15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOfertă bogată pentru o cerere scăzută

Ofertă bogată pentru o cerere scăzută

Zilnic, în Piaţa Centrală din Târgu Jiu vin zeci de legumicultori din comune precum Băleşti, Stăneşti sau Bălăneşti. Ţăranii aduc roşii proaspăt culese din grădina muncită toată vara, ardei gras şi gogoşar, vinete şi verdeaţă, varză de Băleşti, recunoscută pentru calitate, şi alte legume. În ciuda calităţii legumelor, vânzările nu prea merg bine. Nici măcar acum, când gospodinele se aprovizionează pentru iarnă. „Tot ce am pe masă este de la mine din grădină. Am muncit toată vara ca să am astfel de legume. Am sperat că voi face un ban ca să îmi ajut nepoţii. Merge prost vânzarea. Azi am vândut de 70 de lei. Altădată mă duceam acasă cu 200 de lei“, a spus tanti Ioana, o localnică din Băleşti. Într-un colţ, la masa vecină, o bătrână de 76 de ani îşi aranja cu grijă marfa: ardei roşu şi vinete. „Am adus şi verdeaţă, mamă, sper să o dau până la cinci, când plec spre casă. Mi se strică din roşii, le bate soarele aci. Nu prea vine lumea să cumpere. Nu mai sunt bani“, a spus bătrâna.

Agricultura, o pasiune din care nu se fac bani
 
Unii localnici din Băleşti s-au apucat de agricultură în speranţa că vor mai avea un venit suplimentar. După o viaţă la oraş, Mioara s-a retras la ţară şi cultivă grădina. A fost contabilă şi acum vinde în piaţă legumele pe care le îngrijeşte în grădina din spatele casei. Femeia, trecută de prima tinereţe, nu este deloc mulţumită de cum merg lucrurile. „Muncim o vară întreagă cu gândul că facem ceva în toamnă. În acest an avem producţie, dar nu ne ajută preţurile. Să dai kilogramul de capia cu 2 lei, roşiile cu un leu şi vinetele cu 1,3 lei este sub aşteptările noastre. Nu ne scoatem cheltuielile, dar nici nu putem să rămânem cu legumele acasă. Media încasărilor zilnice nu depăşeşte 70 de lei. A fost o zi foarte bună, săptămâna trecută, când am făcut 280 de lei. Dacă ar fi aşa tot timpul ar fi eficient. Eu am fost contabilă şi când auzeam că nu merge cu agricultura, am crezut că sunt vorbe. Acum, că am ajuns la pensie, am zis să fac ceva bani în plus, dar nu merge“, a povestit femeia.

Concurenţa din târgul de legume

În cartierul Drăgoieni, joia, are loc un târg de legume. Mulţi târgujieni preferă să meargă la cumpărături în acest târg, aici legumele şi fructele fiind un pic mai ieftine decât în piaţă. Din păcate pentru agricultorii care trudesc o vară întreagă în grădină, marfa lor este achiziţionată la preţuri de nimic de către aşa-zişii „samsari“. Aceştia vând, la rândul lor, legumele la un preţ mult mai mare. „Am auzit că la Drăgoieni sunt mai ieftine. Cred că şi acolo sunt produse de la ţărani. Soţului meu îi plac legumele netratate chimic şi mereu mă pune să cumpăr de la agricultorii din Băleşti. Am văzut că la Drăgoieni, în târg, sunt şi ţărani amărâţi, dar şi vânzători ce par samsari, afacerişti. Nu prea cumpăr de acolo“, a spus o târgujiancă. „Am mers la târgul de la Drăgoieni pentru că am luat cantităţi mai mari de legume, pentru zacuscă şi murături. Am considerat că am ieşit mai bine decât în piaţă“, a spus un bărbat din Motru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU