15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBalon de oxigen pentru Spitalul „Filantropia“

Balon de oxigen pentru Spitalul „Filantropia“

Unitatea sanitară a primit 856.000 de lei de la bugetul de stat, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente, bani care aduc cel mai vechi spital din Craiova pe linia de plutire în ceea ce priveşte datoriile către furnizorii de utilităţi

Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de joi a Consiliului Local Craiova se află şi proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“, pe anul 2012. Rectificarea este pozitivă, în conturile celei mai vechi unităţi sanitare din Bănie urmând să intre suma de 856.000 de lei. Banii sunt din fondul de rezervă bugetară de la dispoziţia guvernului, fiind alocaţi municipiului Craiova „pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente la Spitalul «Filantropia»“, şi vin ca un balon de oxigen, având în vedere datoriile mari cu care se confruntă unitatea.
„Spitalul «Filantropia», la 31 decembrie 2011, avea arierate de un milion de lei. Banii aceştia au venit înainte de alegerile locale, prin faimoasa ordonanţă care s-a dat pentru arierate, dar nu au putut fi luaţi atunci, pentru că nu s-a mai întrunit consiliul local. Ei au fost daţi, dar rămăseseră în suspans. După aceea s-a schimbat guvernarea, au fost luaţi, dar s-a făcut o analiză a Administraţiei Financiare, cu mandat de la Ministerul Finanţelor, pe câţi bani poate primi fiecare spital pentru arierate. La «Filantropia» s-a hotărât că trebuie în jur de 1,1 milioane de lei, Spitalul de Boli Infecţioase Craiova mai avea şi el ceva de primit pe arierate, în timp ce Spitalul de Neuropsihiatrie ştiu că nu avea datorii. Dar nu orice cheltuială de arierate poate fi susţinută de primărie sau de guvern, ci numai cheltuielile administrative. Din aceşti bani nu poţi plăti medicamentele, salariile şi aşa mai departe“, a explicat viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, în atribuţiile căreia intră şi spitalele.

Spitalul ar fi rămas fără apă şi curent

Dintre toate unităţile sanitare din Bănie, Spitalul „Filantropia“ avea cele mai mari datorii, şi nu doar la furnizorii de utilităţi, ci şi la cei de medicamente. Banii primiţi rezolvă doar problema utilităţilor, dar şi aceasta parţial, pentru că este vorba de arieratele până la data de 6 aprilie 2012. „Banii aceştia ajută foarte mult spitalul. Nu-i aduc la zero cu datoriile, dar îi pun pe linia de plutire, în sensul că nu mai sunt în pericol să li se taie apa şi curentul. Nu au voie să-i cheltuiască decât pe utilităţi şi numai pe datorii restate, nu pe ce fac de acum încolo. Din păcate, banii nu au venit toţi, ar mai fi vreo 200.000 de lei, dar este bine că li se virează direct în cont şi că îi scapă dintr-o mare belea, pentru că deja începuseră furnizorii cu ameninţări, că le taie apa, curentul…“, a mai spus Cristina Calangiu.
Viceprimarul Craiovei susţine că, până la anul, nu ar exista soluţii pentru redresarea situaţiei de la Spitalul „Filantropia“, decât dacă vor sosi bani mai mulţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, în urma rectificării bugetare. „Nu ştiu ce bani se vor primi la rectificare, dacă CAS Dolj poate să suplimenteze contractul pentru ultimul trimestru. A fost rectificare la bugetul naţional. Normal ar fi să se primească bani, dar nu poţi să ştii ce sumă. Rectificarea s-a făcut pe ţară, iar Casa Naţională este acum într-un proces de gândire. Ei judecă modul cum repartizează banii pe judeţe. Oricum, managerii actuali ai spitalelor trebuie să se zbată foarte mult pentru a atrage şi alte sume“, a precizat Cristina Calangiu.

Cum s-a ajuns la aceste datorii

Viceprimarul Craiovei ştie şi cum s-a ajuns în această situaţie: un contract extrem de defectuos încheiat de Spitalul „Filantropia“, iar restructurările făcute nu au adus nimic bun, ci doar cheltuieli în plus. „Degeaba s-au făcut unele restructurări, pentru că nu prea s-au făcut pe lege. De fapt, nu există o lege clară în acest sens. Toată lumea a câştigat şi s-a întors în spital. Cum la ei cheltuielile de personal sunt la limită, în luna în care toţi s-au întors la serviciu s-a depăşit practic bugetul pentru salarii. Plus că au fost obligaţi să mai dea şi salariile din urmă. Şi a mai venit şi o hotărâre într-un proces cu un domn profesor, început acum şapte ani, şi numai acel domn profesor a câştigat un miliard de lei vechi de la spital. Pur şi simplu, ei aveau contract de 2,2 milioane de lei şi cheltuieli de 2,3 milioane de lei. Atâta timp când nu vine bugetul următor, să putem fi alături de ei în discuţiile cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu ai ce face. Nu semnezi contractul, te duci la Bucureşti, le explici celor de acolo, le zici să-ţi rezolve ei problema. Cum mă pui pe mine ca manager să semnez contract cu valoare mai mică decât cheltuielile cu salariile? Este puţin şi o neconcordanţă legislativă aici. Trebuie acordate lucrurile acestea“, a conchis viceprimarul Calangiu.

Bugetul pe 2012 al Spitalului „Filantropia“

Conform bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului „Filantropia“ pentru anul 2012, unitatea medicală are prevăzut la capitolul venituri totale suma de 46.024.000 de lei, din care veniturile secţiunii de funcţionare sunt de 45.960.000 de lei (42.661.000 de lei din prestări de servicii şi alte activităţi şi 3.299.000 de lei – subvenţii de la alte administraţii), iar veniturile secţiunii de dezvoltare sunt de 64.000 de lei. La total cheltuieli este prevăzută suma de 46.131.000 de lei. Din aceasta, cheltuielile secţiunii de funcţionare sunt de 46.067.000 de lei (24.600.000 de lei cheltuieli de personal şi 21.467.000 de lei cheltuieli cu bunuri şi servicii), iar cheltuielile de dezvoltare sunt de 64.000 de lei.
Bani pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente a primit şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ din Craiova, însă suma este mult mai mică, doar 27.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS