18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinSicilia - casa „Nasului“

Sicilia – casa „Nasului“

Sicilia, locul natal al „Nasului“, este regiunea ideala unde va puteti aventura câteva zile pentru a vizita unele dintre cele mai interesante locatii arheologice din Europa, precum si cel mai mare vulcan activ de pe batrânul continent.


Din cauza climei mediteraneene, verile sunt fierbinti si uscate, in august temperaturile ajungând la peste 30 de grade Celsius, iar iernile sunt blânde, cu o temperatura medie de aproximativ 10 grade Celsius. Astfel, cea mai buna perioada pentru o vizita acasa la „Nasul“ este intre lunile mai-iunie.


Nu trebuie sa va faceti griji in privinta sigurantei personale – mafiotii nu se plimba pe strazi, in plina zi, cu garoafe in piept si arme ascunse in cutii de vioara. In plus, turistii straini prezinta prea putin interes pentru afacerile administrate de Cosa Nostra.


In schimb, exista multe alte obiective cu care va puteti bucura privirile.


Coasta ioniana este cea spre care migreaza majoritatea turistilor din regiune, pentru ca le ofera cele mai multe puncte de atractie. Taormina, statiunea sic a insulei, gazduieste celebrul teatru greco-roman, aflat la poalele legendarului munte Etna. Vizitatorii nu au voie insa sa se apropie foarte mult de vulcan, din cauza evolutiei imprevizibile a acestuia. Alta „perla“ a acestei regiuni este Megara Hyblaea, unde se gasesc cele mai multe ramasite ale fostelor orase grecesti care dominau, in trecut, coasta de sud-est.


Vechile orase ale Siciliei


Urmeaza coasta tireniana, cu plaje aurii intinse, statiuni mici, aglomerate, si sate in care traditia pare sa se fi pastrat inca din cele mai vechi timpuri. Cefalu este prima destinatie care se iveste in calea vizitatorilor, de-a lungul coastei, cu faimoasa sa catedrala romana. Totodata, nu trebuie pierdut din vedere Parcul Natural Regional „Madonie“ – una dintre cele mai importante rezervatii naturale din Sicilia. In aceasta zona se mai afla si câteva ruine siciliene impresionante, printre care se numara cele de la Himera si Tyndaris, la vest de golful Milazzo.


Pe coasta de sud a Siciliei veti gasi vechile orasele impunatoare Magna Graecia, Selinunte si Agrigento. Acesta din urma gazduieste câteva temple dorice remarcabile, construite in secolul al V-lea, inainte de Hristos. Selinunte, in schimb, ofera vizitatorilor sansa de a vedea ramasitele unei acropole foarte bine conservate. Mai jos, de-a lungul coastei, se afla un grup de statiuni, asemanator unui sirag de perle, care incepe de la Capul Passero.


Nu trebuie pierdut din vedere Palermo, cel mai mare oras al insulei, unde atmosfera frenetica pare sa nu tina seama de distrugerile, inca vizibile, cauzate de bombardamentele din timpul celui de-al doilea razboi mondial.


„Asul din mâneca“


„Asul din mâneca“ al turismului sicilian il reprezinta plajele insorite, ce par sa se intinda dincolo de linia orizontului. Lido Mazzaro, din Taormina, este, de departe, plaja cu cele mai bune dotari, fiind aproape neincapatoare in perioada aprilie-octombrie. Nu este nevoie decât de un drum de 15 minute cu un taxi din centrul orasului pâna la nisipul fierbinte al plajei.


Marina di Ragusa, cea mai frecventata plaja din sudul Siciliei, este extrem de aglomerata in lunile de vara. Administratorii acesteia ofera turistilor posibilitatea de a practica numeroase sporturi nautice. Totodata, ei pun la dispozitia persoanelor mai putin iubitoare de sport o gelaterie unde se gasesc, din belsug, cele mai apetisante si aromate sortimente de inghetata. Urmeaza statiunea Mortelle, din nord-estul Siciliei, care include câteva dintre cele mai elegante plaje ale insulei, cea mai populara fiind Lido dei Tirreno.


Mâncare traditionala siciliana


Dar nu puteti vizita Sicilia fara a va infrupta din bunatatile traditionale, care se gasesc din belsug in majoritatea restaurantelor. Vinul si mâncarea siciliana sunt recunoscute ca unele dintre principalele atractii ale insulei.


Atunci când va gânditi la mâncarea italiana, primul lucru care va vine in minte este pizza. Dar bucataria siciliana si cea mediteraneana, in general, au mult mai multe delicatese decât va imaginati. Astfel, daca planuiti sa incepeti o cura de slabire, mergeti mai intâi in Sicilia (puteti lasa cura pe mai târziu).


Printre cele mai prietenoase localuri se numara „Ristorante Il Dehor“, din Agrigento. Intotdeauna plin de localnici si turisti, acest restaurant pune la dispozitia clientilor sai numeroase meniuri tipic siciliene: caponata, o salata gustoasa facuta din patlagele, masline, capere (mugurii floriferi, inca verzi, ai caperului – Capparis spinosa – conservati in otet sau vin – n.r.) si telina, sfincione, o pizza locala cu rosii, ceapa si, uneori, ansoa sau preparate din fructe de mare.


Alt restaurant, „Locanda Don Serafino“, din Ragusa, ofera clientilor sai vinuri excelente, localul fiind amenajat in pivnita unui palat din secolul al XVII-lea. Urmeaza „Osteria I Tre Bicchieri“, din Catania. Acest restaurant s-a deschis in 2002, devenind in scurt timp unul dintre cele mai cautate si apreciate din oras. Acolo se servesc câteva dintre cele mai apetisante preparate din peste pe care le puteti gusta in Sicilia.


Daca nu va place aglomeratia si dogoarea lunilor de vara, puteti vizita Sicilia in lunile octombrie-februarie, când veti avea parte de linistea dorita. In plus, va puteti bucura alaturi de localnici de sarbatorile lor traditionale, cum sunt Ziua Tuturor Sfintilor, pe 1 noiembrie, Craciunul sau Boboteaza. Se spune ca, in trecut, Boboteaza – „La Befana“ – era o vrajitoare care aducea cadouri copiilor, coborând pe hornurile caselor. Rolul ei a fost preluat mai târziu de Mos Craciun – „Babbo Natale“, insa batrânii, pastratori ai vechilor traditii, inca le mai ofera nepotilor cadouri de Boboteaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS