25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinDeochi... ştiinţific

Deochi… ştiinţific

Ori de câte ori vi se face brusc rău sau vă simţiţi obosit fără motiv, bătrânii sunt în stare să bage mâna în foc că aţi fost deocheat. Din câte se pare, existenţa deochiului a fost mai nou confirmată şi în mod ştiinţific, relatează www.ditadifulmine.com.
Cunoscutul psihiatru Colin A. Ross a dat publicităţii cu ceva timp în urmă primele date experimentale ale unui studiu care ar sugera faptul că ochii ar putea emite energie electromagnetică. Staţi liniştiţi, nu este vorba nici de Ciclopii din X-Men şi nici de razele X ale lui Superman, ci de o emanaţie magnetică, capabilă să fie percepută de animale şi de fiinţele umane. Toate acestea au contribuit la ideea superstiţiei deochiului. Potrivit convingerii populare, anumite persoane, în special copiii, pot fi „vătămate“ printr-o privire admirativă sau invidioasă. De asemenea, pot fi deocheate şi plante sau animale domestice. Deochiul se manifestă prin dureri de cap, căscat continuu sau febră, la animale prin apatie, iar la plante prin veştejire.
Studiul „The Electrophysiological Basis of Evil Eye Belief“ realizat de psihiatrul american a fost publicat în ultimul număr al revistei Anthropology of Consciousness. Chiar dacă fiecare dintre noi a simţit pe propria piele senzaţia de a fi observat de un animal sau de o altă fiinţă umană, nu au existat niciodată probe ştiinţifice pentru faptul că ochii ar putea emite enegie, iar această ipoteză era considerată pseudoştiinţă sau o pură superstiţie.

Mai mult decât o superstiţie

Cu toate acestea, Ross afirmă că descoperirea acestei „raze oculare“ nu este nicidecum o superstiţie, ci ştiinţă pură. „Am utilizat Electromagnetic Beam Detection System, care urmează să fie brevetat şi care include şi un EEG, pentru a demonstra că ochiul uman emite un semnal electromagnetic care poate fi măsurat ştiinţific. Sper ca experimentele viitoare să poată determina de ce energia emisă de ochi este atât de puternică încât să poată fi direcţionată cu propria voinţă“, afirmă Ross. Potrivit studiului, ochii emit unde electromagnetice de 1-40 Hertz şi 1-10 microvolt, unde care pot fi identificate cu ajutorul unor instrumente speciale, pe cale să fie brevetate. Altfel spus, în opinia lui Ross, deochiul nu este altceva decât un flux electromagnetic pe care unele persoane îl pot utiliza într-un mod special. La fel de adevărat este că toate fiinţele umane emit un astfel de flux cu ajutorul ochilor. Mai mult de atât, Ross susţine că ar merita premiul de un milion de dolari pus la bătaie de James Randi Educational Foundation. James Randi a oferit un milion de dolari pentru cine demonstrează că are vreo putere paranormală. Deşi până în prezent, au existat multe persoane care şi-au încercat norocul, în cele din urmă toţi s-au demonstrat a fi escroci. Nici Ross nu a avut prea mult noroc. El a afirmat că poate să modifice un sunet emis de un computer utilizând această „rază oculară“, însă specialiştii Fundaţiei James Randi au infirmat că aşa ceva este posibil, premiindu-l cu Pigasus Award.

Credinţe populare

Deochiul este o superstiţie des întâlnită atât pe plaiuri mioritice, cât şi în alte regiuni din Orientul Mijlociu şi zona mediteraneană. Prin intermediul imigranţilor, ea a ajuns şi în SUA sau vestul Europei.
Din câte se pare, originile ei au fost descoperite în Orientul Mijlociu, unde şi azi credinţa în deochi este mai puternică. Vechii greci, dar şi romanii credeau în puterea privirii. După cum se ştie, pe vremea când oamenii nu aveau prea multe cunoştinţe de medicină, bolile erau puse pe seama magiei. Şi pentru că nimănui nu-i plăcea să fie privit insistent, puterea pe care anticii o atribuiau ochilor, a dus probabil la apariţia acestei superstiţii.
În timp ce la noi se spune că oricine poate să deoache, în alte culturi se spune că numai anumite persoane pot să deoache. Grecii şi turcii, tineri şi bătrâni, de la ţară sau de la oraş, cred foarte mult în deochi, care poate chiar să fie mortal.
Ei se tem de persoanele cu ochi albaştri sau verzi, care au o putere mai mare când vine vorba să deoache, pe când italienii cred că numai oamenii răi, care se ocupă cu magia neagră, pot să deoache. În America Latină, oamenii cred că poţi deochea pe cineva numai dacă îl priveşti cu invidie. Tot aici, se crede că şi obiectele pot fi deocheate. Astfel, o persoană „cu puteri“, dacă se uită prea insistent la o maşină, de exemplu, ar putea chiar să o strice. Cel mai eficient remediu împotriva deochiului este, din câte se pare, rugăciunea. În Grecia se foloseşte o rugăciune secretă, pe care fiecare o învaţă în familie, de la părintele de sex opus. Pentru a vă proteja de deochi, este nevoie fie de un obiect de culoare roşie, fie de un talisman. În Orient se foloseşte un obiect pictat cu cercuri concentrice albe şi albastre, care seamănă cu un ochi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS