17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalArhiepiscopia Craiovei primeşte sprijinul primăriei

Arhiepiscopia Craiovei primeşte sprijinul primăriei

Arhiepiscopia Craiovei a obţinut ajutorul consiliului local în cofinanţarea a patru proiecte ce vor fi realizate în cea mai mare parte
cu fonduri europene

Consiliul Local Craiova a aprobat ieri, în unanimitate, sprijinirea financiară a Arhiepiscopiei Craiovei în vederea realizării a patru proiecte ce vor fi realizate în principal cu fonduri europene nerambursabile. Toate aceste patru proiecte câştigate de Arhiepiscopia Craiovei fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Creştere Craiova. Mai precis, Primăria Craiova urmează să asigure din bugetul municipal cota de 2% din valoarea eligibilă a proiectelor, parte pe care trebuia să o achite, de fapt, biserica, dar aceasta nu are fondurile necesare.
„Fiind vorba de un demers ce necesită o angajare financiară substanţială, Arhiepiscopia Craiovei, conştientă de resursele materiale insuficiente de care dispune, vă roagă să vă alăturaţi strădaniilor sale, prin acordarea sumei (…) ce reprezintă echivalentul procentului de 2%, cota de participare a Arhiepiscopiei Craiovei la proiectul antemenţionat“, se arată într-o adresă trimisă Primăriei Craiova sub semnătura Înalt Prea Sfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în cadrul fiecăruia dintre cele patru proiecte.

Amenajarea unui centru social

În cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniu major 3.2 – Reabilitarea infrastructurii serviciilor sociale, Arhiepiscopia Craiovei a obţinut finanţare nerambursabilă pentru trei proiecte. Primul dintre acestea vizează „Reabilitarea, amenajarea, etajarea şi schimbarea de destinaţie din casă parohială în centru social“. E vorba despre Centrul social de zi pentru copii aflaţi în dificultate, situat pe strada Amaradia nr. 15, lângă Biserica „Sfântul Nicolae“ – Amaradia, pe locul fostei case parohiale.
„Centrul social oferă servicii specifice protecţiei copilului marginalizat social şi cu dizabilităţi. Prin acest proiect, copiii beneficiari participă la activităţi de îngrijire, recreere, socializare, de dezvoltare a deprinderilor de viaţă, artistice, educative şi de consiliere. Centrul cuprinde mai multe spaţii cu următoarele funcţiuni: sală de spectacole şi activităţi artistice, sală de activităţi instructiv-educaţionale, sală de consiliere, sală de mese, punct medical. Proiectul prevede ca, în primii cinci ani post-implementare, un număr de 200 de copii din Craiova să beneficieze de aceste servicii sociale şi educaţionale“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Craiovei. Investiţia are o valoare eligibilă totală de 2.677.405,8 lei, contribuţia bisericii – ce va fi asigurată din bugetul municipal – fiind de circa 2% din valoare, adică de circa 60.000 de lei.

Centru pentru copiii dezavantajaţi social

Un al doilea proiect de îmbunătăţire a infrastructurii sociale vizează construirea unui „Centru social multifuncţional Best-Life pentru copii dezavantajaţi social“. Valoarea totală a obiectivului este de 3.645.075,45 lei, din care valoarea eligibilă este de 2.905.857,34 lei. Beneficiarul trebuie să asigure o finanţare de 2%, adică aproape 59.000 de lei, bani pe care îi va suporta Primăria Craiova.
Acest centru, situat pe strada Devei nr. 17, va consta într-o clădire de 300 mp, cu alei şi spaţii verzi, unde până la sfârşitul perioadei de implementare vor beneficia de servicii sociale circa 300 de copii defavorizaţi social. Specialiştii care vor lucra acolo le vor asigura micuţilor servicii educaţionale, sociale, recreative etc. „Printre dotările Centrului social menţionăm: săli de terapie educaţională, săli de recreere şi echipamente IT“, informează comunicatul Arhiepiscopiei Craiovei.

Centru social pentru vârstnici

Tot din bugetul municipal va fi asigurată o finanţare de circa 64.000 de lei, reprezentând cota de 2% din cheltuielile eligibile ale proiectului „Centrul social pentru persoane vârstnice «Renaşterea»: reabilitare, moder­nizare, mansardare pod existent şi dotare“. Clădirea vizată de acest proiect se află pe strada Matei Basarab nr. 17 (vizavi de Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru“).
„La acest centru vor fi găzduite 44 de persoane vârstnice aflate în dificultate (persoane singure, cu venituri foarte mici etc). (…) Proiectul are ca principal scop, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, furnizarea de servicii sociale pentru persoane vârstnice, respectiv: cazare, masă, activităţi de recreere, terapie psihologică, terapie ocupaţională, toate acestea conducând la o mai bună reinserţie socială a beneficiarilor“, menţionează Arhiepiscopia Craiovei.

Restaurarea unei biserici – monument istoric

Cel de-al patrulea proiect este prins în cadrul Axei Prioritare 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1 – Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural. El vizează „Consolidarea, restaurarea şi valorificarea turistică a bisericii cu hramul «Sf. Nicolae» – Dorobănţia“.
Se are în vedere restaurarea şi reabilitarea bisericii amintite, ctitorită între anii 1782-1793, refăcută între 1863-1865, lăcaş de cult inclus în categoria monumentelor istorice.
„Prin acest proiect, se doreşte aducerea monumentului în forma originală, realizându-se o serie de lucrări, printre care un pridvor deschis în conformitate cu cel original, coloane care să separe pronaosul de naos, implicit refacerea axelor pronaosului, a bolţii şi turlei, bolta altarului, pardoselile din piatră şi sistemul de încălzire interioară, refacerea acoperişului, a tencuielilor exterioare şi interioare, implicit a picturii bisericii“, se precizează în comunicatul Arhiepiscopiei Craiovei.
Valoarea totală a proiectului a fost estimată la 6.102.646 lei, din care 4.777.474 de lei reprezintă cheltuieli eligibile. 98% din această sumă va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile, diferenţa de 2% – reprezentând circa 96.000 de lei – urmând să fie acoperită de Primăria Craiova, în locul bisericii menţionate. Din aceşti bani se mai doreşte realizarea a 400 de pliante şi a tot atâtea broşuri, realizarea unui site web şi montarea unui info-chioşc în faţa bisericii.

Cinci miliarde pentru biserici

Valoarea totală a sumelor acordate de Primăria Craiova pentru cele patru proiecte ale bisericii este de 279.000 lei (2,79 miliarde de lei vechi).
„Noi avem o colaborare foarte bună cu Biserica Ortodoxă, în sensul că ne-a sprijinit de foarte multe ori atunci când am avut cazuri sociale grave. Aici este vorba de investiţii de care are nevoie până la urmă şi municipalitatea. E vorba de un centru social, de un centru pentru copiii dezavantajaţi social şi un centru pentru persoane vârstnice. De asemenea, e vorba de renovarea unei biserici – monument istoric.
Am ajuns la concluzia că este foarte bine să susţinem noi cofinanţarea pentru aceste proiecte. Suma nu e foarte mare, ne-o permitem, în schimb, avantajele pe care le are municipalitatea sunt foarte mari“, a explicat primarul Lia Olguţa Vasilescu în faţa consilierilor, în şedinţa de ieri.
Întrebată ce planuri are municipalitatea în privinţa sprijinirii financiare a bisericilor, în 2013, primăriţa a declarat: „Noi avem în vedere să acordăm în acest an cinci miliarde (500.000 de lei noi – n.r.) pentru biserici şi am ajuns la concluzia că aceste două miliarde şi ceva pe care le-am dat acum le vom scădea din cele cinci, neafectând astfel proiecţia bugetară. E o sumă destul de mică, dar deocamdată atât îşi propune bugetul local pentru anul acesta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS