16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateLemnul dulce, un adevarat balsam pentru stomac

Lemnul dulce, un adevarat balsam pentru stomac

Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra) este cunoscut si sub denumirea de radacina dulce, iarba dulce sau cioranglav. In scopuri medicinale, se utilizeaza radacina. A nu se confunda cu Glycyrrhiza echinata (Cioranglav), care este utilizata industrial pentru obtinerea spumelor extinctoare.


Are proprietati estrogene, fluidifica secretiile traheobronsice si faringiene si are actiune diuretica si antispasmodica. Actiunea sa asupra echilibrului ionic (sodiu, potasiu, clor) ii confera proprietati antiinflamatoare, antiulceroase si cicatrizante. Este antiinflamator articular, iar in functie de doza este laxativ sau purgativ.


Poate inlocui zaharul


Se foloseste in artrite (antireumatic), dismenoree (antiinflamator), ulcer gastric (cicatrizant), traheita, faringita, bronsita, astm bronsic (expectorant, fluidifica secretiile bronsice), constipatie (actiune laxativa), calculoza renala (usor diuretic), litiaza biliara (antispasmodic).


Radacina de lemn dulce indulceste ceaiurile si in acelasi timp amelioreaza gustul neplacut chiar al unor medicamente. Deoarece nu produce fermentatie ca zaharul, este utila in colitele de fermentatie pentru indulcirea ceaiului. In alte tari se foloseste pentru prepararea berii si a lichiorurilor. Este contraindicata bolnavilor hipertensivi.


Se gaseste in comert sub forma de capsule cu pulbere, siropuri, pastile pentru supt, radacina maruntita pentru infuzie sau macerat, unguente.


Infuzie


Infuzia obtinuta dintr-o lingurita de radacina la 200 ml de apa clocotita se foloseste intern. Se consuma trei cesti pe zi. Se evita fierberea radacinii (obtinerea de decoct) pentru a nu trece in apa rezinele si substantele amare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS