13.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPun stavilă alunecării

Pun stavilă alunecării

Autorităţile locale din comuna gorjeană Negomir au început, miercuri, demolarea anexelor gospodăreşti a două locuinţe aflate foarte aproape de alunecarea de teren care ameninţă zece gospodării din satul Artanu, mâine urmând să înceapă lucrările la zidul de sprijin

Nopţile au devenit de nesuportat pentru cele zece familii ale căror case sunt în pericol să fie înghiţite de alunecarea de teren de la Artanu, comuna Negomir. Casa familiei Blidaru este cea mai apropiată de malul de pământ care se mişcă mereu. În noaptea de miercuri spre joi, alunecarea a avansat câţiva metri, iar oamenii spun că nu au unde pleca: „Degeaba vor să ne evacueze, nu avem unde să ne ducem. Eu am doi copii mici, familia soţiei este la Sadu şi nu au unde să ne primească. Nu ştiu ce vom face dacă lucrurile se înrăutăţesc“, a spus Sorin Blidaru.
Din cauza faptului că malul a avansat, autorităţile locale au luat decizia demolării anexelor gospodăreşti pentru a demara lucrările la un zid de sprijin. „Am decis să demolăm mai multe garduri, coteţe şi grajduri ca să încercăm să construim un zid de sprijin provizoriu. Este necesar pentru a nu se ajunge la demolarea caselor, având în vedere că de câteva ore a început să plouă şi acest lucru înrăutăţeşte situaţia“, a spus miercuri primarul Ion Gruescu.

„Unde să plecăm, mamă?“

Edilul din Negomir a declarat ieri că încă nu s-a decis plecare propriu-zisă a oamenilor, cu toate că miercuri spunea că familiile din primele două case de lângă malul de pământ îşi vor părăsi locuinţele şi vor locui la rude. „Am vorbit cu oamenii care locuiesc în zona ameninţată şi am decis să mai aşteptăm până la evacuare. Este greu şi pentru ei să plece şi să îşi lase casele să fie distruse de un mal de pământ“, a declarat Ion Gruescu. Sevastiţa Blidaru are 78 de ani şi se teme că pământul îi va înghiţi agoniseala de o viaţă. „Unde să mă duc, mamă? Cum să las tot ce am? Mă rog la Dumnezeu să ne scape, să nu ne lase“, a spus, plângând, bătrâna. „Nu mai dormim de câteva nopţi. Facem cu rândul, să vedem cât mai înaintează pământul. Este înfiorător să stai cu gândul că poţi fi înghiţit de pământ. A început şi casa să crape. Trebuia luate măsuri de anul trecut“, a spus Constantin Blidaru.

Zid de sprijin împotriva malului

Autorităţile locale intenţionează să demareze mâine lucrările la zidul de sprijin. Potrivit primarului, nu vor mai aştepta după banii de la guvern, dar speră să le fie alocată totuşi suma de două milioane de lei: „Vom începe lucrările sâmbătă. Nu mai aşteptăm alocarea banilor. Situaţia este prea gravă. Sperăm să se aloce totuşi suma, pentru că două milioane de lei înseamnă bugetul comunei Negomir pe doi ani“, a declarat Ion Gruescu.
Preşedintele interimar al PDL Gorj, Ion Ruşeţ, a declarat ieri că premierul Emil Boc şi ministrul MAI, Traian Igaş, ar putea ajunge la sfârşitul săptămânii în judeţ. Având în vedere că mâine se organizează alegerile pentru şefia PDL Gorj, vizita lui Emil Boc ar putea fi una politică, însă acesta ar putea merge şi la Negomir. De asemenea, ministrul MAI, Traian Igaş, ar urma să ajungă la Negomir pentru a vedea la faţa locului problemele pe care i le-au semnalat autorităţile locale. 

Alunecări de teren ŞI în Mehedinţi  

Traficul rutier se desfăşoară cu dificultate în Mehedinţi, pe DN 57, care face legătura între municipiul Orşova şi Moldova Nouă. În noaptea de miercuri spre joi a avut loc o alunecare de teren, care a blocat circulaţia în totalitate. Drumarii au reuşit să deblocheze parţial drumul pe o singură bandă de circulaţie.
• Alin Ghiciulescu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS