15 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBeaucarnea, „rezervorul“ de apa...

Beaucarnea, „rezervorul“ de apa…

Beaucarnea este o planta foarte usor de cultivat, care are nevoie de temperaturi blânde.


Beaucarnea trebuie replantata in aprilie, dar aceasta operatie se face doar daca planta ajunge la dimensiuni prea mari in raport cu ghiveciul in care este asezata. Se tine in locuri foarte luminoase, deoarece suporta bine chiar si temperaturi de peste 21 de grade Celsius.


Primavara si vara, udati bine planta, lasând pamântul sa se usuce intre udari succesive. Primavara, adaugati un ingrasamânt lichid pentru cactacee, de la debutul perioadei vegetative si pâna la sfârsitul verii.


Toamna si iarna, planta se mentine la o temperatura in jur de zece grade Celsius. Trebuie sa suspendati udarea, deoarece planta supravietuieste pe baza apei inmagazinate in portiunea inferioara, dilatata, a tulpinii. Totusi, daca o expuneti la temperaturi mai mari de 15 grade Celsius, trebuie sa continuati sa o udati.


Pentru a se putea dezvolta, este optim sa-i oferiti plantei o perioada de repaus vegetal, scop pentru care trebuie sa o mentineti la temperaturi scazute (niciodata mai mici de sapte grade Celsius). In timpul lunilor de iarna, are nevoie de cât mai multa lumina si este indicat sa evitati expunerea ei la curenti de aer rece. O data gasit locul adecvat, evitati sa o mai mutati.


Reproducere


Seminte se pot gasi rar in comert, dar, in caz ca le aveti, insamântarea se efectueaza in februarie – martie, intr-un compost specific pentru seminte. Trebuie sa mentineti o temperatura de 18 – 21 de grade Celsius si, daca este posibil, sa ii asigurati un sistem de incalzire la partea inferioara, pentru a facilita o incoltire rapida.


Când plantutele vor ajunge la cinci – sapte centimetri, transplantati-le in ghivece diferite, continând un pamânt corespunzator. Cel mai frecvent, aceasta planta se inmulteste desprinzând mladitele care se formeaza lateral pe tulpini si asezându-le, pentru a prinde radacini, intr-un amestec de pamânt si nisip.


Pericole si precautii


Aceasta planta nu ridica multe probleme, iar cele care exista sunt usor de rezolvat. Trebuie sa evitati udarea excesiva in timpul iernii, deoarece poate produce putrezirea radacinilor si, de aici, prin extindere, a trunchiului.


Cosenila fainoasa poate afecta uneori planta, caz in care trebuie sa indepartati puful alb cu ajutorul unei pensule inmuiate in alcool denaturat sau sa o tratati cu insecticid sistemic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS