13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova: Dezbatere între creştini, evrei şi musulmani

Craiova: Dezbatere între creştini, evrei şi musulmani

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” a găzduit la sfârşitul acestei săptămâni dezbaterea cu tema „Conexiuni şi similitudini ale diferitelor religii”, eveniment în premieră la Craiova, după cum anunță Biroul de Presă al Mitropoliei Olteniei într-un comunicat.

Invitaţi speciali cu această ocazie au fost pr.lect.univ.dr. Răzvan Stan, prodecan al Facultăţii de Teologie din Craiova, prof. univ .dr. Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii Evreilor din Craiova; părintele Aurelian – Biserica Romano – Catolică, Abu Al Ola Al Ghiti, preşedintele Ligii Culturale şi Islamice din România, Demirel Gemaledin, directorul Centrului Cultural Islamic Bucureşti, dr. Gheorghe Ardelean, pastorul Bisericii Baptiste „Jertfa” din Craiova, părintele Marcel Răduţ Selişte – Biserica Ortodoxă, Isidor Costici, student al Facultăţii de Teologie din Craiova, viitor preot în Valea Timocului, europarlamentarul Marian- Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului Popular European, prof.univ.dr. Bianca Predescu, specialist în Drept Comunitar.

„Toate religiile ne învaţă să fim oameni buni”

Participanţii la dezbatere au vorbit despre punctele comune şi cele care apropie marile religii, subliniind că, dincolo de diferenţele dogmatice care există între acestea, rolul lor comun, esenţial, este implicarea în viaţa comunităţii şi dezvoltarea calităţilor sufleteşti ale oamenilor.  „Tema a fost foarte interesantă, deoarece consider că trebuie să pornim de la ceea ce ne adună. Tot timpul să încercăm să găsim acele puncte de contact pentru care toţi trebuie să luptăm împreună, pentru mai binele nostru, al tuturor. Spre deosebire de altă ţări din Uniunea Europeană, cred că România este unicat în acest context religios pentru că noi, ca ţară majoritar ortodoxă, suntem singura care avem o limbă latină. Trebuie să menţinem punctele comune: problemele de umanitate, de drepturile omului, de demnitate umană, de respect, chiar şi cele de violenţă pe care să le tratăm din perspectiva noastră, pentru că teologia ortodoxă consideră că violenţa în numele unei religii este o violenţă chiar împotriva aceleiaşi religii”, a precizat pr.lect.univ. Răzvan Stan, prodecanul Facultăţii de Teologie din Craiova.

„De multe ori, sărbătorile sunt comune ”

„Această temă este destul de interesantă pentru că noi toţi avem foarte multe lucruri comune. Dacă ne uităm la sărbători, vedem că sunt de multe ori comune. Ce este rău în asta? Acum, în acest sezon, a fost o sărbătoare iudaică, Sărbătoarea Recoltei, care există şi în Biserica Baptistă. Cincizecimea există şi în lumea iudaică, şi în lumea creştină. Ca să nu mai vorbim de Paşte, chiar dacă semnificaţia lui a fost diferită”, a completat prof. univ .dr. Corneliu Sabetay, preşedintele Comunităţii Evreilor din Craiova. Şi preşedintele Ligii Culturale şi Islamice din România a vorbit despre liantul dintre religii, care „vin de la acelaşi izvor, de la aceeaşi sursă, de la acelaşi loc geografic”. „Noi, ca musulmani, nu suntem consideraţi musulmani dacă nu credem în cei cinci Stâlpi ai Islamului sau Stâlpi ai Credinţei. Stâlpii credinţei sunt şase.  Noi trebuie să credem în toate Scripturile, în toţi profeţii. Dacă un musulman vine şi practică toate ritualurile, toate rugăciunile, respectă tot, memorează tot Coranul şi vine într-o zi şi-mi spune că nu-i place din Moise, nu mai este considerat musulman. Toate religiile vin de la acelaşi izvor, de la aceeaşi sursă şi mai ales de la acelaşi loc geografic, care este zona orientală”, a spus Al Abu Al Ola Ghiti, preşedintele Ligii Culturale şi Islamice din România.  
Cu acest prilej, Demirel Gemaledin, directorul Centrului Islamic Bucureşti a dăruit Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” o serie de cărţi de Religie islamică, carti vechi de istorie în limba arabă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS