15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdministratoarea Segărceanu, obligată să înapoieze banii furaţi

Administratoarea Segărceanu, obligată să înapoieze banii furaţi

După şapte ani de procese şi cinci expertize contabile, după ce o pedeapsă a fost graţiată, iar o faptă s-a prescris, Tribunalul Dolj a dispus, ieri, ca o fostă administratoare a două asociaţii de proprietari din municipiul Craiova să scoată din buzunar peste 80.000 de lei, bani „dispăruţi“ din visteriile celor două asociaţii între anii 1997 şi 2002.

Povestea administratoarei Floarea Segărceanu, care a „păstorit“ ani buni Asociaţiile de Proprietari nr. 14 şi 30 Cămin 2 din cartierul craiovean Brazda lui Novac, începe în 2002.
În perioada octombrie 1996 – mai 2002, femeia a fost angajată ca administrator, contabil şi casier la Asociaţia nr. 14 Brazda lui Novac, iar din ianuarie 1998 şi până pe 1 februarie 2002 a fost şi administrator, şi casier la Asociaţia nr. 30 Cămin 2 Brazda lui Novac.
Potrivit fişei postului, Floarea Segărceanu avea ca atribuţii de serviciu întocmirea şi completarea documentelor de evidenţă primară, efectuarea plăţilor către furnizori, întocmirea corectă în fiecare lună a listelor de plată a cheltuielilor şi încasarea de la membrii asociaţiei a contravalorii acestor cheltuieli, precum şi înregistrarea în contabilitate a actelor privind încasările şi plăţile.
În martie 2002, după zeci de sesizări primite de la locatarii care rămăseseră fără apă sau gaze, Serviciul de Coordonare a Asociaţiilor de Locatari din cadrul Primăriei Craiova a dispus efectuarea unui control la cele două asociaţii conduse de Floarea Segărceanu.

Două salarii pe lună
şi bani pentru benzină şi abonamente

În urma controlului, inspectorii de la primărie au constatat că administratoarea Segărceanu băgase destul de adânc mâna în banii locatarilor, fiind descoperite nereguli privind operaţiunile de încasări şi plăţi, dar şi cu privire la administrarea bunurilor şi banilor la cele două asociaţii.
În urma unei expertize contabile, s-a constatat că Floarea Segărceanu a făcut în gestiunea celor două asociaţii o „gaură“ de peste 135.000 de lei. Administratoarea a cerut o contraexpertiză, care a scos-o cu o lipsă în gestiune de puţin peste 28.000 de lei. Din cauza rezultatelor contradictorii dintre cele două expertize, anchetatorii au solicitat o a treia expertiză, prin care s-a constatat că Segărceanu a băgat în buzunar suma de 31.034 de lei.
De exemplu, deşi Asociaţia nr. 14 îi desfăcuse contractul de muncă pe 17 mai 2002, Floarea Segărceanu a încasat în continuare banii locatarilor pentru întreţinere, băgând astfel în propriile buzunare suma de 130 de lei. O altă „șmecherie“ prin care administratoarea a „tras“ din banii locatarilor a fost făcută pe 17 februarie 2000, când a menţionat în fals în registrul de casă 470 de lei achitaţi Regiei de Termoficare Craiova. În plus, s-a mai stabilit că femeia obişnuia să-şi ia salariul de două ori pe lună, să facă plinul la autoturismul personal din banii locatarilor, dar și să-şi cumpere abonamente de autobuz, a căror valoare era ba de 46 de lei, ba de 276 de lei pe lună. Alteori, ca să se piardă urma banilor, încasa sume de la locatarii Asociației nr. 14 şi le înregistra la Asociația nr. 30, şi invers, după care anula chitanţele.
Procurorii au menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a Floarei Segărceanu că banii locatarilor au fost cheltuiţi pe renovarea unui imobil concesionat de aceasta în comuna doljeană Sopot şi pe mai multe utilaje agricole.

Judecată şi… rejudecată
 
În mai 2005, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus trimiterea în judecată a fostei administratoare pentru comiterea infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
După mai bine de doi ani, în decembrie 2007, Judecătoria Craiova a condamnat-o la doi ani de închisoare pentru delapidare, însă pentru acestă faptă inculpata fost graţiată în baza Legii 543/2002 privind graţierea unor pedepse. A mai primit şase luni cu suspendare pentru fals în înscrisuri şi a fost obligată să achite 31.034 de lei Asociaţiei nr. 14, dar şi 14.303 lei Asociaţiei nr. 30 Cămin 2.
Floarea Segărceanu a făcut apel, iar în aprilie 2010, Tribunalul Dolj a hotărât să înceteze procesul penal faţă de inculpată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că fapta s-a prescris. În baza unei alte expertize contabile, instanţa a majorat despăgubirile pe care femeia trebuia să le achite Asociaţiei nr. 14, la suma de 61.916 lei, însă a dispus ca Asociaţia nr. 30 să nu mai primească nici un ban.
A urmat recursul, care s-a judecat la Curtea de Apel Craiova până pe 15 februarie 2011, când judecătorii au hotărât să retrimită dosarul la Tribunalul Dolj, pentru rejudecarea apelului.
Ieri, la mai bine de şapte ani de când inculpata a fost trimisă în judecată, instanţa s-a pronunţat din nou. Judecătorii au constatat iar că fapta de  fals în înscrisuri sub semnătură privată s-a prescris şi au dispus încetarea procesului penal faţă de inculpată. Potrivit actualului administrator al Asociaţiei nr. 14, Mihail Bozdogescu, judecătorii au ţinut seama de o a cincea expertiză contabilă efectuată în acest caz şi au dispus ca Floarea Segărceanu să achite asociaţiei suma de 80.093 de lei. Asociaţiei nr. 30 Cămin 2 i s-a respins acţiunea. „La a cincea expertiză, ni s-au dat peste 80.000 de lei, bani care trebuie să meargă la Regia de Termoficare, unde au rămas oamenii datori. Noi ne-am angajat să nu le punem oamenilor penalităţi la aceste datorii, dar nu ştiu de unde o să ne dea ea (Floarea Segărceanu – n.r.) banii, pentru că nu a avut sechestru pe bunuri şi a vândut casa, maşinile, tot“, a declarat Mihail Bozdogescu.

Al doilea recurs

Hotărârea de ieri a Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel atât de inculpată, cât şi de asociaţiile păgubite, astfel că procesul care a început în urmă cu aproape şapte ani şi jumătate va mai dura.

Pedepsele

Conform Codului Penal, delapidarea, care constă în însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 15 ani.
Falsul în înscrisuri sub semnătură privată, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS