15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCămătari, poliţişti şi un jandarm, condamnaţi definitiv

Cămătari, poliţişti şi un jandarm, condamnaţi definitiv

Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie a dispus, săptămâna trecută, ca toţi cei 18 inculpaţi din dosarul cămătarilor din judeţul Olt, conduşi de Enache Constantin, zis Costel Mafiotu’, să execute pedepsele date de Curtea de Apel Craiova, pedepse ce însumează 98 de ani şi patru luni de puşcărie.

Gruparea de cămătari condusă de Enache Constantin, zis Costel Mafiotu’, a fost destructurată de ofiţerii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT Craiova în septembrie 2010. Cei 18 inculpaţi, printre care şi trei oameni ai legii –  Claudiu Paţa şi Marius Veţeanu, ambii agenţi de poliţie în cadrul IPJ Olt, şi Cornel Cosma, jandarm în cadrul IJJ Olt – au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, violare de domiciliu, şantaj în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tâlhărie şi efectuarea fără drept a operaţiunilor cu arme şi muniţii. În urma anchetei, procurorii DIICOT au stabilit că Enache, liderul grupului, acorda împrumuturi către persoane fizice, cu dobânzi între 15 şi 100% pe lună, dobânzi care ajungeau însă în unele cazuri şi până la 300% pe lună. Banii împrumutaţi şi dobânzile „umflate“ erau recuperate ulterior prin ameninţări şi acte de violenţă ori prin deposedarea victimelor de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau. Procurorii DIICOT au menţionat în rechizitoriul prin care i-au trimis în judecată pe inculpaţi că evidenţa datornicilor era ţinută de Eugenia Radu, iar ceilalţi membri ai grupării, inclusiv cei doi agenţi de poliţie şi subofiţerul de jandarmi, folosindu-se de autoritatea deţinută, exercitau presiuni asupra lor pentru recuperarea banilor şi dobânzilor. În alte cazuri, victimele cămătarilor erau constrânse să întocmească înscrisuri olografe, din care să reiasă că au împrumutat sume mult mai mari sau să încheie contracte de împrumut sau de vânzare-cumpărare. În acest fel, mai multe persoane au rămas fără case sau maşini, anchetatorii estimând că gruparea de cămătari a obţinut de pe urma lor aproximativ 500.000 de euro. În februarie 2011, cei 18 inculpaţi au fost trimişi în judecată, iar pe 26 iunie, Tribunalul Olt i-a condamnat. Enache Constantin a primit 12 ani de închisoare, iar alţi nouă inculpaţi, pedepse între doi ani de închisoare cu suspendare şi șapte ani de puşcărie. Eugenia Radu a fost condamnată la cinci ani de puşcărie. Poliţiştii, jandarmul şi alţi cinci inculpaţi din dosar au fost achitaţi, însă agentul Veţeanu a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Pedepse mai mari
la Craiova

Atât inculpaţii, cât şi procurorii au făcut apel împotriva hotărârii luate de judecătorii de la Tribunalul Olt, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 21 august 2012, iar în aprilie, anul acesta, instanţa s-a pronunţat.
Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova au fost mai puţin „iertători“ cu inculpaţii decât colegii lor de la Olt şi au dispus mărirea pedepselor primite de o parte din inculpaţi. Dacă, la Tribunalul Olt, opt dintre aceştia fuseseră „iertaţi“, la Craiova lucrurile s-au schimbat, toţi cei 18 inculpaţi fiind condamnaţi la pedepse cu închisoarea. Enache Constantin  a rămas cu pedeapsa de 12 ani de puşcărie, iar Iancu Stancu şi Alexandru Rotariu au fost condamnaţi la câte şapte ani şi şase luni pentru faptele comise. Alt inculpat, Viorel Mangîru, a primit opt ani de puşcărie, iar Dănuţ Tudor – şapte ani. De data aceasta, atât poliţiştii Paţa şi Veţeanu, cât şi jandarmul Cosma au fost condamnaţi la câte patru ani de puşcărie pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi şantaj în formă continuată. Restul inculpaţilor au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între trei şi cinci ani de puşcărie, pedepsele celor 18 inculpaţi însumând 98 de ani şi patru luni de închisoare. Ulterior, hotărârea Curţii de Apel Craiova a fost atacată cu recurs de cei 18 inculpaţi, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe 22 mai.
Săptămâna trecută, pe 14 noiembrie, judecătorii bucureşteni au dispus ca toţi cei 18 inculpaţi din acest dosar să execute pedepsele date de Curtea de Apel Craiova în aprilie, hotărârea instanţei fiind de această dată definitivă.

Despăgubiri pentru victimele cămătarilor

Pe lângă pedepsele cu închisoarea, instanţa a mai dispus ca inculpaţii să le achite despăgubiri părţilor vătămate pentru prejudiciul moral suferit. În total, cămătarii trebuie să achite 90.000 de lei victimelor care s-au constituit părţi civile în proces. În plus, magistraţii au dispus desfiinţarea tuturor înscrisurilor dintre cămătari şi victimele lor, cum ar fi chitanţe, contracte de împrumut ori contracte de vânzare-cumpărare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS