13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministrator condamnat definitiv pentru evaziune

Administrator condamnat definitiv pentru evaziune

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au condamnat la patru ani de închisoare un administrator craiovean de 47 de ani, acuzat că nu a plătit statului peste 700.000 de lei impozit pe profit şi TVA. Acelaşi administrator a mai fost condamnat în două dosare penale, unul de evaziune fiscală şi altul de înşelăciune, iar anul trecut a fost trimis în judecată într-un alt dosar de… evaziune fiscală.

Craioveanul Cristi Cătălin Gae, de 47 de ani, administratorul SC Certrans SRL Craiova, a fost deferit justiţiei la începutul lunii februarie 2013, fiind acuzat de comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reţinut că, între anii 2007-2009, Cătălin Gae, în calitate de administrator al SC Certrans SRL Craiova, „a desfășurat activități de comerț angro cu cereale, nedeclarând aceste operațiuni la organele fiscale și neevidențiindu-le în actele contabile, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor către bugetul de stat – TVA și impozit pe profit“. Anchetatorii au calculat că prin aceste „inginerii“ financiare, Gae a adus un prejudiciu bugetului statului de 700.044 de lei. Ulterior, pentru a acoperi ilegalităţile comise şi pentru a scăpa de obligaţiile fiscale, pe 28 iulie 2008, inculpatul a cedat fictiv părţile sociale ale SC Certrans SRL către un pensionar suferind de tuberculoză. Acesta din urmă, fără să ştie ce a semnat, a devenit unic asociat și administrator al societăţii. Pensionarul, care nu ştie să scrie şi să citească, a declarat în faţa procurorului de caz că Gae l-a pus să semneze documentele după ce l-a convins că i se va mări pensia dacă semnează actele. Ulterior, inculpatul a continuat să administreze în fapt societatea SC Certrans SRL, întocmind și folosind borderouri de achiziții cereale pentru a putea retrage constant sume importante de bani din conturile societății.
La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Cătălin Gae la şapte ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi a dispus ca bărbatul să achite Finanţelor suma de 700.044 de lei. Inculpatul a făcut apel împotriva sentinţei date de Tribunalul Dolj, iar Curtea de Apel Craiova a hotărât să-i reducă pedeapsa la patru ani de închisoare. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Încă trei dosare, pe rolul instanţelor

    Potrivit anchetatorilor, „Cătălin Gae a făcut un mod de viață din derularea de operațiuni comerciale care să-i aducă profituri mari prin eludarea obligațiilor fiscale“. Procurorii au amintit de dosarele penale întocmite pe numele lui Gae în cazul altor două societăţi comerciale administrate de acesta. În unul dintre dosare, în care inculpatul a fost trimis în judecată tot în februarie 2013, Cătălin Gae a fost acuzat că, în calitate de administrator al SC Dominique Trade SRL Craiova, a cumpărat 839.170 kg de grâu şi 180.310 kg de porumb de la firma Bafkt Szeged din Ungaria, precum şi 444.240 kg grâu de la firma Nagy Gabona din Slovacia. Cerealele au fost achitate cu numerar, după care au fost transportate la o bază de recepţie din Arad. Ulterior, potrivit jurnalului de vânzări, SC Dominique Trade SRL a vândut întreaga cantitate de cereale firmei Leea Transex din Bulgaria, în schimbul sumei de 625.550 de lei. Procurorii au constatat că firma Leea Transex din Bulgaria nu a avut relaţii comerciale cu SC Dominique Trade SRL Craiova şi nu a achiziţionat cereale, obiectul de activitate al firmei bulgăreşti fiind comerţul cu autovehicule. În final, anchetatorii au stabilit că, deşi aparent în acest caz a fost vorba de livrări intracomunitare scutite de TVA, în fapt, mărfurile nu au trecut graniţa în Bulgaria, ci au fost vândute în România, iar prin „livrarea fictivă de cereale către Leea Trasex Bulgaria, SC Dominique Trade SRL Craiova a încasat suma de 625.550 de lei, pentru care nu a înregistrat TVA aferent în sumă de 118.855 de lei, cu care a fost prejudiciat bugetul de stat“, au precizat procurorii doljeni.
Pe 26 iunie, Gae a fost condamnat de Tribunalul Dolj la doi ani de închisoare şi obligat să achite ANAF suma de 118.855 de lei. În prezent, acest dosar se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care judecă recursul inculpatului.
    Acelaşi Cătălin Gae a fost acuzat în 2011 că, împreună cu Liviu Rodian Neacşu, a înşelat cu aproape 400.000 de lei o societate comercială din Timiş. Mai exact, în ianuarie şi februarie 2009, cei doi au declarat în fals că sunt reprezentanţii unei societăţii din Craiova, inducând în eroare reprezentanţii firmei SC Crosswind SRL din judeţul Timiş, cu ocazia încheierii unor contracte de achiziţii cereale.
În noiembrie 2012, cei doi inculpaţi au fost condamnaţi la câte cinci ani de puşcărie şi obligaţi să returneze banii firmei din Timiş. Şi acest dosar este pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Dosar la prima instanţă
Cel de-al patrulea dosar în care a fost trimis în judecată administratorul craiovean Cristi Cătălin Gae este pe rolul Tribunalului Dolj. În acest dosar penal, Cătălin Gae şi alţi şapte inculpaţi sunt acuzaţi că, între anii 2008 şi 2009, au comercializat cereale introducând în circuitul comercial facturi fiscale fictive. În acest fel, cei patru nu au mai plătit obligaţiile fiscale constând în TVA şi impozit pe profit, aducând un prejudiciu bugetului de stat de 2.305.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS