13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFinanțări nerambursabile pentru 12 comunități din județele Dolj, Gorj și Olt

Finanțări nerambursabile pentru 12 comunități din județele Dolj, Gorj și Olt

\n

Fundația Terre des hommes și Fundația PACT au lansat două linii de finanțare în valoare de 61.200 de lei, respectiv 108.000 de lei pentru proiecte menite să implice direct cetățenii în dezvoltarea condițiilor de trai în comunitățile mici.
Fundația Terre des hommes finanțează initiațive destinate copiilor, susținute prin parteneriate locale. Finanțarea Fundației PACT vizează proiecte mici de  dezvoltare pentru grupurile vulnerabile care sunt realizate cu implicarea comunității.
Ambele programe se adresează grupurilor de inițiativă constituite în 12 comunități participante în proiectul zefiR, derulat de un consorțiu de șapte organizații și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Proiectul zefiR își propune să susțină incluziunea romilor și a altor minorități din 12 localități prin sprijinirea grupurilor locale și intervenții în domeniul educației, sănătății și a calității locuirii.
Cei doi parteneri și Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună au prezentat aceste oportunități de finanțare și către autoritățile locale și județene în cadrul a două întâlniri organizate pe 28 și 29 iulie, găzduite de Consiliul Județean Olt și la Consiliul Județean Gorj. După prezentarea programelor de finanțare, s-au discutat posibilitățile de cooperare în cadrul proiectelor de dezvoltare comunitară. Reprezentanții autorităților sunt deschiși să susțină și să cofinanțeze proiecte bazate pe nevoile identificate de grupurile locale de inițiativă.
„Aceste întâlniri sunt exemple importante de bună practică în domeniul incluziunii sociale a romilor. Astfel, s-a creat cadrul de implicare și colaborare între cetățeni și factorii de decizie și reprezentare a comunităților la nivel local și județean, pentru a gasi soluţii comune la probleme. Granturile sunt adresate unei categorii aparte de beneficiari, în condiţii facile. Se încurajează implicarea directă a celor defavorizaţi în soluţionarea problemelor proprii.” a declarat Irinel Ștefan, expert în dezvoltare comunitară și organizatorul întâlnirilor.

Un studiu realizat la începutul proiectului în comunitățile vizate arată că 60% dintre familii au venituri lunare sub 300 de lei, incluzând peste 13% care nu au niciun venit. Proiectul se desfășoară pe durata a 3 ani si 6 luni și are un buget de 3,3 milioane de franci elvețieni, dintre care 90% reprezintă un grant în cadrul programului de cooperare elvețiano-român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS