14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţist trimis după gratii

Poliţist trimis după gratii

Un fost agent al Secţiei 3 Poliţie Craiova a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, poliţistul fiind găsit vinovat pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi înşelăciune

Povestea în acest caz a început în februarie 2010, când trei şoferi au sesizat Serviciul Judeţean Dolj al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) despre faptul că un agent de la Secţia 3, mai exact agentul-şef Cosmin Mihai Mitru, i-a oprit în trafic în zona unor complexuri comerciale şi le-a cerut şpagă ca să nu îi amendeze. Oamenii legii au început cercetările şi, după ce şi alţi şoferi au reclamat acelaşi lucru, în luna mai 2010 au pus la cale un flagrant. Folosind o sumă de bani marcată cu cerneală fluorescentă cu inscripţia „MITĂ“, doi dintre denunţători s-au dus la întâlnire cu poliţistul pentru a-i da banii ceruţi drept mită. Agentul-şef Cosmin Mihai Mitru a fost prins în flagrant în timp ce primea 550 de lei şpagă de la cei doi denunţători. Unuia îi ceruse 250 de lei pentru că nu acordase prioritate în trafic, iar celuilalt 300 de lei pentru că trecuse pe culoarea roşie a semaforului. Agentul Mitru îi reţinuse ultimului şofer documentele de identitate şi permisul de conducere până la primirea şpăgii. În momentul flagrantului, omul legii se afla în timpul serviciului, făcând echipă cu un subofiţer de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Craiova. Anchetatorii au stabilit însă că jandarmul habar nu avea de apucăturile poliţistului, care îi lua pe „clienţi“ departe de ochii subofiţerului atunci când cerea sau primea şpaga.
Ulterior, în urma cercetărilor s-a stabilit că agentul Mitru îşi făcuse un obicei din „ciupeala“ de la şoferi. Chiar şi după orele de program, poliţistul ieşea la „ciugulit“ în oraş, mai ales în zona Metro. Îmbrăcat în uniformă, trăgea pe dreapta maşinile de marfă şi îi lua la puricat pe comercianţi, nedându-le pace până când nu primea o „atenţie“. Astfel, anchetatorii au aflat că numai în zilele de 1 şi 15 februarie 2010, „prin inducerea în eroare cu privire la calitatea de agent constatator“, Mitru a cerut şi a primit în total 730 de lei de la şase şoferi pentru a nu-i sancţiona.

Cinci ani de închisoare cu executare

După încheierea cercetărilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a poliţistului pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi înşelăciune. La sfârşitul lunii ianuarie 2011, Tribunalul Dolj l-a găsit vinovat pe poliţist şi l-a condamnat la şase ani de închisoare. Atât inculpatul, cât şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au făcut apel împotriva hotărârii instanţei, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 18 martie.
După patru luni, magistraţii Curţii de Apel s-au şi pronunţat şi i-au scăzut pedeapsa poliţistului cu un an. Astfel, judecătorii l-au condamnat pe agentul-şef Cosmin Mihai Mitru la cinci ani de închisoare pentru faptele comise.
Şi de această dată, inculpatul a contestat hotărârea instanţei, dosarul său ajungând pe masa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 25 iulie. Vineri, 28 octombrie, instanţa a respins recursul formulat de poliţist şi a dispus ca acesta să execute pedeapsa dată de Curtea de Apel Craiova, adică cinci ani de închisoare din care a executat aproximativ un an şi opt luni, timp cât a fost arestat preventiv. Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. 

Pleacă din poliţie
Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că imediat după ce a fost arestat preventiv, în mai 2010, agentul Mitru a fost suspendat din funcție. Acum, ca umare a hotărârii definitive rămase pe numele lui, Cosmin Mihai Mitru va înceta raporturile de serviciu cu IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII