15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024

Colţul gospodinei

Vinetele sunt folosite în bucătăria românescă la pregătirea multor preparate delicioase, cum ar fi zacusca, mâncarea de vinete, musacaua de vinete ş.a. Iată câteva sfaturi oferite de site-ul ele.ro pentru pregătirea acestor legume.

– Există vinete de mărimea unui deget, mici, subţiri şi lungi, care se taie rondele şi se folosesc în special preparate pe grătar.

– Atunci când vreţi să cumpăraţi vinete, trebuie să fiţi atenţi ca acestea să aibă un aspect proaspăt, să nu fie zbârcite sau pătate, ci lucioase, compacte şi grele. Dacă vi se par prea uşoare, înseamnă că au multe seminţe.

– Înainte de preparare, vinetele trebuie ţinute în apă cu sare, pentru a se scurge sucul amărui pe care-l conţin, în general, în stare proaspătă. Alt motiv pentru care se ţin în apă cu sare înainte de preparare ar fi acela că ele absorb foarte multă grăsime în timpul prăjirii, iar sarea blochează acest proces.

– Pentru ca vinetele să nu absoarbă mult ulei, se taie în bucăţi mici şi se dau în clocot înainte de preparare.

– Vinetele se scurg mai bine dacă se sărează şi se pun pe un fund de lemn, cu o greutate deasupra.

– Se lasă la scurs aproximativ o jumătate de oră, se clătesc cu apă rece şi se usucă cu şerveţele de hârtie. Abia apoi sunt gata de preparare.

– Vinetele pot fi combinate cu numeroase arome şi condimente cum ar fi: ulei de măsline, tomate, usturoi, pătrunjel, mentă, iaurt, coriandru, carne de vită, caşcaval, busuioc, smântână, ghimbir, sos de soia ş.a.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS