15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalONG-urile primesc sprijin pentru ajutorarea copiilor bolnavi

ONG-urile primesc sprijin pentru ajutorarea copiilor bolnavi

http://www.youtube.com/watch?v=pNqsO5fG-Lk

Vindecarea bolilor are şi o importantă latură psihică, nu doar una fizică. Tocmai de aceea, MOL România, prin Programul pentru sănătatea copiilor, îi sprijină pe cei care se gândesc la copiii bolnavi prin aplicarea unor terapii complementare.

Mol România şi Fundaţia pentru Comunitate au lansat ieri, la Muzeul Olteniei din Craiova, cea de-a cincea ediţie a programului MOL pentru Sănătatea Copiilor, prin care vor fi acordate sponsorizări în valoare totală de 300.000 de lei organizaţiilor nonprofit care derulează proiecte de terapie emoţională sau terapie prin artă pentru copiii care sunt afectaţi de boli cronice, suferă de diverse dizabilităţi sau se află în curs de recuperare după afecţiuni grave. Termenul-limită de depunere a cererilor de finanţare este 9 noiembrie, suma maximă disponibilă fiecărui proiect este de 20.000 de lei, în formă de prefinanţare, pentru un proiect ce urmează a fi implementat în perioada 15 decembrie 2013 – 31 august 2014. „Prin acest program pot obţine sprijin financiar ONG-urile care derulează proiecte de terapie emoţională sau terapie prin artă pentru copiii cu vârste sub 18 ani care suferă de boli cronice, au dizabilităţi sau se află în fază terminală. Pot depune proiecte și câștigătorii Programului MOL pentru sănătatea copiilor – ediția 2012, cu condiția să fi folosit sponsorizarea primită în conformitate cu termenele înscrise în contract și să trimită (cel târziu până la 21 octombrie) raportul proiectului finanțat anul trecut, întocmit conform cerințelor. Programul a sprijinit cauzele a 6.600 de copii, iar finanţările se ridică până în prezent la aproape 1,2 milioane de lei. Considerăm că dezvoltarea afacerilor şi a comunităţilor nu pot merge decât mână în mână, iar acest program a adus schimbări în bine în viaţa multor tineri şi a familiilor lor. Ca şi noutate, am introdus premiul pentru proiectul cu cel mai mare succes în implementare“, a menţionat Kinga Daradics, CEO și Country Chairman al MOL România.
În cadrul manifestărilor dedicate lansării celei de-a cincea ediţii a programului MOL pentru Sănătatea Copiilor, au fost prezentate şi rezultatele obţinute de ONG-uri în ediţiile precedente.

Câştigătorii proiectelor anterioare

Invitaţi din toată ţara, reprezentanţi ai ONG-urilor, dar şi beneficiari, copii cu sindrom Down, copii hipoacuzici, cu diverse tipuri de cancer, alţii cărora medicii nu le mai dau nici o şansă de supravieţuire s-au bucurat să fie protagoniştii principali ai proiectelor câştigătoare. La Craiova au fost prezenţi reprezentanţii Asociației Little People, din Cluj-Napoca, care pe parcursul ultimului an au folosit tehnici de drama terapie și terapie prin joc cu tematică medicală pentru a ajuta peste 250 de copii și adolescenți internați în nouă spitale oncologice din România și Republica Moldova să treacă mai ușor peste suferințe. Şi cei de la Școala Specială Pașcani au prezentat creaţiile obţinute în atelierul de olărit, iar activitatea acestuia a fost inclusă în programa școlară sub denumirea „Artiștii Speciali“. În acest an, a fost înființat primul cabinet pentru stimulare multisenzorială din județul Iași, unde vor beneficia de terapii diverse și sprijin pentru integrarea socială cei 145 de elevi ai școlii, cu deficiențe severe și asociate (autism, sindrom DOWN, ADHD). Ședințele de hipoterapie organizate de Asociația Hip-Tep au ajutat mai mulți copii să fie admiși la grădiniță, după ce anterior le fusese refuzată înscrierea ca urmare a deficiențelor severe. În cadrul proiectului, 15 copii cu dizabilități grave au participat la ședințe săptămânale de hipoterapie timp de zece luni. Apoi, aproximativ 100 de adolescenți cu diabet juvenil tip 1 sau obezi și supraponderali au participat la tabăra Yuppi și Bóbita, au reușit să-și redescopere propriile forţe şi să depășească starea de limitare rezultată din percepția bolii. Alţi 52 de copii de la Asociațiile Hóvirág din Gheorgheni și Down București au participat la proiectele de terapie prin dans, au exersat elemente importante pentru dezvoltarea fizică armonioasă și au creat relații interpersonale cu tinerii voluntari de vârsta lor.

Asociaţia Culturală Craiova, singura câştigătoare
din zona Olteniei

Singurul proiect desemnat câştigător şi care a beneficiat astfel de finanţare din zona Olteniei a fost cel al Asociației Culturale Craiova pentru „Reabilitarea psiho-socială şi dezvoltarea competenţelor de comunicare prin artă fotografică pentru elevii cu deficiențe de auz de la Liceul Tehnologic Special «Beethoven»“. „Scopul proiectului a fost să îmbunătățească nu numai abilitățile artistice, ci și pe cele sociale și emoționale ale copiilor hipoacuzici. Copiii au participat la şedinţe de psiho-terapie şi terapie prin fotografie. Multe din lecţiile de fotografie s-au desfăşurat în aer liber şi au fost susţinute de col. (r) Mircea Anghel, preşedintele Fotoclubului «Mihai Dan Călinescu» în Parcul «Nicolae Romanescu» sau Grădina Botanică, iar work-shopurile au avut loc în judeţul Olt, la Mănăstirea Călui şi la olarii din comuna Oboga. La final de proiect, cele mai reprezentative fotografii realizate au făcut obiectul unei expoziţii găzduite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, intitulată simbolic «Ferestre spre lume». Pe parcursul celor patru luni, elevii au avut şansa să socializeze, realizând chiar şi o pagină pe o reţea de socializare. La sfârşitul proiectului, beneficiarii au primit două aparate de fotografiat care vor rămâne la dispoziţia lor şi a unităţii de învăţământ în care învaţă“, a spus Diana Nedelcu, manager de proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS