20.1 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaPeptidele, noul trend în sănătate? Ce sunt şi ce rol au

Peptidele, noul trend în sănătate? Ce sunt şi ce rol au

De peste un secol cercetătorii au lucrat pentru a dezvolta peptidele ca tratamente pentru unele afecțiuni medicale, prima peptidă produsă vreodată într-un laborator de oameni de știință fiind chiar insulina.

Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi, care sunt „componentele de bază” ale proteinelor. Corpul produce peptide care îndeplinesc funcții importante în procese de funcționare ale organismului, cum este cazul insulinei care este un hormon peptidic cu 51 de aminoacizi.

Peptidele antirid

Corpul uman produce o mulțime de peptide diferite, fiecare dintre ele având un rol diferit.
Colagenul este unul dintre elementele principale ale pielii, mușchilor, oaselor, tendoanelor, și ligamentelor. Colagenul oferă tuturor acestor părți structură, rezistență și capacitatea de a se întinde. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul produce mai puțin colagen și descompune mai repede colagenul pe care îl producem. Acest lucru face ca pielea să se rideze și să își piardă din structură, iar mușchii, oasele și tendoanele să își piardă din putere. Cercetările arată că suplimentele alimentare cu colagen pot ajuta pielea să rămână hidratată și elastică, mai ales în cazul persoanelor care au peste 30 de ani.

Corpul tău nu poate absorbi colagenul deoarece este o moleculă mare, așa că este de obicei descompus în peptide de colagen mai mici (numite și colagen hidrolizat) de aproximativ trei până la patru aminoacizi pentru a fi utilizate în suplimente. Suplimente alimentare cu colagen se găsesc în farmacii și drogherii sub formă de pastile sau pulbere care se prepară cu lichide.

Peptide pentru mușchi și oase

Suplimentele cu creatină sunt cunoscute pentru că pot ajuta la stimularea creșterii musculare sau la repararea mușchilor în urma efortului fizic intens, dar același lucru pare să fie valabil și în cazul colagenului. Suplimentele cu peptide de colagen pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea densității minerale osoase, făcând oasele mai puternice.
Într-un studiu, administrarea zilnică de suplimente cu peptide de colagen timp de un an a crescut densitatea minerală osoasă în partea superioară a spatelui și la nivelul oaselor membrelor inferioare la femei aflate la menopauză. Totuși, nu este clar cât de bine poate corpul tău să absoarbă peptidele întregi din suplimente, deoarece de obicei acestea sunt complet descompuse în aminoacizi de către sistemul digestiv.

CITEŞTE ŞI: Mesaj de la Palatul Buckingham pentru Festivalul Shakespeare Craiova

Sunt peptidele sigure?

Terapia peptidică este în general sigură, dar recomandarea medicului sau farmacistului sunt necesare pentru a te asigura că reprezintă un tratament potrivit fiecărui caz în parte.

Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, suplimentele peptidice nu sunt susceptibile de a provoca efecte secundare grave. Cu toate acestea, suplimentele nu sunt testate de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) înainte de a fi comercializate, așa că acestea nu sunt obligate să respecte standardele de calitate ale medicamentelor.

Ca regulă generală, se recomandă administrarea cu prudență de către persoanele care suferă de afecțiuni medicale ce necesită tratament medicamentos și este contraindicată administrarea în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează.
Unele efecte secundare posibile ale suplimentelor peptidice includ reacții alergice, hipertensiune arterială, ritm cardiac accelerat și palpitații, probleme digestive și dureri de cap.

Valentina Ghimpău
Sănătate de la Dr. Farmacist primar,
Vă mulțumesc că m-ați citit iar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS