Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ a iniţiat anul trecut proiectul „Biblioteca stradală“. Rafturi cu cărţi au fost instalate în English Park şi în Piaţa „Mihai Viteazul“. Pe toată perioada verii, iubitorul de lectură a putut răsfoi, stând pe o bancă, la umbra unui pom, un roman cu titlu interesant care îi atrăsese atenţia. Şi în acest an, cărţile au coborât din rafturile bibliotecii în stradă. Ba mai mult, li s-au alăturat şi alte titluri, care îl vizează pe cititorul aflat la început de drum sau pe cel care descoperă universul culorilor în imagini.
În lumea cărţilor colorate
Astfel, pe parcursul acestei veri, copiii pot poposi la umbra celor câteva umbreluţe amplasate în Piaţa „Mihai Viteazul“, căci măsuţele cu cărţi de colorat şi creioanele îi aşteaptă să călătorească împreună în universul culorilor şi al imaginilor. Şi cei care descoperă acum tainele cititului pot alege din titlurile puse la dispoziţia lor. Ideea bibliotecii stradale pentru copii a fost îmbrăţişată cu căldură repede de cei mici şi mari. „Îmi place că pot veni aici să citesc şi să colorez“, a precizat micuţa de şase ani care răsfoia cu interes „Tom Degeţel“, în vreme ce fratele ei mai mare se delecta cu un volum pentru oameni serioşi. Bunicul lor îşi ridica din când în când privirea din cartea pe care o ţinea în mână, adresându-le câte o povaţă. La o altă măsuţă, o micuţă de trei ani încerca cu stoicism să nu depăşească chenarul negru al desenului şi să dea o culoare frumoasă paginii din cartea de colorat. Bunica îi urmărea atentă mişcările, ajutând mânuţa mică, care ţinea cu toată puterea creionul colorat, să ducă la bun sfârşit lucrul început. „Am amplasat aici, lângă rafturile cu cărţi ale bibliotecii stradale, câteva măsuţe şi scăunele, pentru micuţii craioveni, care pot veni să coloreze sau să citească cărţi. Avem cărţi de colorat, cărţi frumos ilustrate, cu poveşti. Adulţii care îi însoţesc pot împrumuta şi ei un volum de pe raft. Dacă lectura îi prinde şi timpul îi presează, pot lua acasă volumul şi aduce altul în schimb, sau îl pot returna aici, pe raftul «Bibliotecii stradale» sau la sediu. Noi încercăm să oferim o gamă variată de cărţi, astfel încât toată lumea să plece mulţumită. Ne-am bucurat că această idee nouă, care face parte din proiectul iniţiat anul trecut, «Biblioteca stradală», se bucură de succes. Micuţii care vin să se plimbe în centrul oraşului pot zăbovi şi pot răsfoi o carte, dezvoltându-şi personalitatea şi simţul creativ“, a precizat Mădălina Florescu, purtător de cuvânt al bibliotecii judeţene.
În lumea cărţilor, păşesc rând pe rând şi alţi trecători, mai mari sau mai mici, interesaţi fie de un titlu de volum anume, fie pur şi simplu din dorinţa de a se odihni, la umbra paginilor unei lucrări sau a unei cărţi de colorat.