13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPoliţia a descins la Pandurii şi la locuinţele lui Marin Condescu

Poliţia a descins la Pandurii şi la locuinţele lui Marin Condescu

Poliţiştii gorjeni au descins ieri-dimineaţă la sediul Clubului Pandurii, condus de liderul de sindicat Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie. În acelaşi timp, au mai avut loc descinderi la sediile a două societăţi comerciale care ar fi controlate de Condescu, precum şi la o casă din Bucureşti şi un apartament din Târgu Jiu, care ar aparţine liderului de sindicat din mineritul Olteniei. Anchetatorii vor să afle ce s-a întâmplat cu suma de 2,2 milioane de lei care figurează ca împrumutată de Condescu echipei şi ridicată ulterior de sindicalist, şi vor să mai stabilească provenienţa sumelor intrate în club. Poliţiştii caută actele pentru operaţiunea de retragere a banilor din contul clubului. Acuzaţiile din noul dosar sunt de fals, uz de fals şi spălare de bani. „Niciodată nu am împrumutat clubul cu bani din vreo societate. Am făcut împrumuturi în nume personal. Este bine să se verifice, pentru că lucrurile vor fi mai clare. Nu s-a făcut nimic ilegal!“, a precizat liderul de sindicat în două intervenţii la televiziunile centrale.

Condescu susţine că are actele în regulă

Marin Condescu a mai precizat că se doreşte schimbarea sa din fruntea clubului şi că a pus la dispoziţia conducerii Complexului Energetic Oltenia documentele financiar-contabile solicitate de câteva luni de conducerea principalului finanţator al echipei. „Am pus la dispoziţie toate documentele. Astfel de controale au mai fost. Dacă au decis acum să facă altcumva, nu e nici o problemă. Se face prea mult tam-tam. Dacă se doreşte să fiu schimbat, e mai simplu. La poliţie am pus la dispoziţie toate documentele. În opt ani, nimic de natură penală nu există. Se spune că şefii nu ar avea acces la documentele contabile ale clubului?! Este o minciună continuă. Complexul Energetic Oltenia întotdeauna a avut reprezentanţi în AGA şi în Consiliul de Administraţie, dar ăsta e stilul. Nu acţionează numai asupra clubului. Am pus toate documentele la dispoziţie şi, ca să fiu sigur că ajung, le-am pus şi la dispoziţia presei. Nu vă gândiţi că întregul club se clatină! Nu se clatină deloc. Clubul, în 2013, are puterea financiară să se autofinanţeze şi nu depinde de exterior. Poate asta îi şi deranjează, având în vedere situaţia grea a Complexului din punct de vedere economic. Am decis să nu se finanţeze de la CEO ca oamenii care sunt disponibilizaţi să nu creadă că e din cauza finanţării clubului“, a menţionat Marin Condescu, care ieri-dimineaţă se afla la Constanţa.

Ciurel a anunţat că nu-i mai dă bani lui Condescu

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, solicită încă din vară conducerii Clubului Pandurii documentele financiar-contabile ale echipei de fotbal din prima ligă. După ezitări şi discuţii în contradictoriu, managerii Clubului Pandurii au decis să le ofere şefilor Complexului Energetic Oltenia un set de documente referitoare la situaţia financiară şi la modul în care au fost cheltuiţi banii. Chiar Marin Condescu a organizat o conferinţă de presă în care le-a înmânat jurnaliştilor din Târgu Jiu documentele amintite. Actele nu conţin însă cheltuielile în detaliu, ci pe capitole. Acest lucru i-a nemulţumit din nou pe şefii Complexului Energetic Oltenia, care a finanţat în ultimii ani cu mai multe milioane de euro echipa condusă de Marin Condescu. Astfel s-a ajuns la o plângere penală şi la o primă descindere la Clubul Pandurii, care a avut loc în această vară şi la care, pe lângă poliţişti şi procurori, au participat şi comisari ai Gărzii Financiare. În urma acelor verificări, a rezultat un prim dosar penal care se referă la bonurile de masă ale minerilor comandate de fosta SNLO, dar trecute prin Clubul Pandurii. Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a anunţat recent că societatea pe care o conduce mai are de virat în contul echipei, în calitate de asociat la club, suma de un milion de euro. Ciurel a precizat însă că banii nu vor ajunge la echipă până când dreptul de semnătură asupra acestora nu va aparţine altei persoane, respectiv preşedintelui executiv Eugen Pârvulescu, astfel încât Marin Condescu să nu mai aibă acces la fonduri.

Împrumutul de 400.000 de euro al lui Condescu

Descinderile poliţiştilor ar putea avea legătură cu un împrumut de 400.000 de euro făcut de Marin Condescu pentru a plăti o datorie a Clubului Pandurii către echipa Dinamo Bucureşti. Banii au reprezentat o ultimă tranşă dintr-o datorie aferentă transferului unui jucător care a evoluat la Pandurii, Dinamo şi AEK Atena, respectiv Ilie Iordache. În martie 2011, Marin Condescu s-a împrumutat la o bancă suma de 400.000 de euro, să achite datoria Clubului Pandurii, iar împrumutul a fost garantat cu titluri de valoare de 800.000 de euro de către soţia lui Marin Condescu, Ecaterina Condescu. Titlurile erau deţinute la un fond deschis de investiţii, respectiv Raiffeisen Euro Plus. Ulterior, Condescu a negat că el şi soţia sa ar deţine asemenea sume de bani şi a spus că va cere explicaţii băncii, menţionând că a garantat împrumutul cu salariile prezente şi viitoare, imobile şi alte venituri. Jurnaliştii au obţinut informaţia privind garanţia la credit din Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare. Dacă nu ar fi plătit cei 400.000 de euro, echipa ar fi fost neprogramată în următorul meci de campionat, iar, ulterior, exclusă. Pe 11 iulie 2013, Marin Condescu a organizat conferinţa de presă în care a înmânat jurnaliştilor actele financiar-contabile cerute de CEO. Tot în acel cadru, Condescu a fost întrebat dacă şi-a recuperat de la Pandurii suma de 400.000 de euro, iar sindicalistul a răspuns următoarele: „Nu mi-am recuperat acei bani, dar am credit un an. O să-i recuperez aşa cum i-am dat“, a fost declaraţia lui Condescu.

Confiscări de bunuri şi ridicări de documente

Anchetatorii au confiscat doi saci cu carne de vânat şi o armă de la una din vilele percheziţionate ieri-dimineaţă şi care au legătură cu şeful clubului Pandurii, Marin Condescu. În casa unde au descins procurorii locuiesc una dintre fiicele liderului de sindicat şi ginerele acestuia, Radu Pavel. Acesta din urmă a declarat că a mers duminică la vânătoare şi are documente justificative pentru carnea de vânat. Poliţiştii vor face verificări pentru a stabili dacă au existat autorizaţie de vânătoare şi acte pentru carnea de vânat găsită în vila fiicei lui Marin Condescu. Anchetatorii au mai trecut şi pe la firma şi locuinţa unei colaboratoare a liderului Federaţiei Naţionale Mine Energie, în căutare de documente. „Cu cât mai multe controale, cu atât mai multă curăţenie. La Pandurii totul s-a făcut cu acte, nu există nimic de natură penală acolo, dar este bine să se verifice dacă sunt suspiciuni. Nu am absolut nimic de ascuns. Nici nu ştiu acuzaţia, dar nu am absolut nimic de ascuns. La Clubul Pandurii nu s-a întâmplat nimic care să încalce legea. Nu mă aşteptam la percheziţii. Nu am fost anunţat că s-ar fi dispus începerea urmăririi penale şi nu ştiu nici acuzaţiile. Nu mi s-a comunicat absolut nimic. Am înţeles că e vorba de un împrumut din 2011, dar nu e nimic oficial. Dacă s-au încheiat contracte, înseamnă că sunt legale“, a spus ieri Condescu. Sindicalistul a precizat că, deocamdată, nu a fost solicitat să se prezinte la audieri.

Urmărit penal pentru spălare de bani

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, preşedintele Consiliului de Administraţie al Clubului Pandurii, Marin Condescu, este urmărit penal pentru înşelăciune în formă continuată, fals şi uz de fals, dar şi spălare de bani. Dosarul vizează încheierea unor contracte între club şi mai multe firme, printre care şi cele administrate de partenera sa de afaceri, dar şi cesiuni de creanţe. „În această dimineaţă (ieri – n.r.), poliţiştii gorjeni au efectuat cinci percheziţii domiciliare în Târgu Jiu şi Bucureşti. Activităţile sunt desfăşurate într-un dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Gorj şi vizează probarea activităţii infracţionale a unui suspect faţă de care s-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune, spălare de bani, fals şi uz de fals. Percheziţiile au avut loc la adrese din Târgu Jiu, printre care și un club sportiv, şi la o adresă din Bucureşti. Persoanele identificate vor fi conduse la audieri la sediul IPJ Gorj“, se menţionează într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS