20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăPoliticaInternational(VIDEO) Coreea de Nord: Satelitul care transporta rachete a explodat în timpul zborului

(VIDEO) Coreea de Nord: Satelitul care transporta rachete a explodat în timpul zborului

-

Coreea de Nord a declarat că încercarea sa de a pune pe orbită un al doilea satelit spion a eșuat când racheta pe care se afla a explodat.

Recunoașterea a venit luni târziu, după ce armata sud-coreeană a raportat lansarea unui „proiectil neidentificat”, potrivit www.aljazeera.com.
„Lansarea noii rachete de transport prin satelit a eșuat când a explodat în aer în timpul zborului primei etape”, a declarat directorul general adjunct al Administrației Naționale pentru Tehnologia Aerospațială a Coreei de Nord într-un raport difuzat de presa de stat.

O analiză inițială a sugerat și cauza: un motor de rachetă cu combustibil lichid nou dezvoltat, dar alte cauze posibile au fost investigate, se arată în raport.

Oficialii din Coreea de Sud și Japonia au spus mai devreme că lansarea părea să fi eșuat.

Șefii Statului Major din Coreea de Sud au declarat că Coreea de Nord a tras un „proiect neidentificat spre sud” peste Marea Galbenă și că câteva minute după aceea au fost observate multe fragmente în mare.

Japonia a emis o alertă de urgență

În Japonia, radiodifuzorul public NHK a raportat un rezultat similar. Un înalt oficial al Ministerului japonez al Apărării a declarat reporterilor: „Racheta nu a zburat în zona care fusese anunțată, iar situația nu este așa cum intenționase Coreea de Nord. Încă analizăm dacă este un satelit sau nu”, a informat agenția de presă din Japonia Kyodo.
Japonia a emis o alertă de urgență ordonând evacuări în sudul prefecturii Okinawa înainte de a ridica avertismentul și a spus că racheta nu ar trebui să survoleze teritoriul japonez.

Trimișii nucleari ai Coreei de Sud, Statelor Unite și Japoniei au vorbit la telefon după lansarea eșuată și au condamnat ferm tentativa. Ei au menționat că este o încălcare directă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care interzice utilizarea de către Phenian a tehnologiei rachetelor balistice și au reprezentat o problemă gravă. amenințare la adresa păcii și securității regionale.

Asistență tehnică

Coreea de Nord a emis o notificare cu privire la planul său de lansare mai devreme în cursul zilei, spunând că survolul va dura până pe 4 iunie.

Coreea de Nord, înarmată cu arme nucleare, a lansat cu succes primul său satelit spion în noiembrie, la a treia încercare, atragând condamnări internaționale.

Lansarea a avut loc la două luni după ce președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Cosmodromul Vostochny din estul Rusiei și a promis asistență tehnică țării izolate.
Kim a declarat la sfârșitul anului trecut că Phenianul va lansa încă trei sateliți militari spion în 2024, în timp ce continuă un program de modernizare militară care a înregistrat un număr record de teste de arme în 2023.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că o altă lansare de satelit – a patra încercare a Coreei de Nord – va „submina pacea și stabilitatea regională și globală”, în timp ce armata sud-coreeană a condus formarea de atac și antrenament de lovitură pentru a demonstra „capacitățile puternice și voința armatei noastre”.

Experții au spus că sateliții spion ar putea îmbunătăți capacitățile Phenianului de a colecta informații, în special în Coreea de Sud, și ar putea oferi date cruciale în orice conflict militar.

Seulul și Statele Unite acuză Nordul că a trimis arme Moscovei pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina, în schimbul asistenței tehnice.

Un grup de ingineri ruși a intrat în Coreea de Nord pentru a ajuta la pregătirile pentru lansare, a informat duminică agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud.

Citește și: (VIDEO) Dolj: Căutările minorei Raisa continuă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Momente inedite la Paris! Nadia Comăneci a dus Flacăra...

Update: Seara s-a încheiat cu un show plin de...

ȘTIRI GdS