15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOpera Craiova, bună de plată după ce l-a demis pe şeful orchestrei

Opera Craiova, bună de plată după ce l-a demis pe şeful orchestrei

Un scandal izbucnit la Opera Română Craiova cu aproape cinci ani în urmă, când liderul orchestrei a fost concediat, va fi „stins” cu bani de la buget.

Opera din Craiova, ca de altfel şi alte instituţii de cultură au cerut Primăriei Craiova rectificarea bugetului, adică să i se aloce suma de 6.530 de mii de lei. Din această sumă din care respectiva instituţie trebuie să despăgubească şi un fost angajat pe care l-a concediat în anul 2019. La ultima rectificare de buget al Municipiului Craiova, respectivei instituţii i-a fost alocată la partea de venituri suma de 6.530 mii de lei sub formă de subvenții.

„Operei Române i-a fost alocată la partea de venituri suma de 6.530 de mii de lei sub formă de subvenții, iar prin adresa nr. 2467/2023 aceasta solicită suplimentarea veniturilor provenite din donații și sponsorizări (+125mii lei) şi diminuarea veniturilor din prestări de servicii și alte activității (-125,00 mii lei). La partea de cheltuieli, suma de 6.530 mii lei a fost repartizată astfel: titlul I ”Cheltuieli de personal” (5.185 mii lei), titlul II ”Bunuri și servicii” (1.282,00 mii lei)”, se arată în HCL adoptată în şedinţa de ieri.

Mergând la nota de fundamentare se observă că pe lângă salariile de bază, sporuri, indemnizaţii, vouchere de vacanţă, opera trebuie să plătească şi suma de 451 de mii de lei drepturi salariale conform hotărârii civile nr.1422/24 mai 2023. Hotărârea este dată de Tribunalul Dolj şi sună astfel:

„Obligă intimata (Opera n.r.) să plătească, contestatorului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat, începând cu data concedierii şi până la data reintegrării efective. Admite în parte cererea contestatorului privind acordarea cheltuielilor de judecată şi obligă intimata la plata către contestator a sumei de 6.000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat”.


Hotărârea este dată într-un litigiu înregistrat la Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalului Dolj între Opera Română Craiova şi un fost angajat, Dan Ştefan Bozgan.

De ce a fost concediat concert-maestrul Operei

Violonistul a fost dat afară în anul 2019 fără un motiv anume după cum semnala la acel moment Bozgan concert-maestru la instituția respectivă. Concert-maestru în Operă înseamnă vioara întâi și liderul orchestrei.


„După peste 20 de ani de muncă în Opera din Craiova, dintre care 17 ani am fost concert-maestru, mi-a fost desfăcut contractul de muncă pentru o presupusa vină ,,gravă”. Țin să ”mulțumesc” în numele Copilului meu tuturor celor implicați în această ”lucrare” specific fostei Securități, o lucrare ”regizată” și semnată de un individ (fost preot) care mi-a și botezat copilul! Cu ajutorul lui Dumnezeu, sunt sigur că se va face dreptate. P.S. Am vrut să semnalez un abuz grosolan și să arăt de ce unii oameni pleacă definitiv din această țară condusă de ageamii!”, spunea la acel moment Bozgan.


În 2019 au existat mai multe variante în ceea ce priveşte motivul destituirii concert-maestrului. Unul dintre motive, vehiculat la acel moment ar fi fost că Antoniu Zamfir, directorul Operei, i-a desfacut contractul de munca celui mai valoros instrumentist din oraş pentru că a mers de câteva ori în Italia. Acolo a primi contracte de colaborare temporară cu diverse instituţii de cultură. Un alt motiv vehiculat ar fi fost faptul că, Bozgan şi-a arătat intenţia de-a concura la directoratul Operei, atunci când Zamfir a concurat pentru ocuparea unui post la Opera Română din Bucureşti. Şi un al treilea motiv ar fi fost deteriorarea unei viori, dar şi de sustragerea alteia.

Patru ani în instanţă

Simţindu-se neîndreptăţit, Dan Bozgan a acţionat în instanţă Opera Română Craiova. Litigiul a durat patru ani.

La data de 22.10.2019, Bozgan a formulat contestaţie împotriva deciziei de sancţionare disciplinară nr. 110 din 20.09.2019, emisă de conducerea Operei prin care s-a dispus desfacerea contractului individual de muncă, decizie pe care o consideră netemeinică şi nelegală şi a solicitat anularea acesteia, repunerea părţilor în situaţia anterioară, respectiv reintegrarea sa pe funcţia deţinută, obligarea pârâtei la plata drepturilor salariale de la data concedierii disciplinare şi până la data reintegrării efective pe post, precum şi plata daunelor morale în cuantum de 200.000 euro. A arătat că decizia de sancționare este lovită de nulitate absolută având în vedere faptul că a fost emisă cu încălcarea dispozițiilor art.251 alin. 2, precum şi a dispozițiilor art. 252 alin. 2 lit. a şi c din Codul muncii – Lg 53/2003″, se spune în Hotărârea instanţei de judecată. Acesta a mai susţinut că: „Această situaţie ingrată, acuzaţie nefondată, este de natură a-i păta imaginea, cariera muzicală atât pe plan intern, cât şi internațional, pentru care a muncit şi a trudit ani şi ani de zile”. Din acest motiv, a cerut daune morale în cuantum de 200.000 euro.


După ani pierduţi prin sala de judecată, instanţa a conchis că sancţionarea disciplinară, respectiv desfacerea contractului de muncă s-a dat cu încălcarea prevederilor Codului Muncii. „Instanţa constată lipsa unuia dintre elementele imperative impuse de art. 251 alin. 1) din Codul Muncii şi anume, lipsa obiectului cercetării disciplinare care urma a se efectua, în ceea ce îl priveşte pe contestator”, se arată în cuprinsul hotărârii.
În final, decizia instanţei este următoarea: „Repune părţile în situaţia anterioară emiterii deciziei de concediere şi obligă intimata să reintegreze contestatorul pe postul deţinut anterior emiterii Deciziei nr. 110/20.09.2019„. Hotărârea este executorie, dar Opera are dreptul să o atace cu apel, ceea ce a şi făcut.
Întrebat despre această situaţie, directorul Operei, Antonio Zamfir şi-a rezervat dreptul să explice cum stau lucrurile în cursul zilei de azi, 13.09.2023.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS