15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinCurăţenie ca la bunica acasă

Curăţenie ca la bunica acasă

Casa bunicii strălucea întotdeauna de curăţenie. Metodele sale pot fi şi astăzi puse în practică, astfel încât, de Sărbători, să aveţi o locuinţă la fel de curată ca aceea în care bunica vă aştepta cu nenumărate bunătăţi pe masă.

– Crăpăturile farfuriilor dispar dacă se fierb timp de o oră în lapte. Se lasă apoi să se răcească.
– Vasele din sticlă foarte murdare se curăţă cu o soluţie de sodă de rufe şi săpun, apoi se spală cu foarte multă apă.
– Pentru a preveni cocleala, obiectele de bronz se şterg bine cu pulbere fină de cenuşă de lemn (folosindu-se un tampon), apoi se lustruiesc.
– Pentru a reîmprospăta culorile unui covor, acesta se perie energic cu o soluţie concentrată de apă şi sare grunjoasă sau se presară covorul cu sare, se rulează şi se lasă aşa două-trei zile, după care se perie sarea. Astfel se îndepărtează şi eventualele pete.
– Mobila de lemn de mahon se şterge cu un burete umezit cu apă în care s-a adăugat oţet, după care se usucă repede cu o cârpă moale. Suprafaţa zvântată se acoperă cu un strat subţire de ceară albă, iar după ce acesta se usucă, se lustruieşte cu o cârpă.
– Tapiseria din stofă se curăţă energic cu o perie de haine înmuiată într-o soluţie de săpun cu apă caldă sau într-o soluţie de sare de bucătărie (4 linguriţe) şi spirt medicinal (5 linguriţe), la care se adaugă apă rece. După curăţare, suprafaţa se şterge de câteva ori cu o cârpă umezită în apă rece (bine stoarsă), apoi cu o cârpă uscată.
– Obiectele de aramă de dimensiuni mici se curăţă cufundându-le într-o soluţie concentrată de amoniac (numai în încăperi bine aerisite sau în aer liber), după care se şterg cu o cârpă umezită în aceeaşi soluţie. La urmă se clătesc cu apă şi se şterg cu o cârpă uscată.
– Ramele de lemn de stejar se curăţă cu un tampon înmuiat în lapte dulce; după uscare se lustruiesc cu o cârpă moale.
– Obiectele din argint şi din aur nu se curăţă cu produse abrazive. Lanţurile de aur se curăţă agitându-le într-o soluţie de apă şi puţin praf de cretă. Se limpezesc bine cu multă apă şi se usucă.
– Vasele de bucătărie căptuşite cu un strat de teflon nu se curăţă cu materiale abrazive, ci se spală cu soluţii emoliente (sodă calcinată, detergenţi pentru vase, cenuşă de lemn etc.), folosindu-se o cârpă, buretele sau peria moale.
– Pentru lustruirea suprafeţelor lemnoase vopsite în alb, acestea se ung cu un amestec încălzit de parafină (1 linguriţă) în apă (1 pahar), omogenizat la cald. După răcire şi uscare, suprafaţa tratată se lustruieşte cu o cârpă moale, uscată.
– Pentru a curăţa rugina de pe chei şi alte obiecte mici, acestea se şterg energic, cu o cârpă umezită cu apă şi înmuiată în nisip fin; se introduc obiectele pentru 24 de ore într-o baie de ulei de gătit râncezit; se săpunesc şi se freacă bine cu o cârpă aspră, pentru uscare şi lustruire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU