii de catre parlamentul de la Budapesta“, a spus Prisacaru. El a precizat ca delegatia ungara a criticat dur raportul, iar alte delegatii, printre care cea romana si slovaca, l-au aparat. „Raportul va suferi unele modificari, dar este cert ca guvernantii de la Budapesta vor sa amine discutarea acestui raport pentru ca se confrunta acum si cu alte probleme“, a spus senatorul Prisacaru.

El a subliniat ca partea romana cere abrogarea Legii statutului, iar daca acest lucru nu va fi posibil, va solicita amendarea legii, cerere prevazuta si in protocolul semnat intre premierii Nastase si Orban. „La 1 iulie, potrivit protocolului, trebuia sa inceapa actiunea de amendare a legii respective, in asa fel incit din lege sa fie excluse orice discriminari intre populatia maghiara si cea romana si, totodata, sa fie eliminat principiul extrateritorialitatii“, a spus Prisacaru. El a apreciat ca, in prezent, cea mai puternica opozitie fata de aceasta lege o au parlamentarii slovaci, avind in vedere ca Ungaria a refuzat sa discute cu Slovacia modificarea legii si incheierea unui protocol asemanator protocolului cu Romania. „Daca guvernul Medgyessy cere schimbarea protocolului, noi cerem schimbarea legii“, a conchis Prisacaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS