13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEnglezii, reticenți față de studenții din Bănie

Englezii, reticenți față de studenții din Bănie

Cu toate că, anual, zeci de absolvenţi de liceu din Craiova merg să studieze la universităţi din Marea Britanie, în acest moment, studenţii Universităţii din Craiova (UCV) nu pleacă în schimb de experienţă în ţările Regatului Unit. Această problemă a fost ridicată de reprezentanţii UCV la întâlnirea pe care au avut-o la sfârşitul lunii trecute, la prefectură, cu Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti. „Problemele cu care ne-am confruntat au ţinut de o reticenţă aproape strategică a universităţilor englezeşti de a stabili contacte în cadrul Programului european Erasmus. Astfel, s-a creat o situaţie absolut penibilă – studenţii noştri învaţă limba engleză în Italia, Germania, Spania şi deloc în Marea Britanie. Evident că pot înţelege această reticenţă pentru că există o politică Erasmus care presupune reciprocitate şi bineînţeles că nu poţi obliga pe nimeni să fie interesat de cultura sau limba română. Dar totuşi, România e o ţară  importantă, cu o istorie interesantă, cu o cultură atractivă, aşa că nu văd de ce ar fi rejectată apriori“, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorectorul UCV pe probleme de relaţii internaţionale şi integrare europeană.
Acesta a explicat că o altă problemă ridicată a fost aceea a lipsei unui lector englez la universitate. „Oricât am dori noi să sprijinim cultura engleză, fără ajutorul lor, lucrul acesta nu se poate face“, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Panea.

„În scurt timp s-ar putea să se rezolve toate aceste probleme“

Vestea bună este că ajutorul ar putea veni cât de curând, astfel că, în următorii ani, studenţii UCV ar putea pleca în schimb de experienţă la universităţile din Marea Britanie. „După discuția cu ambasadorul am primit un mail de confirmare că avem o persoană care, în scurt timp, s-ar putea să rezolve toate aceste probleme care cred eu că sunt mai curând de comunicare decât de reticenţă naturală“, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Panea.
• Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU