21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMihai Ţopescu, expoziţii în Franţa, Italia şi Germania

Mihai Ţopescu, expoziţii în Franţa, Italia şi Germania

Săptămâna viitoare, marţi, 16 iulie, la ora 18.30, în Mica Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia din Cannaregio 2211 va fi vernisată expoziţia intitulată „SacrifICE“ a cunoscutului  designer de sticlă şi artist decorator oltean Mihai Ţopescu (foto). Evenimentul este organizat în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Gorj şi beneficiază de patronajul Primăriei orașului Veneția. Expoziţia, realizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată până pe 15 august. Ediția este însoțită  de un certificat de autenticitate.
Pentru realizarea proiectului SacrifICE, ce va fi vernisat la Veneţia, s-au implicat nume importante ale artei contemporane românești și internaționale precum Luminiţa Sabău, curator și inițiator al proiectului „Premiul European de Artă“, Victor Kornis, designer sau criticul de artă Cătălin Davidescu (Craiova). Acesta din urmă a declarat pentru GdS: „Cu ce am contribuit eu la expoziţia maestrului Mihai Ţopescu de la Veneţia? Nu știu exact ce să vă răspund… Proiectul «SacrifICE» a fost inițiat de Mihai Țopescu şi, aşa cum se cunoaşte, a fost expus în această primăvară, în aprilie, la Galeria Cuhnia de la Centrul Cultural «Palatele Brâncoveneşti» de la Mogoșoaia. Atunci a fost conceput într-o formă mai complexă şi care cuprindea toate tipurile de sacrificiu. Pentru evenimentul de la Veneţia, am decis ca maestrul Mihai Ţopescu să prezinte aprofundarea acestui proiect inițial doar din perspectiva Sacrificiului artistic, raportul dintre artist și societate. În acest sens, şi la Veneţia va fi prezentat filmul performanceului care a avut loc la Mogoșoaia: topirea portretului din gheață al artistului. Acest ritual de transformare se împlineşte prin crearea a două exponate: fiolele cu apa – sângele rezultat din acest gest de dăruire – și noul său portret făcut din silicon, ca semn al transformării într-un material la modă în prezent, siliconul, care ne dă iluzia perfecțiunii noastre tot mai artificiale… Eu voi deschide expoziţia de la ICR Veneția citind un text scris pentru această ocazie și tradus excelent în italiană de profesorul universitar George Popescu“.

Mihai Ţopescu: Ar fi extraordinar ca Bănia să fie capitală culturală europeană

Artistul plastic Mihai Ţopescu se află în prezent în Franţa deoarece în această perioadă el expune şi la Muzeul de Artă Sellier din Cogolin (1 iulie – 30 septembrie) sculpturi realizate în sticlă, lemn și metal. Contactat telefonic de GdS în Franţa, Mihai Ţopescu a spus: „Am o vară încărcată, adică expoziţii în Franţa, Italia, Germania… Joi, 11 iulie, va fi vernisată o expoziţie a mea la un Salon de artă din Saint-Raphael, apoi la Saint-Tropez şi Veneţia (pe 16 iulie). Totodată, la Muzeul de Artă din Cogolin este deschisă toată vara expoziţia de sculpturi. În toamnă, prin septembrie, voi fi prezent cu o expoziţie la Aachen… Ce să fac, mă… sacrific în Europa! Cum am reşit să ajung aşa cunoscut în Europa? Talent, muncă şi… vârsta mea, adică experienţa mea artistică deosebită căpătată de-a lungul anilor“.
Anul trecut, pe 20 februarie, de ziua sa de naştere, maestrul Mihai Ţopescu a acordat un interviu GdS care a apărut sub titlul: „Craiova ar putea fi capitală culturală europeană“. La întrebarea GdS „Aţi expus şi în Craiova. Cum aţi fost receptat? Cum vi se pare viaţa culturală a Băniei?“, Mihai Ţopescu a declarat: „Am expus în multe oraşe, dar expoziţii personale am avut numai la Craiova, Târgu Jiu şi Bucureşti. Este foarte greu şi costisitor să te deplasezi cu obiectele din sticlă, foarte fragile. Este un efort fizic, financiar şi logistic foarte mare. La Craiova am fost primit foarte bine de fiecare dată. Sincer, mă simt mai apropiat de Craiova decât de Târgu Jiu! Şi cred că am mai mulţi prieteni în Bănie decât aici, la mine acasă, la Târgu Jiu. Craiova este un oraş cultural. Există un teatru cunoscut în întreaga lume, există filarmonică, reviste de cultură, sunt festivaluri şi expoziţii interesante, artişti şi scriitori. Adăugaţi Festivalul Internaţional de Teatru Shakespere din Craiova. De asemenea, în Bănie s-a înfiinţat Centrul pentru Cultură Contemporană «Club Electroputere», un nucleu al artei contemporane româneşti şi unde se întâmplă evenimente extraordinare, cum a fost cel dedicat artistului Dan Perjovschi şi altele. Craiova e… Craiova. Mi-aş dori să vină cineva cu o propunere către doamna primar, către Consiliul Local Craiova, anume să se înceapă demersurile ca Bănia să candideze la titlul de Capitală Culturală Europeană. Craiova are toate atuurile culturale, plus că arată bine – este un oraş curat, frumos“. Acum, amintindu-şi că a fost printre primii care au sugerat depunerea candidaturii Craiovei pentru obţinerea titlului de capitală culturală, Mihai Ţopescu a adăugat: „Mă bucur foarte mult că oficialităţile din Craiova, în sfârşit, încep acest demers cultural… Şi sper ca Bănia să reuşească. Ar fi extraordinar pentru toată Oltenia, nu numai pentru Craiova!“.

CV Mihai Ţopescu

Mihai Ţopescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din Cluj, secţia sticlă, promoţia 1981, clasa prof. Cornel Ailincăi şi Mircea Spătaru. În 1985, Mihai Ţopescu a urmat un curs de specializare în cadrul Academiei Kunst Baden din Viena. Este membru al UAP Târgu Jiu şi Arad, iar din anul 2000 este membru al Centro Studio-Vetro Murano din Veneţia. Artistul a participat la expoziţii de grup şi personale în ţară (Bucureşti, Arad, Craiova, Târgu Jiu, Bacău) şi străinătate, în Danemarca (Ebeltoft), Cehia (Novy-Bor), Japonia (Kanazawa), Belgia (Bruxelles) Germania (Köln), Olanda (Tubbergen) şi a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale:
– Premiul I al Ministerului Industriei Române – Premiu pentru Glass Design (1988) – Medalia de Argint;
– Premiul Institutului American Interfaith, Philadelphia, SUA (1992);
– Premiul I, Premiu Naţional pentru Glass Design – sticlă, România (1993);
– Premiul Artelor Focului oferit de UAP (2003 şi 2004);
– Premiul Naţional de Sculptură „Constantin Brâncuşi“, Târgu-Jiu, România;
– Premiul Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu“ pentru artă (2009).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS