15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinArtă la momentul nepotrivit

Artă la momentul nepotrivit

Succesul unui film poate depinde de mulţi factori, mai ales la momentul lansării, relatează  it.cinema.yahoo.com

Subiectul central al anumitor pelicule este de multe ori inspirat din fapte actuale sau aminteşte în mod terifiant de tragedii care au avut loc cu adevărat.  De multe ori însă, aceste coincidenţe nu sunt deloc dorite, ci se întâmplă ca o glumă stranie a destinului, devenind un adevărat obstacol pentru succesul peliculelor respective. Iată în cele ce urmează câteva filme care au fost afectate de momentul nepotrivit în care au fost lansate.
„Hereafter“ (foto), un film lansat în 2011 şi regizat de Clint Eastwood, începe cu scena unui tsunami uriaş, inspirat de cel care a devastat coastele thailandeze în 2006. Pe 11 martie 2011, un cutremur puternic a lovit Japonia, cauzând şi producerea unui tsunami catastrofic, în urma căruia şi-au pierdut viaţa 30.000 de oameni. După câteva zile, Warner Japan a considerat că filmul este nepotrivit şi l-a retras din sălile de cinematograf japoneze.
Un alt exemplu elocvent este „Shark Night 3D“. În aceeaşi săptămână în care filmul a fost lansat în cinematografele americane, un bărbat a fost atacat de un rechin de aproape doi metri de-a lungul coastei Devon. Şi nu era prima dată. În America, această vară s-a remarcat prin nenumăratele atacuri ale rechinilor. Filmul, care prezintă povestea unor tineri terorizaţi de un rechin, a fost exact picătura care a umplut paharul.
Lista filmelor lansate la momentul nepotrivit contină cu pelicula „Daune colaterale“ al lui Arnold Schwarzenegger, care prezintă povestea unui pompier care îşi pierde toată familia într-un atentat terorist. Vinovată de producerea atentatului era o grupare extremistă columbiană, care ataca diferite oraşe din Statele Unite. Filmul urma să fie lansat pe 5 octombrie 2001, însă după atentatele din 11 septembrie, lansarea a fost amânată din cauza asemănărilor dintre anumite scene din film şi faptele reale.  

Lansări amânate

Un alt exemplu edificator este filmul „The Sum of all fears“ din 2002, regizat de Phil Alden Robinson, şi care i-a avut în rolurile principale pe Ben Affleck şi Morgan Freeman, bazat pe romanul omonim al lui Tom Clancy. Filmul prezintă o situaţie paradoxală, în urma căreia riscă să se declanşeze un război nuclear şi totul din cauza unei simple erori. În realitate, a existat acelaşi risc atât în 1983 (exerciţiul NATO, nume de cod „Able Archer“), cât şi în 1995, cu ocazia incidentului rachetei norvegiene lansate asupra arhipelagului Svalbard. Personajele negative din film, care ar fi trebuit să fie terorişti islamici, au fost imediat transformate în neonazişti, iar lansarea filmului a fost amânată, pentru că tema atentatului terorist era mult prea sensibillă la doar câteva luni după tragedie.
„Phone Booth“ este un alt film a cărui lansare a fost amânată din cauza temei abordate. Protagonistul acestui thriller, regizat de Joel Schumacher, este Colin Farrell, al cărui personaj este nevoit să rămână blocat într-o cabină telefonică, sub supravegherea unui lunetist care îl ameninţă dintr-o clădire din apropiere. Exact în perioada în care filmul urma să fie lansat, în octombrie 2002, oraşul Washington a fost zguduit de mai multe cazuri ale căror protagonişti au fost nişte lunetişti, astfel că premiera filmului a fost amânată pentru aprilie 2003.

Perioadă delicată

„Gone baby gone“, un film din 2007 scris şi regizat de Ben Affleck, bazat pe romanul omonim al lui Dennis Lehane, prezintă răpirea unei fetiţe de patru ani dintr-un cartier periculos. Povestea se aseamănă în mare parte cu cazul dispariţiei micuţei Madeleine McCann, fetiţa britanică răpită din Praia del Luz în mai 2007. Filmul a fost difuzat în Marea Britanie doar în 2008, mai ales că actriţa care interpreta rolul fetiţei dispărute semăna foarte mult cu Madeleine.  
„Dr. Strangelove“, o comedie neagră din 1964, regizată de Stanley Kubrick, s-a vrut a fi o ironie pe tema războiului nuclear şi a sfârşitului lumii. Filmul urma să fie lansat în cinematografie pe 22 noiembrie 1963, însă exact în acea zi a fost ucis preşedintele Kennedy, astfel că premiera a fost amânată un an.
„V for Vendetta“, transpunerea cinematografică a celebrei „graphic novel“ a lui Alan Moore, trebuia să fie lansată în cinematografie pe 5 noiembrie 2005. Premiera a fost însă amânată pentru 2006 şi, deşi producătorii au spus că este vorba de probleme de post-producţie, mulţi au fost de părere că filmul a fost considerat „nepotrivit“ din cauza atentatelor la metroul britanic, care au avut loc în 2005.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS