15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPleniţa se pregăteşte pentru Sărbătoarea Bujorului

Pleniţa se pregăteşte pentru Sărbătoarea Bujorului

http://www.youtube.com/watch?v=FBh6p5HC_WU

\n

Peste o sută de copii au participat ieri la o acţiune a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj, ce a constat într-o vizită în Poiana Bujorului din comuna doljeană Pleniţa. Asta pentru că, peste câteva zile, pe 11 mai, va avea loc Sărbătoarea Bujorului, iar cei mici au vrut să le transmită un mesaj celor care vor veni să-şi petreacă timpul aici. Zona face parte din aria protejată ROSCI 202 şi este unica în ţară în care se află bujorul românesc (Paeonia peregrina).

Elevi şi preşcolari de la şcoli şi grădiniţe din Craiova şi Coşoveni au vizitat ieri Poiana Bujorului, locul care găzduieşte, de 44 de ani, Sărbătoarea Bujorului. Copiii au vizitat această arie protejată pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte importanţa păstrării acestei specii şi a curăţeniei în zonele verzi.

APM Dolj: „Încercăm să educăm tânăra generaţie“

Vizitele celor mici se derulează de patru ani, graţie colaborării dintre Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, Direcţia Silvică Dolj şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj. „Este o acţiune deja de tradiţie pentru noi, pentru Agenţia pentru Protecţia Mediului. Alături de primărie am avut şi avem în continuare o colaborare perfectă, în fiecare an am venit cu copiii de şcoală, de grădiniţă, şi, anul acesta, ca o premieră, au fost alături de noi şi absolvenţi de liceu, elevi ai Şcolii Postliceale Sanitare. Acţiunea se doreşte nu neapărat o excursie de plimbare într-o pădure, ci este o acţiune tematică prin faptul că venim aici cu copiii pentru a afişa nişte mesaje ecologice. Aceasta pentru că urmează, peste câteva zile, Sărbătoarea Bujorului, şi ştiu că vor veni aici peste 10.000 de oameni. Mesajele copiilor către aceştia sunt de a proteja natura: să nu rupă bujorii şi să nu distrugă pădurea. Încercăm să educăm tânăra generaţie, să facem lumea să conştientizeze ce înseamnă protecţia naturii, protecţia pădurii“, a explicat Octavian Popa, consilier relaţii publice-comunicare în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj.

Bujorul, sărbătorit anul acesta pe 11 mai

Şi autoritatea locală se bucură de aceste vizite, iar localnicii sunt mândri că doar aici creşte această floare. „Este una dintre cele mai frumoase acţiuni care se desfăşoară în ultimii patru ani, întrucât promovează acţiunile ecologice. Sunt mesaje pe care aceşti minunaţi copii le dau pentru noi, pentru oamenii maturi, care nu am învăţat să protejăm natura în totalitate. Bujorul românesc se află acum doar pe aceste locuri, la Pleniţa, în această rezervaţie“, a explicat edilul din Pleniţa, Puiu Calafeteanu.
Sărbătoarea Bujorului a avut loc prima dată în anul 1970, iar cu timpul a devenit o adevărată tradiţie. Ediţia de anul acesta, care se va desfăşura duminică, pe 11 mai, va aduce pe scena evenimentului mai multe formaţii şi Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“. Autorităţile locale estimează că sunt aşteptate peste 10.000 de persoane care vor avea parte de grătare, bere rece, tiribombe şi de o zi specială pentru bujorul românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS