17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăSport„Romania este inca o zona de risc“

„Romania este inca o zona de risc“

– In acest moment are loc o discutie privind calitatea sistemului bancar romanesc. Cum se vede el din afara?

– Calitatea sistemului bancar din Romania s-a imbunatatit foarte mult in ultimii doi-trei ani, capitalizarea a devenit mai buna, supravegherea financiara s-a imbunatatit si ea, investitiile facute de mari grupuri bancare occidentale realmente au rentat. In concluzie, s-au inregistrat mari progrese.

– Dar atunci de ce marii investitori nu sint gata sa vina si sa se foloseasca de acest sistem bancar romanesc?

– Cum am spus, s-au facut multe, dar mai trebuie facute inca multe alte lucruri. Bancile mari sint banci bune, dar cea mai mare parte a bancilor se afla inca intr-o foarte dificila perioada de tranzitie si aici mai sint foarte multe de facut. In plus, sistemul de reglementare a activitatii bancare pe care-l aveti acum trebuie ajustat la standardele internationale. Trebuie sa aveti o contabilitate dupa standardele internationale si o autoritate competenta de supraveghere. Trebuie sa dispuneti de o modalitate de asigurare a depunerilor… un mare numar de lucruri care trebuie facute si care ajuta la crearea credibilitatii sistemului bancar.

– Credibilitate inseamna incredere.

– Sigur ca da.

– Deci, cum se poate cladi aceasta incredere, cum li se poate spune acestor investitori: veniti si investiti in tara mea?

– Dupa cum spuneam, trebuie sa ajustati sistemul bancar la standardele moderne pe plan mondial, aceasta la nivelul contabilitatii, sistemului de supraveghere…Dar, dupa parerea mea, ceea ce trebuie stiut este ca e vorba despre un proces care cere timp. Nu fiti nerabdatori, nu puteti avea o noua lume doar in 12 luni. Sistemul trebuie construit pas cu pas si nu va asteptati ca intr-un an sau doi sa aveti si rezultate. As vrea sa-mi permiteti sa adaug ca Romania are o minunata traditie in domeniul bancar. Putini stiu ca, inainte de cel de-al doilea razboi mondial, Romania era cunoscuta drept „Elvetia Balcanilor“. Asta inseamna ca adapostea printre cele mai bune banci din Europa acelei perioade. Aveti deci o traditie minunata, dar acum trebuie sa faceti astfel incit sa reveniti la traditia respectiva, iar pentru asta e nevoie de timp.

– As vrea sa revenim la constructia sentimentului de incredere. Este ea oare legata cumva de notiunea de stabilitate? Stabilitate pe plan politic, social? Marii investitori cu care lucrati va intreaba aceste lucruri?

– Cu siguranta. Sistemul bancar este parte integranta a societatii. In consecinta, bancile nu pot fi mai bune sau mai proaste decit este societatea insasi. Iar un investitor strain care vrea sa vina cu bani si care vrea sa-i si vada inapoi doreste sa fie garantata stabilitatea politica, sociala si economica. Sa luam doar un singur exemplu. Daca sintem in prezenta unei rate de inflatie de peste 40% – asa cum este cazul in Romania – nu te poti astepta ca un investitor strain sa zica „e in regula!“. In lume, rata inflatiei este in general la un maximum de 10% , sau 8%…40% inflatie e prea mult, investitorilor le este teama!

– Cea mai mare problema politica din acest moment in Roma-nia este, se pare, saracia. Si acum se poarta o alta mare discutie – si nu este noua – cea cu FMI. FMI ne spune: faceti asta, asta si asta. Unele masuri sint draconice. Intrebarea mea este daca credeti ca lectia FMI este singura lectie care trebuie ascultata, singura lege care trebuie aplicata?

– Nu, nu este singura lege care trebuie aplicata, dar trebuie sa recunoasteti ca FMI este organizatia internationala care lucreaza cu tarile industrializate si cu noile democratii din intreaga lume. FMI reprezinta 160 de tari din lume si este absolut firesc sa aiba standarde privind toate aceste tari. Sigur, FMI, asemeni oricarei institutii, citeodata nu a avut dreptate, a facut greseli…

– Unele grave…

– Sigur, unele grave, de pe urma carora unele tari au avut de suferit foarte mult. Dar nu este singura institutie financiara internationala. Insa trebuie sa aveti motive foarte, foarte intemeiate pentru a nu va conforma regulilor FMI. Aceste reguli constau in a spune, foarte simplu, „asta reprezinta ceea ce stim mai bine“…nu este „singura solutie“, dar este „ceea ce stim noi ca este mai bine“. Sfatul meu este sa urmati recomandarile FMI deoarece asta face ca investitorii internationali sa fie siguri ca „daca s-au urmat regulile FMI, atunci stim ce se intimpla in tara respectiva si asta da increderea de care aveti nevoie“.

– Deci, daca am inteles bine, asta este o preconditie pentru marile investitii?

– Da! Absolut, asa este! Daca aveti dispute cu FMI, nu veti primi investitii externe serioase. Oamenilor le e frica.

– Sa revenim la tema de inceput a discutiei noastre: sistemul bancar romanesc. Un alt invitat al meu, domnul Wolgang Roth, spunea ca este foarte multumit de bancile romanesti, dar lucreaza totusi cu filiale de banci straine pina cind totul va fi absolut in regula cu sistemul nostru bancar. Deci cum credeti ca se poate dezvolta economia noastra nationala daca marile banci occidentale vor lucra doar intre ele si nu folosind bancile romanesti? Este o problema? Poate deveni o problema? Sesizati asta ca pe o problema?

– Exista deja in tara dvs. citeva banci care au investitori straini din Europa Occidentala: ING, Societe Générale etc. In aceste banci se poate avea incredere, deoarece ii cunoastem pe proprietarii acestor banci, am lucrat de mult timp cu ei in Europa Occidentala si deci ne putem baza pe performanta pe care o vor putea inregistra in Europa de Est si in Romania. Este ceva care vine in ajutorul sistemului dvs. bancar, aveti nevoie de mai multi asemenea investitori. Dar, in opinia mea, Romania este clasata inca la nivelul comunitatii europene ca o tara candidata care nu se afla in primul grup de aderare. Deci trebuie sa va dezvoltati propriul sistem pentru a ajunge in pozitia respectiva, apoi increderea va creste si oamenii vor dori sa lucreze cu institutiile dvs.

– Vorbiti acum pentru foarte multi cititori care au in minte o singura intrebare: bun, si atunci unde sa-mi depun banii? Oare trebuie sa cumpar devize, USD sau euro, sau, dimpotriva, trebuie sa investesc in propria moneda nationala? Care ar fi sfatul dvs. stiind foarte bine care este acum starea de lucruri in economia romaneasca?

– Trebuie inteles fondul problemei. Daca populatia unei tari nu-si investeste banii in propriile banci, atunci ceva nu e in regula in tara respectiva, iar investitorii straini sint foarte atenti la acest aspect. Si daca romanii isi pun banii in dolari americani sau in euro, atunci sa nu va asteptati ca un investitor german, sau francez, sau olandez sa vina sa-si investeasca banii in moneda dvs. nationala. Daca propriii cetateni ai unei tari nu au incredere in propria lor economie, atunci sa nu va asteptati ca investitorii straini sa fie increzatori in ea. Preconditia este ca romanii sa-si puna banii in bancile romanesti: este conditia stabilitatii tarii respective. Am asistat de atitea ori la acest fenomen in noile democratii, fenomen pe care-l denumim „migratia capitalului“, capitaluri care pleaca peste granita si nu asa trebuie sa se petreaca lucrurile… Oamenii sint speriati de inflatie, le e teama de un posibil faliment…si deci isi pastreaza economiile acasa sau altundeva, dar le e teama sa investeasca in moneda nationala.

– Daca ati fi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, care ar fi argumentul dvs. pentru a sprijini o altfel de orientare?

– In mod clar, exact asta este capcana cu care s-au confruntat in trecut mai multe tari. Cineva trebuie sa inceapa prin a investi in moneda dvs. nationala. Prima si cea mai importanta misiune a guvernatorului Bancii Nationale din tara dvs. este sa-i convinga pe conationalii sai sa aiba incredere in propriile lor institutii. Daca guvernatorul nu reuseste sa faca asta, nu e bun pentru postul respectiv…Vedeti, altfel nu veti putea niciodata demara acel elan de care Romania are nevoie pentru ca sa se poata alatura Uniunii Europene.

– Sa presupunem ca sint un investitor strain si vin la banca dvs. si, in calitatea dvs.- de vicepresedinte si economist sef – va intreb daca imi puteti da ceva garantii pentru a-mi pune banii in Romania, tara despre care nu stiu mai nimic. Care ar fi raspunsul dvs.?

– Romania este inca o zona de risc. Nu este o zona sigura cum este cea a tarilor industrializate. Nu este o zona sigura cum este cea oferita de cele zece tari candidate din primul grup de aderare. Romania este o tara unde iti bagi banii in speranta unui viitor foarte bun. Investitorul trebuie sa stie foarte bine ca, in asemenea tari, are riscuri mai mari, poate cistiga mai multi bani, dar trebuie sa-si asume acel risc. Nu-si va baga toti banii in tara respectiva, dar cred ca, daca se cauta locuri pentru investitii in Europa Centrala si de Est, atunci cu siguranta ca Romania este un loc de urmarit si de mers acolo. Cu toate astea, Romania este o zona atit de riscanta incit investitorii o urmaresc cu mare atentie si „nu-si pun toate ouale in acelasi cos“.

– Cu citeva luni in urma, Romania a anuntat ca va fi gata, in 2004, sa-si alinieze moneda nationala la euro. In opinia dvs., este o miscare inteleapta, este ceva care trebuie facut pentru atingerea criteriilor Maastricht?

– Sint foarte convins ca Romania trebuie sa-si permita sa aiba cit de mult timp posibil cursuri flexibile. Ele va vor oferi mai multa libertate in a organiza economia nationala a tarii dvs. Daca veti avea o relatie fixa cu euro, atunci trebuie sa aveti si aceeasi rata a inflatiei. In mod normal, o tara ca Romania are nevoie de o rata mai mare de inflatie, altfel va trebui sa va conformati Pactului de stabilitate din UE, precum si criteriilor privind datoria publica. Va rog, nu faceti asta pentru ca va va priva de libertatea de care aveti nevoie pentru a va asigura o dezvoltare economica sanatoasa pentru tara dvs. Nu incercati sa aveti un curs fix. Am vazut exemple de tari, pretutindeni in lume, care si-au fixat moneda nationala, in principal dupa dolarul american, si au esuat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS