13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTinerii craioveni vor să plece peste hotare

Tinerii craioveni vor să plece peste hotare

Tot mai mulţi tineri vor să plece în alte ţări pentru a munci. Chiar dacă nu ar ajunge să lucreze în domeniul în care termină studiile, ei consideră că se merită să ia calea străinătăţii pentru că acolo se câştigă mai mulţi bani.

Tinerii craioveni vor să muncească peste hotare. Salariile mici, şomajul şi lipsa locurilor de muncă sunt principalele lucruri care îi împing să îşi caute de lucru în alte ţări. Ecaterina Tudosie crede că în România sunt foarte multe lipsuri şi tinerii care vor să plece fac o alegere bună pentru că „sistemul nu-şi va reveni prea curând“. „Aici totul este la pământ, majoritatea oamenilor sunt plătiţi prost şi trataţi josnic, mai ales în mediul privat. Găseşti cu greu să munceşti undeva şi nu rezişti prea mult pentru că angajatorii cer de la tine mai mult decât trebuie să faci“, a susţinut tânăra. Chiar dacă dorul de casă şi de prieteni îl mai năpădesc câteodată, Daniel Joiţa a plecat în Scoţia pentru a duce un trai mai bun. „România şi mai ales oraşul nostru nu oferă foarte multe posibilităţi. Eu am făcut Facultatea de Electrotehnică şi nu am găsit de lucru. Am plecat în Scoţia şi lucrez în agricultură, culeg afine şi zmeură. O să mai stau acolo până îmi strâng nişte bani şi după aceea o să revin în ţară pentru că aici se află familia mea. Nu aş rămâne definitiv în alt stat pentru că sunt optimist şi cred că sistemul din România se va îmbunătăţi“, a afirmat bărbatul.
„Străinătatea îţi oferă posibilităţi. Eu am plecat pentru că nu am avut de ales. Trebuie să te întreţii, să mănânci, să îţi faci un rost, şi în România astea se fac foarte greu. Sunt oameni buni şi în ţară, numai că durează ceva timp până să se afirme, în Italia este mult mai uşor. Lucrez ca strungar, asta am învăţat să fac în ţară, asta fac şi acolo. Sunt mulţumit“, a povestit Dan N. Bărbatul este plecat peste hotare de 12 ani şi vine acasă numai în concediu.
Ca să ducă un trai mai bun, Toni Mărăcine a plecat împreună cu familia în Italia. Acolo lucrează în construcţii. „Vreau să strâng bani şi să reuşesc să-mi fac o afacere în ţară. Este greu pentru că acolo toţi oamenii sunt reci, dar sunt fericit că am şi familia cu mine. Clar mă voi întoarce în ţară, pentru că aici e casa mea“, a mărturisit bărbatul.

„Pot face performanţă şi în România“

Există însă şi tineri care nu vor să părăsească meleagurile natale. Claudiu Voicilă crede că se poate descurca şi acasă: „Pot face performanţă şi în România pentru că sunt şi aici locuri de muncă bine plătite, oameni capabili. O companie privată îmi poate oferi mai multe avantaje decât statul, mă poate ajuta să mă dezvolt mai bine pe plan profesional“. Tânărul spune că încă nu s-a gândit să plece peste hotare, dar dacă i s-ar oferi un loc de muncă foarte bine plătit i-ar fi foarte greu să ia decizia de a se stabili în străinătate. În aceeaşi situaţie este şi Maria A., care a terminat studiile şi s-a angajat în domeniul în care a vrut. „Lucrez în domeniul medicinei şi cred cu tărie că se poate face ceva bun şi la noi în ţară, chiar dacă alte state ne oferă posibilităţi mai bune. Salariul nu este foarte mare, dar mă ajută să duc o viaţă decentă“, a explicat femeia.
„Niciodată nu mi-am pus în plan să plec în altă ţară pentru că am reuşit să mă angajez aici. Lucrez în învăţământ, dar este destul de greu pentru că salariul este mic. Chiar dacă nu sunt titular pe post şi dau examen în fiecare an, fac ceea ce îmi place“, a mărturisit Mihaela P. Tânăra este optimistă în ceea ce priveşte dezvoltarea oraşului şi a ţării.
În principal, craiovenii ar pleca din ţară pentru a găsi un loc de muncă bine plătit indiferent de domeniu, chiar dacă unii nu ar rămâne definitiv în străinătate. „M-aş întoarce la un moment dat acasă pentru că aici am totul, mai puţin un job bine plătit. Cred că, dacă eşti bun într-un anumit domeniu, te poţi descurca oriunde, chiar şi aici, deşi situaţia economică nu este tocmai roz“, a spus Oana Voinic. Fata crede că un om bun este capabil să-şi creeze oportunităţi pretutindeni. De aceeaşi părere este şi Mihai Paraschiv, care preferă să rămână în ţară. „Încă nu lucrez pentru că nu am terminat facultatea, dar cred că pot să-mi găsesc de lucru şi aici. Poate se va schimba şi la noi sistemul şi cei de sus vor realiza că trebuie să investească mai mult în tineri, astfel nu vor mai pierde minţile bune şi oamenii capabili“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS