15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinHamsterul Roborovski - un alergător de cursă lungă

Hamsterul Roborovski – un alergător de cursă lungă

Hamsterul Roborovski sau hamsterul rusesc este una dintre speciile apărute în ultimii ani. Potrivit site-ului animale.ro, Roborovski este cea mai mică specie de hamsteri din lume.

Hamsterii ruseşti pitici Roborovski – Phodopus roborovskii – sunt originari din Mongolia şi nordul Chinei şi au fost descoperiţi de lt. Roborovsk în anul 1894, în cadrul unei expediţii. Ei sunt cei mai mici dintre hamsterii frecvent ţinuţi ca animale de companie. Ajung la 4-5 centimetri lungime şi 22-28 de grame greutate. Ceea ce îi deosebeşte de alte specii de hamsteri sunt petele albe aflate în locul sprâncenelor şi longevitatea lor, Roborovski trăind până la trei ani şi jumătate.
 
Comportament
 
Hamsterii pitici ruseşti sunt animăluţe foarte „sonore“ şi îşi petrec foarte mult timp bătându-se în joacă. De asemenea, sunt foarte timizi, dar totodată foarte curioşi şi activi pe timp de noapte. Hamsterii Roborovski sunt, în general, destul de amabili şi doar rareori muşcă. Rapiditatea şi agilitatea lor îi fac foarte dificil de manipulat. Ei pot alerga 32 de kilometri în timpul unei nopţi, în aproximativ opt ore şi jumătate.

Habitat
 
Hamsterii Roborovski sunt o specie extrem de sociabilă, ce trăieşte în sălbăticie, în aproprierea deşertului Gobi. Ei sunt adaptaţi climatului de stepă, fiind eficienţi în privinţa consumului de apă, pe care şi-o extrag din vegetaţia existentă. Hamsterii sapă şi trăiesc în vizuine formate din tuneluri cu adâncimi cuprinse între 60 de centimetri şi 2 metri.
 
Adăpostire
 
Cea mai mare problemă a acestor animăluţe este dimensiunea lor redusă. Hamsterii pitici sunt capabili să se strecoare printre gratiile cuştilor, dacă acestea nu sunt adaptate mărimii lor. Aşa că aveţi grijă să vă procuraţi cuşti cu gratii foarte dese! Cea mai bună idee ar fi să le cumpăraţi un acvariu, pe care să îl acoperiţi. În interiorul acvariului puneţi un aşternut de paie, de rumeguş sau de talaş. „Mobilaţi-le“ spaţiul cu crengi sau rămurele, iar pentru a se juca achiziţionaţi-le binecunoscuta rotiţă ori puteţi opta pentru o variantă deloc costisitoare –
sulurile de la hârtia igienică.

Hrănire
 
Hamsterii Roborovski nu sunt ierbivori. Ei mănâncă legume, fructe şi plante, dar şi insecte şi carne. În dieta lor trebuie incluse diverse seminţe şi mici insecte. Recomandat este să vă hrăniţi hamsterul cu grâu, orz, ovăz, sfeclă, spanac, banane, mere, morcovi, castraveţi, ştevie, lobodă şi alte verdeţuri. Fructele şi legumele proaspete sunt foarte apreciate de hamsteri, dar trebuie oferite cu moderaţie deoarece pot provoca probleme digestive. Următoarele alimente trebuie evitate obligatoriu: citricele, boabele de fasole uscată, mazărea crudă, ceapa, usturoiul, cartofii, rubarba, roşiile şi carnea de porc. Hrana li se va administra în două porţii zilnice, una dimineaţa şi una seara. Obligatorie este prezenţa unei adăpători speciale pentru rozătoare mici (cu bilă mică), astfel încât hamsterul să se poată hidrata cu uşurinţă.
 
Înmulţire
 
Hamsterii Roborovski pot atinge maturitatea sexuală la cinci săptămâni. Cu toate acestea, femelele nu ar trebui lăsate să se împerecheze mai devreme de patru luni, iar masculii, mai devreme de trei. Perioada de gestaţie a hamsterilor Roborovski este între 20 şi 22 de zile, dar poate dura, în cazuri rare, până la 30 de zile. În general, femela fată seara, noaptea sau dimineaţa şi va fi activă tot timpul. Dintr-o naştere pot rezulta în medie patru-şase pui. Aceştia au la venirea pe lume o greutate de aproximativ 3 g, au dinţii formaţi şi sunt lipsiţi de păr, văz şi auz. Dacă femela este la prima fătare sau se simte în nesiguranţă, poate să-şi mănânce puii. La vârsta de 21 de zile, puii pot fi înţărcaţi şi separaţi pe sexe. Hamsterii Roborovski nu trebuie împerecheaţi cu alte specii de hamsteri!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU