15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalClădirile verzi, o soluție sustenabilă pentru viitorul Craiovei

Clădirile verzi, o soluție sustenabilă pentru viitorul Craiovei

Impactul negativ al oamenilor asupra mediului înconjurător este una dintre cele mai mari probleme ale societății moderne. Dezvoltarea sustenabilă în construcții a apărut ca răspuns la amenințări precum poluarea, consumul exagerat de energie și scăderea resurselor. Răzvan Nica este unul dintre oamenii care stau la baza „revoluției“ clădirilor sustenabile în România. El lucrează ca evaluator BREEAM, unul dintre principalele sisteme de certificare internaționale care evaluează impactul clădirilor asupra comunității.

Reporter: Care sunt avantajele clădirilor verzi?
Răzvan Nica: O clădire verde satisface cei trei piloni ai sustenabilității: social, ambiental şi economic. Aș prefera să le denumim clădiri sustenabile, având în vedere că „verde“ te duce cu gândul la terase verzi și energii regenerabile. Clădirile sustenabile sunt evaluate în principal prin două sisteme de certificare internaționale – BREEAM si LEED – care analizează aspecte începând de la performanța energetică până la locație și organizarea de șantier. De aici rezultă un prim avantaj: evaluarea transparentă, făcută pe baza unor bune practici internaționale, și un rezultat care reflectă valoarea reală a proiectului respectiv. Astfel, un proiect BREEAM Very Good din Craiova este similar calitativ cu unul din Londra. Aceasta dă siguranță investitorului în găsirea unor chiriași sau cumpărători care caută un nivel de calitate similar cu cel din marile orașe. Un alt avantaj major este eficiența energetică reflectată într-un cost de operare redus. Cerințele sistemelor de certificare impun proceduri și analize foarte utile încă din faza de proiectare. Spre exemplu, modelarea energetică îi oferă clientului posibilitatea să estimeze costurile de operare și îl ajută să ia decizii cu privire la soluțiile tehnice cele mai eficiente încă din faza proiectării.

R: Singura clădire verde din sud-vestul României este Malmo Office Tower. Ce ne puteți spune despre acest proiect pe care compania dumneavoastră îl evaluează?
R.N.: Spre deosebire de alte proiecte, Malmo Office Tower a fost de la început un proiect de înaltă calitate, având deja implementate principalele caracteristici ale unei clădiri sustenabile. Astfel, Malmo beneficiază de un sistem de climatizare tip VRV Daikin, cu eficiență ridicată atât iarna, cât și vara, are o izolație termică foarte bună, cu o fațadă triple-glazed – adică trei foi de sticlă și două straturi de izolare, cu gaz între acestea. Pe de altă parte, fațada de sticlă permite accesul luminii naturale în toate spațiile de birouri existente, ceea ce duce la un confort sporit și o economie de energie generată de neutilizarea iluminatului artificial. Alt avantaj al sistemului VRV îl reprezintă flexibilitatea și controlabilitatea sistemului de climatizare, ce oferă tuturor ocupanților posibilitatea ajustării temperaturilor interioare. De asemenea, neavând sistem de ardere pentru încălzire, emisiile de noxe ale VRV sunt zero. Un alt aspect important în sustenabilitate îl reprezintă accesibilitatea și proximitatea față de mijloace de transport în comun și facilități urbane (magazine alimentare, restaurant etc.), de care Malmo dispune din plin, având în vedere localizarea proiectului.

R.: Cum pot ajuta clădirile verzi dezvoltarea unui oraș?
R.N.: O clădire sustenabilă este o clădire de o calitate superioară, cu o eficiență energetică ridicată, consum de apă redus, confort interior sporit și emisii reduse de noxe. O singură clădire, cum este cazul Malmo în Craiova, nu poate schimba orașul, dar va ridica ștacheta cel puțin în materie de clădiri de birouri și va schimba mentalități atât în rândul celor implicați în proiect, cât și în rândul celor ce vor utiliza clădirea. Astfel, în timp, vor apărea mai multe clădiri similare, iar beneficiile enumerate anterior, multiplicate, vor avea un efect pozitiv asupra calității vieții în Craiova. Din punctul meu de vedere, Malmo reprezintă pionieratul în Craiova, așa cum EuroTower a fost un deschizător de drumuri în București.

R.: Ce politici ar trebui implementate de autorități pentru susținerea clădirilor verzi?
R.N.: Nu cred că suntem cei mai potriviți să facem recomandări autorităților, însă putem enumera câteva exemple de succes – primul fiind reprezentat de autoritățile locale din Cluj-Napoca, unde clădirile ce au certificare internaţională BREEAM sau LEED, împreună cu un certificat de performanță energetică clasa A, beneficiază de reduceri de taxe pe proprietate. Acest fapt a dus la creșterea exponențială a proiectelor ce sunt în curs de certificare. Un alt exemplu este posibilitatea micilor producători de energie regenerabilă de a „exporta“ energia în sistem și utilizarea acesteia după necesități, ceea ce ar duce la rentabilizarea unor investiții precum panouri fotovoltaice sau microcentrale eoliene în zonele urbane. Aici, spațiul disponibil fără a avea o altă destinație este imens – terase de blocuri, acoperișuri de case. Astfel, o clădire poate să își asigure o parte din necesarul de energie din producția proprie.

R.: Care sunt provocările cele mai mari în dezvoltarea de clădiri sustenabile în România?
R.N.: Cele mai mari provocări țin de perceperea de către piață a termenului de clădire verde. O parte a pieței așteaptă clădiri „verzi“ high-tech, spectaculoase, cu panouri fotovoltaice pe fațadă şi terase verzi, dar aceste caracteristici de multe ori nu sunt sustenabile economic. Tot la capitolul prejudecăți intră și percepția că o clădire sustenabilă este mult mai costisitoare. Pe de o parte, costurile de execuție pot varia în funcție de momentul deciziei de a construi sustenabil, iar pe de altă parte, costurile de proiectare și de certificare reprezintă un procent foarte redus – maximum 1% din valoarea proiectului.

R.: Cum ați ajuns să lucrați ca evaluator în domeniul clădirilor sustenabile?
R.N.: Începutul meu în domeniul construcțiilor sustenabile a avut loc în 2008, o dată cu alăturarea la echipa Cascade Group, care avea în derulare primul proiect de birouri ce urma a fi certificat BREEAM. Am primit responsabilitatea coordonării procesului de certificare și am fost nevoit să învăț și să găsesc diverse soluții, din cauză că evaluatorul BREEAM locuia în Londra, acesta nefiind familiarizat cu practicile şi cerinţele legale din România în domeniul construcţiilor. Acest proiect a fost un suces, având în vedere că acum clădirea EuroTower are grad de ocupare de peste 90% și este prima clădire certificată BREEAM Very Good din România, certificatul final fiind obținut de către BuildGreen Romania, companie înființată de mine în 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS